Tjedna čitanka #120

Europska autoindustrija

Listopad se primiče kraju, a to znači i da se donose zakoni koji se tiču sljedeće godine, kao što je onaj o minimalnoj plaći. Koliko će rasti minimalac i koliko su općenito rasli troškovi osoblja u posljednjih godinu dana? Provjerite i stanje javnih financija, gdje imamo zanimljivu situaciju: dug mahom raste, a zaduženost pada. A kod poduzetničkog financiranja, pogledajte drugi nastavak o najčešćim greškama u pripremi kreditnog zahtjeva. Ulagačima preporučujem članak o dividendnom prinosu, a ljubiteljima automobila osvrt na izazove pred kojima stoji europska autoindustrija.

Petak, 27.10.

NAJČEŠĆE GREŠKE U PRIPREMI KREDITNOG ZAHTJEVA VOL. 2

Prošlog ste tjedna mogli pročitati prvih 5 čestih grešaka kod traženja kredita. Sad donosim i dodatnih 5 za one koji žele biti spremni (a biti spreman, to je sve). Naime, ako je pred vama prvi kreditni zahtjev, snalaženje s uvjetima, dokumentacijom, poslovnim planom i drugim dijelovima pripreme može biti stresno. Saznajte na što banke obraćaju posebnu pozornost te kako možete povećati vjerojatnost da sve prođe glatko, sigurno i s odobrenjem!

Četvrtak, 26.10.

MINIMALAC NE DIŽE VLADA, NEGO – PODUZETNICI

Državni zavod za statistiku izvijestio je nedavno kako su bruto plaće isplaćene u kolovozu rasle za čak 16,2 posto u odnosu na isti mjesec lani. Ovaj iznimno rapidan rast troškova većinom se nije prelio u kupovnu moć građana, jer su realne neto plaće rasle za puno manjih 5,8 posto. Ostatak su, pogađate, pojele inflacija, porezi i doprinosi. Kako poduzetnik može podnijeti ovaj rast troškova osoblja i koliki nas rast minimalne plaće, koji je Vlada potpisala, a poduzetnici će platiti, čeka u 2024. godini? Više saznajte u ovom komentaru.

Srijeda, 25.10.

DIVIDENDNI PRINOS: SIGURNA LUKA U NEMIRNIM VREMENIMA?

U vremenima smo kad je potrebno diverzificirati svoja ulaganja više nego ikad. Ili prevedeno, ne imati sva jaja u istoj košari. Nemojte misliti da ste mali, pa se ovo vas i ne tiče! Zato je jedan od važnih izvora prihoda od ulaganja i dividendni prinos. Naime, na financijskim tržištima postoje kompanije koje prinos pružaju u obliku dividendi, odnosno udjela u isplati dobiti. Kako se računa ovaj prinos i koja poduzeća odabrati? A koje su česte zamke kod rangiranja poduzeća po dividendnom prinosu? Doznajte ovdje.

Utorak, 24.10.

DUG RASTE, ZADUŽENOST PADA: KAKO JE TO MOGUĆE?

Odnos prema dugu nije samo pitanje financija, već i kulture. Treba razlikovati privatni od javnog duga. Vrlo dobar indikator buduće slabosti u vremenima krize jest previsoka razina privatnog duga. Javni dug je po tom pitanju drukčiji. Kako je, dakle, moguće da javni dug raste po visokim stopama u zadnjih nekoliko godina, a zaduženost pada? I zašto možemo reći da je europski istok fiskalno obazriviji od zapada? Odgovore potražite ovdje.

Ponedjeljak, 23.10.

EUROPSKA AUTOINDUSTRIJA PRED VELIKIM IZAZOVIMA

U rujnu je broj registracija u EU ponovno rastao, i to za pristojnih 9,2 posto. Dva su važna tržišta zabilježila dvoznamenkasti rast: Italija (22,7 %) i Francuska (10,7 %). Ipak, europska autoindustrija ne nalazi odgovore na neka od ključnih pitanja za budućnost. Primjerice, elektroenergetski je sustav potpuno nespreman za električna vozila. Nije da EK ne zna što treba činiti: dionici su im gotovo nacrtali ključne korake koje treba poduzeti ako želimo dekarbonizaciju. Tu je i nedostatak ključnih metala i materijala za razvoj baterija, a ne treba zaboraviti i mogućnost uvođenja carina od strane Ujedinjenog Kraljevstva. Što treba činiti, u kakvom je stanju tržište komercijalnih vozila te je li dizel i dalje hrvatski liebling pročitajte u ovom osvrtu.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: