Tjedna čitanka #16

Rast BDP-a

Ovaj tjedan: ohrabrujuće vijesti! Rast BDP-a u drugom kvartalu bio je snažan, čime se dodatno potvrđuje kako smo na dobrom putu oporavka. Navodim i razloge zbog kojih McKinseyjevi stručnjaci smatraju da rastu cijene prekomorskog transporta. Donosim i sažetak ovotjednog članka o Pravilu 72: osnovnom matematičkom pravilu o kojem nas ne uče u školama. Veoma je jednostavno i korisno. Na koncu, tu je analiza rasta fiskaliziranih računa te izvještaj o tome kako se najveći norveški fond priprema za inflacijske poteškoće. Čitajmo se i dalje!

Petak, 27.8.

SNAŽAN RAST BDP-A U DRUGOM KVARTALU

“Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje negativnu stopu promjene od 0,2%, a u odnosu na isto tromjesečje 2020. realno je veći za 16,1%”, ističe DZS.

No, ovo je tek prva procjena kvartalnog BDP-a. Ono što ohrabruje jest da je “rast BDP-a u drugom tromjesečju 2021., u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, u najvećoj je mjeri prouzročen povećanjem osobne potrošnje i izvoza roba i usluga.” Primijetite i da je posebno snažan rast doživjelo građevinarstvo. Vjerujem da će rast BDP-a biti nastavljen i u trećem kvartalu. O tome imamo ohrabrujuće naznake u iznosima fiskaliziranih računa i dobroj turističkoj sezoni.

Četvrtak, 26.8.

RAST CIJENA TRANSPORTA

Koji je stvarni uzrok zbog kojeg su cijene transporta kontejnerima i do 6 puta više nego prije dvije godine? Koliko će ova situacija trajati, i hoće li cijene ponovno pasti na početnu razinu? McKinseyjevi stručnjaci iznose zašto prijevoz kontejnera ne stoji $2,000, kao do prije dvije godine, već oko $12,000. Globalna potražnja za kontejnerima rasla je samo 5 %, što ne predstavlja toliki problem. No, ta potražnja nije bila jednako raspoređena po lukama. Uz to, cestovna infrastruktura u pozadini tih luka je preopterećena. Osim toga, ponuda je pretrpjela kratkoročni šok, zbog čega su nastali zastoji u lancima nabave. Naposljetku, u nekim izvoznim lukama je došlo do proboja koronavirusa i posljedičnog zatvaranja. Pogledajte sve detalje i objašnjenja u ovom videu.

Srijeda, 25.8.

PRAVILO 72: KLJUČNO PRAVILO ZA MALE INVESTITORE

U ovotjednom članku na blogu obradio sam jedno od najjednostavnijih, ali i najvažnijih matematičkih pravila. O njemu, nažalost, ne učimo u školi. “Pravilo 72 je jednostavna formula: računa se kao 72/prinos od ulaganja, i govori koliko godina treba da se udvostruči, narodski podupla, početno ulaganje. Primjerice, ako ulaganje nosi godišnje 10 %, potrebno je 7,2 godine da početnih 1000 kuna dođe do 2000.

S druge strane, formula može pokazati i koliki prinos morate kontinuirano ostvarivati tijekom razdoblja ulaganja, ako znate koliko godina ste spremni vezati sredstva za ulaganje. Primjerice, ako se očekuje prinos od 6 % godišnje, onda morate ostati u ulaganju 12 godina.” Više detalja pronađite u članku.

Kad smo kod važnosti osobnih financija i ulaganja, Surove strasti organiziraju susret 16.9. Na njemu će govoriti financijska blogerica Tetka (manje poznata kao Sandra Ferenčak) te voditelj brojnih ulagačkih programa, Ivan Stojanović. Ja sam svoje ulaznice već kupio!

Utorak, 24.8.

Š TO STOJI IZA RASTA FISKALIZIRANIH RAČUNA

Š to nam zapravo govore podaci o velikom rastu iznosa fiskaliziranih računa? Koliko je tog rasta pojela inflacija? Sve to pojašnjava izvrsni Ivica Brkljača. Ne samo što je prikazao kretanje fiskaliziranih računa po ključnim sektorima, već je i deflacionirao taj rast s obzirom na rastuće stope inflacije. Zaključuje: “Očito je kako se trend rasta potrošnje nastavlja i sva je prilika kako će ovogodišnji kolovoz potući sve rekorde. Ukratko, gospodarska kriza izazvana pandemijom (tj. odgovorom na pandemiju) je iza nas odnosno započeli smo novi ciklus rasta koji ima šanse biti razmjerno spektakularan (za hrvatske okvire) u godinama ispred nas.” Vjerujem kako će se njegove prognoze i obistiniti.

Ponedjeljak, 23.8.

NAJVEĆI SVJETSKI INVESTICIJSKI FOND PRIPREMA SE ZA INFLACIJU

Norveški državni investicijski fond ostvario prinos od 9,4% za prvo polugodište 2021. Inflacija je najveća prijetnja. “U situaciji smo u kojoj su prinosi na obveznice ekstremno niski, a dioničko tržište je na visokoj razini, tako da će bilo kakva velika promjena inflacije pogoditi obje strane portfelja”, izjavili su iz fonda. “U prošlosti je bilo ili jedno ili drugo. No, sad se obje strane mogu kretati u istom smjeru.” Da zasad nije sve toliko crno, pokazuje i da je njihov dionički portfelj rastao 14% u prva dva kvartala. No, rizici se ne mogu zanemariti.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: