Tjedna čitanka #131

Stope delinkvencije

Sredina zime pravo je vrijeme za energetske teme, pa sam se ovaj tjedan osvrnuo na pad cijena plina, ali i rast cijena uranija. Saznajte koliko su jaja u Hrvatskoj skuplja od prosjeka EU te – jesu li uopće hrvatska? Naveo sam i što mora znati i moći vaš rent-a-CFO, odnosno financijski direktor na dio radnog vremena te pojasnio što su, zapravo, stope delinkvencije. Nije ono što biste mogli pomisliti. Naime, ne radi se o razularenim tinejdžerima, već o kreditnim karticama!

Petak, 26.1.

ŠTO NAM GOVORI RAST CIJENA URANIJA

U posljednje su četiri godine spot cijene uranija učetverostručene, ponajprije zbog rastuće potražnje za nuklearnom energijom te poteškoća u dobavi, navodi MarketWatch. Trading Economics navodi kako je “kazahstanska državna kompanija Kazatomprom, najveći svjetski proizvođač uranija, izjavio kako neće moći ostvariti svoje proizvodne ciljeve u sljedeće dvije godine”. Na nuklearnu se energiju osobito fokusirala Kina, a i Japan je počeo ulaganja u povećanje nuklearnih energetskih kapaciteta.

Osvrt s MarketWatcha navodi kako bi “tržište uranija moglo ‘zasigurno vidjeti i dodatni pritisak na rast cijena’, kako kaže [Jonathan Hinze, predsjednik UxC-a], ističući da je tržište još uvijek daleko od povijesnog maksimuma od 136 dolara, zabilježenog u lipnju 2007. Tržište je kasnije zaronilo zbog velike recesije, a zatim i nesreće u Fukushimi. Cijena se, netom prije koronakrize, kretala oko 25 dolara za uncu uranija, da bi naglo porasla prošle godine i ovaj mjesec prešla 100 dolara. Europa, u međuvremenu, zatvara svoje nuklearke (Njemačka) ili ih privremeno stavlja izvan pogona zbog održavanja (Francuska).

Nuklearna je energija jeftina, stalna i sigurna. Osobito je važna za proizvođačku i prerađivačku industriju, jer one trebaju stalne i cjenovno stabilne energente. Vidjeli smo da s plinom nije najbolje funkcioniralo. Hoćemo li činiti iste energetske pogreške u budućnosti ili ćemo pokušati diverzificirati izvore te ih pokušati učiniti cjenovno stabilnijim? Više o tome u ovom izvještaju.

Četvrtak, 25.1.

SVE VIŠE STOPE DELINKVENCIJE PO KREDITNIM KARTICAMA

Prema podacima FRED-a, stope delinkvencije na dug po kreditnim karticama potrošača sve su više. Narasle su gotovo dvostruko u odnosu na minimum iz trećeg kvartala 2021. te su, dvije godine kasnije, iznosile gotovo 3 posto. Što su ove stope delinkvencije? One označavaju dugove kojima je značajno prošao rok dospijeća, dakle kašnjenje u otplati dugova. Osim poteškoća za portfolio vjerovnika, odnosno kartičnih kuća, više stope znače i da su potrošači trošili iznad svojih kapaciteta te da će njihov budžet u budućnosti biti ograničeniji.

Potrošači koji kasne s otplatom kreditnih kartica, a prosječna kamatna stopa na takvu vrstu duga u SAD-u je viša od 20 posto, znači i da bi ti potrošači mogli kasniti i s otplatom drugih zaduženja. Danas su usluge “kupi danas, plati sutra” sve popularnije i nisu više ograničene na kartične kuće. Istraživanje koje citira članak s CNBC-a navodi da će, “ljudi koji koriste ove usluge više no dvostruko vjerojatnije biti delinkventni kod drugog kreditnog proizvoda, kao što je kredit za automobil ili kuću”.

Srijeda, 24.1.

HRVATSKA SU JAJA – NAJSKUPLJA?

“Prema novim podacima Europske komisije i Ministarstva poljoprivrede RH, prosječna veleprodajna cijena kilograma jaja L i M razreda lani je u Hrvatskoj iznosila 2,81 euro. To je 20 posto više od prosjeka EU koji je u istom razdoblju bio 2,34 eura”, navodi N1. Time je Hrvatska imala najvišu prosječnu cijenu jaja u čitavoj Europskoj uniji. Jaja su bila najtraženija alternativa skupom mesu, osobito tijekom koronakrize.

Isti izvor dodaje: “U Hrvatskoj rastu cijene, ali raste i uvoz jaja. U prvih deset mjeseci prošle godine uvezli smo ukupno oko 5.550 tona svježih kokošjih jaja.” Izvoz jaja je istovremeno bio oko 5 puta manji od uvoza. Dakle, ova najskuplja jaja vjerojatno uopće nisu hrvatska! U posljednjem izvještaju o stočnoj proizvodnji, DZS navodi kako je “u proizvodnji kokošjih jaja vidljivo smanjenje za 9,4%” za 2022. godinu. Ako se bavite ugostiteljstvom, slastičarstvom, trgovinom i srodnim industrijama, važno je pratiti ove cijene inputa i ukalkulirati ih u svoje poslovne planove.

Svakako, nedostaju nam i cijene iz različitih vrsta uzgoja kako bismo mogli uspoređivati iste proizvode, posebice u duljim serijama. Jaja iz baterijskog bit će jeftinija od onih iz slobodnog uzgoja. Ono što vidimo je da će potonja imati sve veću važnost kod potrošača.

Utorak, 23.1.

ŠTO MORA ZNATI I MOĆI VAŠ RENT-A-CFO?

Ako ste svjesni da vam treba osoba koja će vam pomoći bolje upravljati financijama, ali ne na puno radno vrijeme, onda je za vas rent-a-CFO. Koje vještine i sposobnosti mora imati kako bi pomogao poboljšati vaš financijski položaj i optimalno iskoristiti svaki euro?

Članak s TopTal Finance predlaže njih šest:

1. Izvještavanje i prognoziranje. Treba moći napraviti kvalitetan izvještaj iz prethodnih podataka za upravu, baš kao i prognoze, koje su važan dio poslovnih planova.

2. Financijsko planiranje i analiza. Koji vam proizvodi donose najviše dobiti? A koji su vam, zaista, najbolji kupci? Ovaj segment često je povezan s uvođenjem kontrolinga i business intelligence alata.

3. Upravljanje rizicima i njihovo izbjegavanje. Nedavno sam na blogu pojasnio što je rizik koncentracije kupaca. Tu je i rizik ključnog dobavljača i mnogi drugi. Rizici su ono što još ne vidite u financijskim izvještajima, ali to ne znači da se neće dogoditi. No, dobar rent-a-CFO pomoći će vam da prepoznate, izračunate te, koliko je moguće, izbjegnete ove i slične rizike.

4. Digitalna transformacija. Ako se nešto može automatizirati i skalirati, rent-a-CFO vam može pomoći izračunati koliko vam se to isplati, odnosno kolika je ušteda. No, ne radi se samo o tome. Uz pravilno postavljene prioritete digitalne transformacije, možete povećati organizacijsko znanje, poboljšati odlučivanje, otvoriti nova tržišta i povećati konkurentnost.

5. Talenti i kultura. Angažman rent-a-CFO suradnika može vam pomoći da prepoznate koje talente trebate unutar organizacije te kako da ispravno postavite svoje prioritete u zapošljavanju. Isto tako, uz kvalitetnije izvještavanje, potičete kulturu odgovornosti.

6. Strateško odlučivanje. Veliki koraci ne trebaju samo biti inspirirani i inspirativni: oni moraju poboljšati financijski položaj poduzeća. Rent-a-CFO vam može pomoći donijeti velike investicijske odluke ili ispravno procijeniti vrijednost poduzeća kojeg razmišljate preuzeti.

Ako vas zanima kako izgleda prosječan dan u životu financijskog konzultanta, provjerite ovaj članak.

Ponedjeljak, 22.1.

NISKA CIJENA PLINA NE UMANJUJE VAŽNOST NUKLEARKI

Terminske cijene europskog plina pale su s otprilike 55 eura po MWh u listopadu na trenutnih 28 eura. Razlozi koji se najčešće spominju su dobre rezerve plina. One su nastale velikim uvozom ukapljenog plina nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Zašto će, unatoč tome, nuklearna energija i dalje biti iznimno važna za europsku energetsku sigurnost? I zašto je poslovni model na kojem se temeljila europska globalna konkurentnost zastario? Provjerite u ovom osvrtu.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: