Tjedna čitanka #103

Velika redistribucija

Kamatne stope središnjih banaka određuju kolika će biti cijena novca za banke, a posljedično i za poduzeća i stanovništva u bližoj budućnosti. Zato su sve oči bile uprte na odluke središnjih banaka SAD-a, Kine i eurozone: analizirao sam zašto su njihove odluke bile toliko različite. Tu je i pregled najčešćih pogrešaka u upravljanju financijama kod poduzetnika te drugi dio mog intervjua s prof. Edwardom Altmanom za Bon.hr portal. Na koncu, saznajte što je Robin Hood efekt te zašto ćemo ovo razdoblje ekonomske povijesti vjerojatno nazivati Velika redistribucija!

Petak, 16.6.

MONETARNA KLACKALICA: ZAŠTO SU SREDIŠNJE BANKE DONIJELE RAZLIČITE ODLUKE

Dogodilo se ono što se i najavljivalo. FED je preskočio podizanja, izvještava CNBC. Najavljena su još dva podizanja ove godine, a projicira se da neće biti recesije ove godine u SAD-u. S druge strane, Kineska središnja banka je smanjila kamatne stope. ECB je, isto tako očekivano, podignuo kamatnjake, koji se trenutno nalaze na 3,50 %. Rekordna je to razina u posljednje 22 godine. Otkud ove drastične razlike između monetarnih politika najvećih svjetskih gospodarstava? Saznajte ovdje.

Četvrtak, 15.6.

GDJE PODUZETNICI NAJVIŠE GRIJEŠE U FINANCIJAMA

U Splitu sam prije nekoliko mjeseci izlagao upravo na temu najčešćih financijskih pogrešaka kod poduzetnica i poduzetnika. Njima sam svjedočio najprije tijekom 17 godina kao bankar, a danas ih gledam kao financijski konzultant. U pregledu koji sam sastavio za portal Žene i novac možete pronaći, između ostalog, najpogubniju pogrešku u planiranju velikih projekata te zašto povećanje prodaje nije dobar poslovni cilj. Preporučujem ga svima koji žele bolje upravljati financijama i lakše doći do financiranja.

Srijeda, 14.6.

JE LI FED UKROTIO INFLACIJU?

Pristigli su podaci o američkoj potrošačkoj inflaciji za svibanj. Ukupna iznosi 4 %, a temeljna 5,3 %. Proizvođačka inflacija je pala na 1,1 % godišnje, a mjesečna je pak postala deflacija od -0,3 %. Oni su značajni jer utječu na FED-ove odluke o visini kamatnih stopa, ne samo u lipnju, već i na narednim sjednicama njihovog odbora. Zašto ukupna inflacija u SAD-u pada brže nego temeljna inflacija? I koji dijelovi gospodarstva još uvijek imaju tvrdoglav rast cijena? Odgovore potražite ovdje.

Utorak, 13.6.

ROBIN HOOD EFEKT I VELIKA REDISTRIBUCIJA

U utorak smo se spomenuli možda i najpopularnijeg među svim svecima, svetog Ante. U Portugalu, njegovoj rodnoj grudi, pomalo će se i naljutiti ako ga nazovete Padovanski, premda je u Padovi proveo najznačajniji dio zemaljskog života i preminuo. Za Portugalce je on Lisabonski. Osim što smo razmotrili narav njegovog siromaštva, upitali smo se: postoji li Robin Hood efekt među radnicima? Otvaranja nakon Velikog zaključavanja dovela su i lošije plaćene radnike do bolje pregovaračke pozicije, osobito zato što je manjak radne snage bio očit. Možda će se to u ekonomskoj povijesti zvati “Velika redistribucija”. Provjerite zašto!

Ponedjeljak, 12.6.

DRUGI DIO INTERVJUA S PROF. ALTMANOM

Nedavno ste na Bon.hr portalu mogli čitati prvi dio mog razgovora s profesorom Edwardom Altmanom, autorom poznatog i prokušanog Altmanovog Z-Score modela za predviđanje bankrota. Njegov sam model, naime, koristio kad sam pokušao pokazati da se bankrot Uljanika i Agrokora mogao davno predvidjeti. Nisam tada ni mogao naslutiti da ću upoznati njegovog autora! U drugom dijelu intervjua možete saznati o tome kako Hrvatska stoji po pitanju zombifikacije, što je to Omega Score, kao i kako su talijanske obveznice navele Altmana da osnuje londonsku kompaniju Wiserfunding.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: