Tjedna čitanka #113

Japansko izgubljeno desetljeće

Većina nas se vratila s godišnjih odmora: pogledajmo, stoga, kakvu nam perspektivu donosi jesen. U novoj čitanci, par evergreen tema: japansko izgubljeno desetljeće, famozni Plaza Accord te novi pregled financijskih pokazatelja. Ovaj put, tema je povrat na imovinu (ROA). Tu je i pregled njemačkog tržišta nekretnina s naglaskom na poslovanje banaka i njihovu spremnost na apsorpciju loših kredita. Doznajte kako je inflacija utjecala na maloprodaju u mojoj analizi za InStore magazin, koji sam napisao u suradnji s Bon.hr portalom. Na kraju, donosim osvrt na robna tržišta i poteškoće koje donosi jačanje dolara – čak i za SAD.

Petak, 8.9.

ZAŠTO RASTE NAFTA, A PADAJU CIJENE METALA I ŽITARICA?

Rast cijena nafte do razina od oko 90 dolara po barelu koji se događa u posljednje vrijeme otvorio je pitanje: hoće li prijeći razinu od 100 dolara? Treba li razloge tražiti samo u najavljenom smanjenju proizvodnje od strane Rusije i Saudijske Arabije? Zašto, s druge strane, padaju cijene žitarica i ključnih metala? S kakvim se poteškoćama suočava kineski izvoz? Odgovore na ova pitanja možda može pružiti jačanje izvjesnog malog zelenog. Pročitajte kako američki dolar utječe na kretanja robnih tržišta i zašto njegovo jačanje donosi nove poteškoće!

Četvrtak, 7.9.

KAKO INFLACIJA UTJEČE NA MALOPRODAJU

Novo reprezentativno okupljanje znači i nove nogometne paralele: ovaj put s hrvatskim trgovcima na malo. Znate kako to ide kad povedete 2-0 na poluvremenu. Ako se opustite, dobijete dva gola na samom kraju utakmice i izgubite u produžecima. Kako možete pročitati u ovoj analizi, maloprodaja na poluvremenu bilježi dobar rezultat, ali ne smijemo se opustiti niti prerano slaviti. Provjerite koliko su rasli iznosi računa, a koliko inflacija te zašto poduzetnici u maloprodajnom lancu moraju biti na oprezu u drugoj polovici godine!

Srijeda, 6.9.

ŠTO JE ROA I KAKO SE RAČUNA?

Nedavno smo pokazali koliko je važan pokazatelj ROE, odnosno povrat na kapital ili glavnicu. Ovaj put proširujemo nazivnik: nećemo samo uspoređivati dobit s glavnicom (vlastitim izvorima financiranja), već ćemo uključiti i obveze ili dugove (tuđe izvore financiranja), tako da pokrijemo čitavu imovinu. U ovom članku iz novog niza, Abeceda poslovnih financija, doznajte kako se računa ovaj financijski pokazatelj, kao i koja su njegova ograničenja te koliko bi trebao iznositi. A ako to učinite, saznat ćete i zašto je svaka imovina, zapravo – trošak!

Utorak, 5.9.

JAPANSKO IZGUBLJENO DESETLJEĆE I PLAZA ACCORD

U posljednje ste vrijeme često mogli čitati komentare o jačanju dolara, nevoljama s japanskim jenom i monetarnoj politici. No, znate li koji je monetarni presedan uvelike utjecao na tečajeve glavnih svjetskih valuta, kao i najveća svjetska gospodarstva u posljednjim desetljećima? Riječ je o Plaza Accordu, a mnogi tvrde kako je bio glavni čimbenik koji je utjecao na japansko izgubljeno desetljeće. Više o njemu, skupim monetarnim lekcijama i neželjenim posljedicama pročitajte u ovom pregledu.

Ponedjeljak, 4.9.

ŠTO NAM GOVORI TRŽIŠTE NEKRETNINA U NJEMAČKOJ

Oči mnogih analitičara već su dulje okrenute prema Njemačkoj. Ona je zaredala s više pogrešnih strateških odluka u posljednjih nekoliko godina. Neke od njih neće dolaziti na naplatu samo Njemačkoj, već cijeloj Europi. Kao središnja država i motor europske ekonomije, a osobito kao jedan od ključnih ekonomskih partnera, bitna je i za zemlje s periferije. Među njima je i mala i otvorena europska ekonomija – Hrvatska. A kako Hrvate osobito zanimaju nekretnine, nije loše zaviriti na njemačko tržište nekretnina i provjeriti koliko su banke spremne na potencijalne poteškoće sa stambenim kreditima.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: