Tjedna čitanka #134

Cijena kakaovca

Ovih je dana cijena kakaovca doseže povijesne maksimume: čokolada bi uskoro mogla poskupjeti. Popularan članak ovog tjedna pojašnjava zašto bi nam nakon inflacije mogla zaprijetiti – deflacija. Donosim i primjer kako povišene kamatne stope utječu na pad vrednovanja poduzeća te što nas Formula 1 može naučiti o korporativnoj strategiji. Na koncu, u prvom nastavku “Dojava s terena” pokazujem kako zanemarivanje operativnih troškova kod investicija može biti pogubno te što napraviti da to spriječite.

Petak, 16.2.

DOJAVE S TERENA: ZAŠTO NE TREBA ZANEMARITI OPEX

Dragi čitatelji, odlučio sam povremeno pisati “Dojave s terena”, koje sadrže stvarne priče s izmijenjenim imenima i brojkama. Svakog tjedna susretnem se s velikim brojem poduzetnika i pritom vidim brojne sjajne poteze, ali i one manje blistave. U prvom nastavku, provjerite kako CAPEX bez OPEX-a može dovesti do velikih problema u priči našeg poduzetnika Petra, koji je odlučio iskoristiti naoko izvrsnu priliku…

Četvrtak, 15.2.

VREDNOVANJE PODUZEĆA KOD POVIŠENIH KAMATNIH STOPA

Kako prenosi blog CFA Institutea, “globalna spajanja i akvizicije pala su na najnižu razinu u desetljeću prošle godine, s objavljenom vrijednosti od 2,9 bilijuna dolara, što je pad od 17 % u odnosu na 2022.” Priličan broj vlasnika još uvijek se drži procjena vrijednosti iz prethodnog razdoblja, koje su u pravilu više jer su tad stope po kojima su se diskontirali budući novčani tokovi bile niže. Obrnimo pravilo 72 i ilustrirajmo to primjerom: ako želimo od poduzeća isplatu od 100.000 eura za 12 godina, s diskontnom stopom od 6 posto, danas bismo za tu buduću isplatu bili spremni platiti 50.000 eura. Diskontiranje ovom stopom obrnuto je od ukamaćivanja: moramo obračunati trošak uloženog kapitala.

Kako rastu kamatne stope, rastu i one diskontne jer u vrijeme viših kamatnjaka, svi želimo više za svoj novac. Ako se u istom primjeru diskontna stopa poveća na 12 posto, onda ćemo isplatu od 100.000 eura za 12 godina platiti dvostruko manje, odnosno 25.000 eura. Primjer je, naravno, pojednostavljen. Ove “isplate” odnose se na isplate dobiti i dividendi koje neko poduzeće može generirati svojim poslovanjem. To je onaj povrat na vaš ulog.

Ove subote održavam tečaj o vrednovanju za one koji žele znati više. A za one koje zanima procjena vrijednosti njihovog poduzeća, mogu zaviriti na Bon.hr portal. Za njih sam razvio metodologiju procjene vrijednosti po kojoj smo vrednovali sva poduzeća sa sjedištem u RH. Možete zakupiti paket sa svim procjenama ili naručiti certifikat za pojedinačno poduzeće.

Srijeda, 14.2.

NAKON INFLACIJE, DOLAZI DEFLACIJA?

Dok se u Kini vidi deflacija već nekoliko mjeseci uzastopce, potrošačka je inflacija u SAD-u i Europi još uvijek prisutna. No, dezinflacijski su procesi odavno započeli pa već neko vrijeme smatram da inflacija nije naša glavna briga. Provjerite iz kojih podataka se vidi da glavna prijetnja dolazi od mogućeg pada cijena. Saznajte i koje su najveće opasnosti deflacije te kako prepoznati njen dolazak!

Utorak, 13.2.

ŠTO NAS FORMULA 1 MOŽE NAUČITI O STRATEGIJI?

Iskustvo najbržeg oktanskog sporta može nam biti korisno kad razmatramo o tome kako odabrati najbolju strategiju. Bivši inženjer Alpine F1 tima predlaže dva koraka:

  1. Identificirajte korijen problema – jer često mislimo da je problem jedno, a zapravo je nešto sasvim drugo.
  2. Prihvatite minimalno održivo testiranje korporativne strategije – kako ne biste bacali novac, trebate učinkovito testirati svoje hipoteze, što brže i što jeftinije.

U ovom članku s TopTal Finance bloga možete pronaći i dvije studije slučaja te savjete kako bolje naći usmjerenje za svoj sljedeći potez.

Ponedjeljak, 12.2.

RASTE CIJENA KAKAOVCA

Prije nekoliko tjedana sam napisao: “Cijena kave i kakaovca u Europi tako bi mogla ponovno rasti, iako je, primjerice, kava trenutno na nižim razinama nego prije dvije godine.” Ovaj tjedan, kako izvještava CNBC, “cijena kakaovca narasla je do povijesnog maksimuma, s obzirom na to da su loši vremenski uvjeti srezali prinose ove kulture u zapadnoj Africi, koja je dom tri četvrtine svjetske proizvodnje”.

El Niño je uzrokovao suše u tom području, koje smanjuju veličinu zrna i, posljedično, prognozirane količine dostupnog kakaovca. Zbog toga je cijena kakaovca više nego dvostruko iznad razina na kojima se nalazila u ovo vrijeme lani. Snaći će se oni koji su se hedžirali, odnosno osigurali od promjene cijena. Jer, kao i obično – biti spreman, to je sve!

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: