Tjedna čitanka #137

Cijena krumpira

Novo godišnje doba je pred vratima: znate li gdje ću biti na prvi dan proljeća? U Sinju na Dobitnoj formuli: u nastavku možete saznati kako i sami možete sudjelovati. Proljeće je vrijeme sadnje jedne ključne kulture: provjerite zašto bi cijena krumpira ove godine mogla nastaviti rasti! Donosim i vrijednu pouku iz autoindustrije te razloge zašto je važno procijeniti vrijednost vlastitog poduzeća. Na koncu, provjerite kojih to osam ekonomskih koncepata, prema Forbesu, svaki poduzetnik treba moći razumjeti.

Petak, 8.3.

VIDIMO SE 21.3. U SINJU NA DOBITNOJ FORMULI

Dobre vijesti za kraj tjedna! Prvi dan proljeća provest ću na poduzetničkoj konferenciji Dobitna formula u Sinju. Naime, zajedno s kolegama Predragom Novačićem s Bon.hr portala, Mihovilom Katićem iz Branche, Kristijanom Kožićem iz Analitičkih rješenja te Gerhardom Šarićem iz Waymarka otkrit ću načine kako možete povećati dobit i poslovati uspješnije.

Grad Sinj nam je otvorio vrata pa smo mogli učiniti konferenciju besplatnom za sve zainteresirane poduzetnike. Preporučujem je ne samo Sinjanima i poduzetnicima iz Cetinske krajine, nego i poduzetnicima iz cijele Dalmacije. Vjerujem da svatko može saznati nešto korisno i steći nove kontakte.

Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Četvrtak, 7.3.

ZAŠTO RASTE CIJENA KRUMPIRA

Voće iz zemlje, kako se krumpir zove na više starih ili modernih jezika (aardappel, pommes de terre, Erdapfel), postaje sve dragocjenije. Kako prenosi Poslovni dnevnik, “u skupini osnovnih prehrambenih proizvoda Eurostat je izdvojio krumpir kojem je cijena lani porasla u prosjeku za 23 posto”. Trading Economics navodi kako je od početka ove godine cijena krumpira nastavila rasti za daljnjih 29 posto. O čemu je, zapravo, riječ?

Vremenske prilike u Europi tijekom prošle su godine bile veoma nepovoljne. Dugotrajno sušno razdoblje u zemljama proizvodnje uzrokovale su manjak na strani ponude: kako merkantilnog, tako i sjemenskog krumpira. Posljedice ćemo jamačno osjetiti i ove godine jer će, zbog manjka sjemenskog krumpira, zasađene površine biti manje. Iako se krumpir sadi ranije nego prije zbog sve viših temperatura, mnogi poljoprivrednici još uvijek nisu dobili željene količine. To bi moglo ugroziti proizvođačke planove, pa bi cijena krumpira mogla ostati povišena.

Ako vaše poslovanje djelomično ili značajno ovisi o krumpiru (npr. proizvodnja čipsa, proizvodnja krumpirovog škroba za razne namjene, HoReCa), onda trebate korigirati poslovne planove i/ili pronaći načine da se osigurate od nepovoljne promjene cijena. U tome vam mogu pomoći.

Srijeda, 6.3.

ZAŠTO JE VAŽNA PROCJENA VRIJEDNOSTI VAŠEG PODUZEĆA

U poslovnom svijetu, vrijednost poduzeća se često spominje. No, što ona zapravo znači? Kolika je važnost procjene vrijednosti poduzeća za vaše poslovanje i odabir poslovne strategije? Na kraju, kako možete povećati vrijednost vašeg poduzeća i zašto kažemo da je od potencijala imovine važnija učinkovitost njenog korištenja? Pogledajte odgovore na ova i slična pitanja u ovom članku.

Utorak, 5.3.

POUKA IZ AUTOINDUSTRIJE: ZAŠTO TREBA SLUŠATI SVOJE KUPCE

Prije samo tri godine, Mercedes je, kao i niz drugih velikih proizvođača automobila, istaknuo ambiciozan plan prema kojem su do 2030. trebali proizvoditi isključivo električna vozila. No, njihov izvršni direktor Ola Källenius je nedavno “povukao ručnu”. Sad žele primijeniti fleksibilnu strategiju. U prijevodu, priznali su poraz. Kupci nisu bili spremni za ovako nagli zaokret, a manjka i odgovarajuće infrastrukture za takav skok. I Ford je znatno korigirao planove o proizvodnji električnih vozila, baš kao i General Motors. Tesla je objavila da se priprema na sporiji rast u ovoj godini.

S druge strane, čelnik Toyote, Akio Toyoda, ponovio je kako će ta kompanija i dalje nuditi različite pogone za svoja vozila kako bi mogli pratiti potražnju kupaca. Možda je najsnažniju kritiku ambiciozni euro-plan o prelasku na električna vozila doživio od relativno malog proizvođača automobila, ali zato velike kemijske grupacije: britanskog Ineosa. Njihova izvršna direktorica Lynn Calder je ustvrdila: “Ne vjerujemo da je smjer u kojem idemo, a to je da će EU i UK biti potpuno elektrificirani do 2035., točan ili da će se dogoditi. Kad gledate unatrag od te točke, pitate se, što će popuniti tu prazninu? Doživjet ćemo promašaj na pitanju infrastrukture, na činjenici da ne žele svi električna vozila, na rijetkim materijalima.”

U svom poslovanju trebate ponajprije slušati kupce i njihove strahove, potrebe i mogućnosti. Kao Toyota ili Ineos. Kad počnete misliti da znate bolje ili dozvolite da birokrati prekrajaju pravila iz udobnosti svojih ureda, onda se dogodi pogrešna procjena. Takva pogreška je u pravilu veoma skupa, jer se obično dogodi nakon što ste već znatno investirali u željeni scenarij.

Zato je važno da vaše poslovne planove pregleda financijski analitičar s iskustvom, koji će znati kritički preispitati vaše procjene tržišta i pomoći vam se pripremite za više različitih scenarija. Jer – biti spreman, to je sve!

Ponedjeljak, 4.3.

8 NAJVAŽNIJIH EKONOMSKIH KONCEPATA KOJE SVAKI PODUZETNIK TREBA RAZUMJETI

Poduzetnici ne moraju nužno biti ekonomisti po struci, ali trebaju razumjeti osnovne ekonomske koncepte kako bi uspješno vodili svoj posao. Forbes donosi 8 najvažnijih ekonomskih koncepata za poduzetnike, među kojima bih osobito izdvojio:

  • Oportunitetni trošak. Koja je sljedeća najbolja alternativa? Jako važno u izradi poslovnog plana, a često se zanemaruje.
  • Granični korist i granični troškovi. Ako želite saznati koja je optimalna količina proizvodnje, gdje se postiže maksimalna korist uz minimalne troškove, onda trebate naći gdje se susreću granična korist (koja utječe na postignutu cijenu) i granični trošak (koji utječe na visinu troška).
  • Ekonomija razmjera ili obujma. Pojavljuje se kad se prosječni trošak po jedinici smanjuje s povećanjem proizvodnje. To povećanje možda neće uvijek biti linearno, a itekako utječe na skalabilnost vašeg poslovnog modela.
  • Zadovoljavajuće rješenje (satisficing). Pojedinci će često donositi zadovoljavajuće ili “dovoljno dobre” odluke umjesto onih optimalnih. Ako omogućite svojim (potencijalnim) kupcima da djeluju brzo, jednostavno i uz dovoljno dobra rješenja, možda ćete ih lakše osvojiti nego ako im nastojite ponuditi nešto idealno, a mnogo kompleksnije.

***

Ako želite pronaći načine kako primijeniti ove koncepte u svom poslovanju, kontaktirajte me za suradnju. Mogu vam pružiti personalizirane savjete i strategiju koja odgovara vašim okolnostima i ciljevima.

***

Ne propustite sljedeću čitanku! Prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

Ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: