Tjedna čitanka #114

Budućnost dizela

Ovog tjedna stigli su nam novi, važni makroekonomski pokazatelji. Pogledajte što će donijeti rast američke inflacije te kako bi recesija u ovom kvartalu mogla utjecati na vaše poslovanje. Donosim i osvrt na pokazatelj povrata na investirani kapital, odnosno ROIC. Ako pak niste pratili vijesti vezane uz Huawei, on je uspio razviti sustav na čipu (SoC) koji će izbiti američkom Qualcommu na desetine milijardi dolara prihoda. Nearshoring, dakle, nije samo aktivnost europskih ili američkih poduzeća! Na koncu, provjerite zašto je budućnost dizela volatilna te zašto smo si sami krivi za tu situaciju!

Petak, 15.9.

INFLACIJSKI PRITISCI NE SUSTAJU, A ECB IMA KOMUNIKACIJSKI PROBLEM

Ovog tjedna pristiglo je nekoliko važnih makroekonomskih pokazatelja. Oni će značajno utjecati na financijsku jesen. Najprije najvažnija implicirana odluka: da američki FED neće povećati kamatne stope ovog mjeseca. Naime, potrošačka inflacija porasla je u kolovozu na 3,7 % na međugodišnjoj razini, odnosno 0,6 % mjesečno. Sjetite se najave otprije dva mjeseca: razlog je niska baza inflacijskog indeksa u prošlogodišnjim mjesecima. Već su neko vrijeme prisutne povišene cijene nafte i goriva. Proizvođački indeks cijena (PPI) u SAD-u porastao je za 0,7 % na mjesečnoj razini u kolovozu. Daljnji je to znak jačanja inflacijskih pritisaka. Tržište velikom većinom (97 posto ispitanika) ipak ne očekuje FED-ovo podizanje stopa idućeg tjedna.

Drugo: ECB je podigao tri ključne kamatne stope za 25 baznih bodova, postavivši ih time na rekordno visoku razinu. Jutrošnja analiza koju je objavio Ekonomski lab pokazuje da ključ pada vrijednosti eura nije u podizanju stopa (trebalo se dogoditi obrnuto), već u ECB-ovoj najavi da je ovo plato. Velimir Šonje je odlično detektirao komunikacijski problem u ECB-u. Uostalom, vjerojatno ste već upoznati s nespretnim izjavama Christine Lagarde.

Četvrtak, 14.9.

NEARSHORING, SANKCIJE I IGRE MILIJARDI

Huawei je jedna od kineskih kompanija najteže pogođenih američkim sankcijama. No, nisu stajali na mjestu: razvili su novi sustav na čipu (system on a chip, SoC) pod nazivom Kirin 9000S. Premda nije najnapredniji, pokazuje da je Huawei itekako sposoban za interno rješavanje poteškoća i smanjenje poslovnih rizika. Razmjer njihovog uspjeha pokazuje Apple, koji pokušava razviti svoj SoC već neko vrijeme, no u tom su se procesu suočili s dosta poteškoća. Tako da će ih u bližoj budućnosti plaćati dobavljaču po otprilike 160 dolara po komadu.

Otkud SoC-ovi kod Huaweija i Applea, pitate se? Njihov glavni dobavljač dosad je bio američki Qualcomm. Njemu zato prijeti veliki odljev kupaca. Kako javlja WCCFTech, Huawei je “kupio između 23 i 25 milijuna jedinica u 2022., a 40 do 42 milijuna jedinica u 2023.” Radi se o milijardama koje će, umjesto kod Qualcomma, ostati na računu Huaweija. Koji bi svoj SoC mogao ponuditi i drugim kineskim proizvođačima uređaja. Vidimo da trgovinski ratovi između velikih sila usmjeravaju proizvođače da pronalaze druge dobavljače, u svojoj blizini (nearshoring) ili kod prijateljskih zemalja (friendshoring). Nije to ograničeno samo na industrijsku proizvodnju, već postoji i u drugim granama, poput turizma, gdje ćete radije posjetiti zemlju u kojoj se osjećate sigurno i dobrodošlo.

S druge strane, ako je vaš važan kupac ili dobavljač u zemlji s kojom nismo u povoljnim trgovinskim i vanjskopolitičkim odnosima, razborito je što prije pronaći alternativu. Ako ne procjenjujete ovakvu vrstu rizika i ne uvrstite je u svoje poslovne planove, onda dolazite u opasnost da nemate realnu sliku vaše poslovne pozicije pa vas poteškoće mogu dočekati nespremnima. A biti spreman…

Srijeda, 13.9.

ŠTO JE ROIC I ZAŠTO GA MJERIMO

U proteklih smo par tjedana započeli s novom serijom članaka, Abeceda poslovnih financija. U njima možete saznati nešto više o najvažnijim financijskim pokazateljima. Ovog tjedna, na redu je bio ROIC ili povrat na investirani kapital. Ako želite saznati koliko je vaše poduzeće dobro u odabiru profitabilnih projekata i, samim time, u odbacivanju loših, na pravom ste mjestu. Provjerite i zašto se ovaj pokazatelj koristi kod procjene vrijednosti poduzeća, kao i kako ga možete izračunati na temelju financijskih izvještaja.

Utorak, 12.9.

RECESIJA JE VJEROJATNO VEĆ STIGLA

HNB je u posljednjem biltenu iznio ono što dobro znamo: usporavanje gospodarstva već je stiglo. Ističe: “Prema dostupnim ocjenama, gospodarska bi aktivnost mogla dodatno oslabjeti u trećem tromjesečju. Naime, visokofrekventni pokazatelji, poput indeksa menadžera nabave, najavljuju nastavak usporavanja uslužnog sektora i ulazak u fazu kontrakcije u kolovozu.” To potvrđuje i niska razina unaprijednog pokazatelja PMI. No, ne utječe usporavanje gospodarstva na sve jednako! Pogođenije će biti ciklične djelatnosti ili industrije. Saznajte u koju pripada vaš biznis!

Ponedjeljak, 11.9.

BUDUĆNOST DIZELA POD ZNAKOM VOLATILNOSTI

Kakva je budućnost dizela kao energenta? Još u listopadu 2022. upozorio sam na njegovu moguću nestašicu, koja nije samo proizvod ograničenja cijena, već i nestašice drugih vrsta goriva. One su, uz visoke cijene plina, tjerale kupce prema lož-ulju, čime je došlo do istiskivanja ponude dizelskih goriva. Prošlogodišnji izvještaj spomenutog IEF-a i S&P Globala kaže: “Rekordnih 3,8 milijuna barela na dan destilacijskih kapaciteta je zatvoreno između 2020. i sredine 2022., s obzirom na to da je pandemija oslabila marže, ubrzala zatvaranja rafinerija te potaknula pretvorbu rafinerija u ona za biogoriva ili distribucijske terminale.” Zato tvrdim da će budućnost dizela biti pod znakom volatilnosti, što je jako važno za sve one kojima energenti čine znatan dio troškova poslovanja.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: