Tjedna čitanka #14: Posljednja prije ljetne stanke

Optimizam

Loša vijest za početak! Ovo je posljednja tjedna čitanka prije ljetne stanke. Vratit ću se nakon Velike Gospe, a dotad uzeti nešto vremena za razmotriti prvu polovicu ove godine i završavanje doktorata. No, nakon ove loše vijesti, i neke dobre. Napokon imamo razloga za optimizam, o čemu više možete čitati u mom ovotjednom autorskom članku. Ovaj tjedan osvrnuo sam se i na 50. rođendan prvog indeksnog fonda, APN, panel Free Market Road Showa te sagu o globalnom porezu. Krenimo!

Petak, 16.7.

POLA STOLJEĆA PASIVNOG INVESTIRANJA

Ovih dana navršilo se 50 godina od osnutka prvog indeksnog fonda. Indeksni fondovi orijentirani su prema tome da prate određeni burzovni indeks, prema sastavu, ali i performansama. Zbog toga što se njima ne upravlja aktivno, već se pokušava ostvariti tržišni prinos, obično podrazumijevaju niži trošak upravljanja. Kako je uopće došlo do prvog indeksnog fonda?

“Oko 1970., Samsonite Corporation pristupio je timu u Wells Fargu. Samsonite je želio investirati 6 milijuna dolara iz svog mirovinskog programa u fond koji bi pratio tržište. Fond je bio dizajniran da prati sve vrijednosnice na njujorškoj burzi (NYSE). Bio je baziran na jednakim udjelima, a ne tržišnoj kapitalizaciji, ponderiran i prava noćna mora za upravljanje, zbog stalnog napora oko uravnoteženja. Podsjećam, to su bila vremena ručnog prikupljanja podataka, gigantskih kalkulatora i traka s oznakama.” Pročitajte više ovdje.

Četvrtak, 15.7.

SUBVENCIJE POTAKNULE RAST CIJENA NEKRETNINA

HNB-ovi istraživači Kunovac i Žilić objavili su analizu pod naslovom “Dome slatki dome: Utjecaj subvencioniranja stambenih kredita na tržište nekretnina u Hrvatskoj”. Od pojave APN-a, tvrdio sam, kao i niz drugih analitičara, kako će subvencije samo utjecati na rast cijena nekretnina, a ne povećanje njihove pristupačnosti. U zaključku ove analize stoji: “Pokazujemo da su subvencije stambenih kredita, suprotno od njihove deklarirane namjene, učinile stambene nekretnine manje dostupnima, posebno kupcima koji se ne koriste subvencijama.” Osim što APN nije učinkovit, upitna je i njegova pravednost, a plaćamo ga svi mi. Koristili se njime ili ne.

Srijeda, 14.7.

MILIJARDE RAZLOGA ZA OPTIMIZAM

U svom posljednjem autorskom tekstu prije kratke ljetne stanke, osvrnuo sam se na brojne razloge za gospodarski optimizam. “Vrijednosti iznosa fiskaliziranih računa od 22.2.2021.-11.7.2021. veće su 22% u odnosu na razdoblje 24.2.2020.-12.7.2020. (…) Uz to, promet u trgovini na malo je u prvih 5 mjeseci ove godine porastao za 12,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.” Stiže nam i velika tranša europskog (zapravo našeg) novca, a atmosfera je još pozitivnija zbog Rimčeve akvizicije Bugattija. Takvi događaji imaju sličan efekt kao nogometni uspjeh: uvjeravaju nas da smo sposobni za velike stvari. A za sve nas, optimizam je jedini zdrav stav nakon svega što smo prošli u posljednjih godinu i pol.

Utorak, 13.7.

FMRS: RASTUĆI JAVNI SEKTOR

U najavi panela u sklopu Free Market Road Showa na kojem sam sudjelovao u utorak, uz konzultanta Andreja Grubišića, saborskog zastupnika Stjepu Bartulicu i moderatora Matu Ćurića, stoji: “Događaji kojima svjedočimo u posljednjih više od godinu dana u Europi, prouzročili su porast populizma, nacionalizma, izravno odlučivanje europskih vlada i državne intervencije. Politike koje su se pokazale neučinkovitima i nemoralnima vraćaju se nevoljkošću stanovništva na način da se problemi rješavaju isključivo državnom intervencijom.” Preporučujem vam da pogledate naše komentare i preporuke. Video je na engleskom jeziku.

Ponedjeljak, 12.7.

EU TRAŽI PREDAH U RASPRAVI O GLOBALNOM POREZU

“Europska će komisija vjerojatno odgoditi realizaciju svojih planova o digitalnom porezu do jeseni, kako bi pokušala povećati šanse za dogovor o reformi globalnog poreza na dobit, izvijestio je Financial Times u nedjelju”, prenosi Reuters. Ovaj je dogovor osobito naporan za zemlje članice jer neke od njih nisu sklone ovom dogovoru. Primjerice, Irska sigurno nije presretna razvojem situacije, a isto tako ni Luksemburg. Neki oblik dogovora je vjerojatan, posebice jer Bidenova administracija snažno zagovara ovaj svojevrsni America First kako bi povećala porezne prihode.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: