Tjedna čitanka #115

Financijske formule

Treći kvartal bliži se kraju, a recesija je, čini se, sve bliže. Provjerite što sam na tu temu rekao za N1 i HRT. FED je odlučio zadržati ključne kamatne stope na istoj razini: analizirao sam zašto je Jerome Powell i dalje oprezan. Provjerite koji su pokazatelji profitabilnosti i gdje ih možete pronaći za hrvatska poduzeća, kao i kako prepoznati da vas netko želi upecati u Ponzi shemu. Na koncu, kako biste lakše ovladali svojim financijama, donosim ključne financijske formule za poduzetnike.

Petak, 22.9.

FINANCIJSKE FORMULE ZA PODUZETNIKE

Ako želite bolje razumjeti poslovne financije, ove jednostavne financijske formule vam pomoći u tome. Primijenite ih na svojim projektima ili investicijama i vjerojatno ćete ih promatrati drukčijim očima. Pritom nemojte zanemariti prvu formulu samo zato što je jednostavna: ona je zapravo najvažnija za izbjegavanje blokada i stečajeva! A posljednju formulu možete pronaći i u zasebnom članku koji sam ranije objavio na blogu.

Četvrtak, 21.9.

REALNE KAMATNE STOPE: ŠTO VIŠE, TO BOLJE?

Jučerašnja konferencija za medije FED-a završila je najavom ostanka ključnih kamatnih stopa na trenutnoj razini od 5,25 – 5,5 posto. Ostale FED-ove projekcije davale su razlog za optimizam u pogledu mekog slijetanja, no Jerome Powell ostao je oprezan. Što nam FED-ovo istraživanje otkriva o razlozima pokretanja kampanje toliko brzog podizanja kamatnih stopa te na koji je način Powell želio unaprijed skratiti recesiju? A što hrvatski mali poduzetnik može učiniti usred geopolitičkih prepucavanja i ratova cijenom nafte? Provjerite ovdje.

Srijeda, 20.9.

KAKO PRONAĆI POKAZATELJE PROFITABILNOSTI ZA HRVATSKA PODUZEĆA

Kako pokazuje Investopedia, “različite profitne marže koriste se za mjerenje profitabilnosti poduzeća na različitim razinama troškova. Ove profitne marže uključuju bruto maržu, operativnu maržu, maržu prije oporezivanja i neto maržu.” Tome bih pridodao jako korištenu EBITDA maržu. Provjerite kako se računaju i koriste pokazatelji profitabilnosti u ovom pregledu. A ako želite saznati profitabilnost bilo kojeg hrvatskog poduzeća, možete pronaći ove pokazatelje na Bon.hr portalu.

Utorak, 19.9.

KAKO PREPOZNATI DA VAS NETKO NASTOJI UPECATI

Vrlo je vjerojatno da vam je u životu prezentirana barem jedna Ponzi shema. Štoviše, ako ste zaposleni u Republici Hrvatskoj, gotovo sigurno ste dio jedne od njih. Bilo bi šteta izgubiti mukotrpno zarađeni i oporezivani novac na ovakav način: zato je korisno poznavati rane znakove Ponzi sheme. Pogledajte koje rečenice najčešće izgovaraju oni koji vas nastoje upecati, odnosno kako možete na vrijeme prepoznati da se radi o prijevari!

Ponedjeljak, 18.9.

INFLACIJA SE NEĆE UGASITI DOK NE UĐEMO U RECESIJU

U subotu sam gostovao na N1 televiziji u emisiji Novi dan, a u nedjelju u HRT-ovom Studiju 4. “Previše je tu ekonomskog intervencionizma. Ja sam zastupnik teze da treba težiti manjoj državi, koja se što manje upliće u odnose koji se događaju na slobodnoj razini. Ove zadnje mjere neće nešto posebno smanjiti inflaciju“, komentirao sam za Novi dan. Cijene hrane ionako nisu išle prema gore, a to ste mogli čitati u redovitim tjednim čitankama i osvrtima: “Mi gledamo globalni indeks cijena, on je kontinuirano u padu, već preko godinu dana. U Hrvatskoj se zna da u prvom dijelu godine, zbog pripreme za turističku sezonu, cijene uglavnom rastu, a onda imate pad.”

U Studiju 4 istodobno je gostovao i Dragan Munjiza, koji je komentirao kako će određeni proizvodi, kod kojih marže nema ili je čak negativna, poput limuna, biti manje prisutni na policama. Naglasio je i kako društvena odgovornost ponajprije uključuje održivost i odgovornost prema vlasnicima, dakle profitabilno poslovanje. Za HRT sam dodao: “Inicijalni rast inflacije dolazi od monetarno-fiskalnog poticaja koji se dogodio u proljeće 2020., a dalje je to razvoj situacije. Kada krene inflacija, onda svatko krene sebe zaštititi.” Zaključio sam kako inflacija neće biti ugašena dok ne dođe recesija. To je povijesno iskustvo.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: