Tjedna čitanka #106

Kugličari

U ovom sam tjednu, koji su obilježile teme iz turizma, ponovno gostovao u emisiji Otvoreno na temu navodno visokih cijena na jadranskoj obali. Koga smatram glavnim krivcem za porast cijena i zašto je pogrešno promatrati turizam kroz isključivo cijene sladoleda, kao kugličari? Kad će cijene nekretnina doći do vrhunca? Koje zamke postoje kod isplate dobiti i kako ih izbjeći? Odgovore na ova i druga pitanja doznajte u 106. tjednom pregledu.

Petak, 7.7.

LITO IDE, PRINOSI RASTU

U iščekivanju čvrstih podataka s tržišta rada, jučer je prinos na dvogodišnje američke državne obveznice preskočio 5 posto (5,12 % je 16-godišnji maksimum). Desetogodišnji je prešao 4 posto. Sve to dolazi od očekivanja da će FED u drugoj polovici srpnja jamačno ponovo podići kamatne stope. Govori li nam tržište obveznica da nas zaista čeka ljetna pauza s podizanjem? Hoće li američko gospodarstvo utonuti u recesiju ove godine, ili ćemo se još načekati na Godota? Saznajte ovdje.

Četvrtak, 6.7.

KAD ĆE CIJENE NEKRETNINA DOĆI DO VRHA?

Kreditni stisak koji dolazi znači više kamatne stope i teže dobivanje kredita. Što će to značiti za one koji prodaju ili kupuju nekretnine? Analizirao sam stanje kroz tri ključna indeksa koja se tiču građevinarstva i prometa nekretninama, kao i najsvježije podatke o cijenama, dostupne preko DZS-a i HNB-a. Pogledajte kako su se cijene kretale u Hrvatskoj i Zagrebu, kao i kada bi mogle doći do vrhunca.

Srijeda, 5.7.

TKO SU KUGLIČARI I ZAŠTO IMAJU LOŠ MODEL

Moje gostovanje u Otvorenom u utorak obilježile su cijene sladoleda. Premda on nije dominantan proizvod u turističkoj potrošnji, a ni slastičarnice nemaju visoku pregovaračku moć na tržištu s gotovo savršenom konkurencijom, nekoliko rekla-kazala slučajeva je nepotrebno uzburkalo osjećaje javnosti. Zato sam se potrudio pojasniti što utječe na famozne cijene sladoleda, ali i kakva su globalna kretanja na tom tržištu. Definirao sam, možda i po prvi put, tko su kugličari i zašto imaju slab prognostički model. Sve to, kao i video mog gostovanja u Otvorenom, pronađite ovdje.

Utorak, 4.7.

TURIZMOFOBIJA ILI TERORIZIRANJE NEPOSTOJEĆOM KATASTROFOM

Svake godine gledamo teroriziranje katastrofom u turizmu. Javljaju se komentari i članci s fatalnim prognozama, a na njih se potom nadovezuju političari i dio javnih komentatora. Primjerice, još nije ni lipanj završio, a već smo mogli vidjeti naslove o famoznoj srpanjskoj rupi. Kao da jedni jedva čekaju da turizam propadne, a drugi ga preziru jer od njega (za njih!) ništa dobra. Treći se pak boje da bi ta grana našeg gospodarstva zapravo mogla – uspjeti. Javnim prostorom kao da je zavladala turizmofobija. No, problem dolazi od ignoriranja podataka i činjenica. Što nam zaista govore brojke, provjerite klikom na ove podcrtane riječi.

Ponedjeljak, 3.7.

BIVŠI BANKAR SAVJETUJE: KADA ISPLATITI DOBIT

Možda nekima nije poznato da sam ovu web stranicu otvorio kao blog, još za vrijeme dok sam radio u banci. Htio sam tim putem pojasniti neke česte zablude oko bankarstva i financija. Na temelju tog iskustva, ali i današnje uloge financijskog konzultanta, uvidio sam da postoji mnogo zabluda oko toga kada i kako je najbolje isplatiti dobit. Zato sam pripremio nekoliko savjeta o tome kako izbjeći najčešće zablude i zamke u tom području, koje možete pregledati ovdje.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: