Tjedna čitanka #17

Gomilanje zaliha

Jeste li ikad pomislili kako ne bi bilo loše pred sobom imati popis najčešćih financijskih pogrešaka te ih tako prepoznati i izbjeći? Ovaj sam tjedan napravio upravo to, kako bih pomogao svim poduzetnicima i zaposlenicima dobre volje da donose kvalitetnije odluke. Uz to, čitajte i o tome zašto se u Njemačkoj odvija gomilanje zaliha te povećanje broja dobavljača po tvrtki. Nadalje, donosim izvještaje i o oporavku autoindustrije, smanjenom stvaranju radnih mjesta u SAD-u i njihovim korporativnim profitima. Saznajte sve važno iz ovog tjedna u samo pet minuta!

Petak, 3.9.

OPORAVAK AUTOMOBILSKE INDUSTRIJE I MOBILNOSTI

Kako je koronakriza promijenila automobilsku industriju i mobilnost? Iz McKinseyjevog izvještaja izdvajam: “Potencijalni kupci manje žele interakciju s prodavačima u autosalonima. Taj pad u preferenciji vidi se u svim regijama i dobnim skupinama. Posebno je to izraženo kod potrošača između 55 i 70 godina, koji sada vide online kupovinu kao relevantnu alternativu posjetu prodajnom salonu.” “Oko 51% ispitanika globalno još uvijek izjavljuju kako namjeravaju putovati manje nego prije pandemije. Unatoč tome, mobilnost postepeno raste i to različitim stopama, s najbržim oporavkom u SAD-u.” Za nešto više o korjenitim promjenama koje stubokom mijenjaju autoindustriju, pročitajte gostujući članak Domagoja Burića.

Četvrtak, 2.9.

GOMILANJE ZALIHA ILI SKRAĆIVANJE LANACA OPSKRBE

“Mnoge tvrtke planiraju povećati svoje skladište i povećati broj dobavljača koje koriste”, kaže Lisandra Flach, direktorica IFO-ovog Centra za međunarodnu ekonomiju. Većina je kompanija svjesna da oportunitetni trošak nezadovoljenja potražnje nadmašuje trošak proširivanja skladišnih kapaciteta plus trošak držanja zaliha (održavanje plus trošak dodatnog kapitala koji je zarobljen u zalihama). Ono što pogoduje ovakvog strategiji su još uvijek prilično niske kamatne stope. One smanjuju trošak sredstava za skladište i zalihe u usporedbi s prijetnjom gubitka čitave bruto marže, a možda i stalnih kupaca u slučaju nemogućnosti prodaje. O tome zašto ne valja sva jaja u istu košaru, pa tako i zašto je mudro povećati broj dobavljača, čitajte ovdje. U Hrvatskoj, gomilanje zaliha ostaje kratkoročna strategija za mnoge male poduzetnike koju ne bih jednoznačno preporučio. Naime, ona potencijalno može ugroziti likvidnost.

Srijeda, 1.9.

NAJČEŠ ĆE FINANCIJSKE POGREŠ KE: VODIČ ZA PODUZETNIKE

Tijekom dva desetljeća u svijetu financija, prvo kao bankar, a sada kao konzultant, vidio sam i dobrih i loših praksi. Zato sam odlučio svima približiti najčešće financijske pogreške koje sam primijetio te pojasniti kako ih možete ispraviti. Ne radi se samo o pogreškama koje počinjavaju direktori i vlasnici! Važno je da ih izbjegnete i kao zaposlenik, voditelj sektora ili investitor. Prvi dio, koji donosi pet pogrešaka, možete pročitati ovdje. Drugi dio bit će objavljen u srijedu, pa mi se pridružite i sljedeći tjedan!

Utorak, 31.8.

PODBAČAJ U KREIRANJU RADNIH MJESTA NA TRŽIŠ TU SAD-A

Premda su projekcije govorile da će tijekom kolovoza američko gospodarstvo stvoriti oko 720,000 radnih mjesta. Međutim, ono je stvorilo samo 235,000. “Ukupan broj novih radnih mjesta je najniži od siječnja, i dolazi s povećanim strahom od pandemije te utjecajem rastućih COVID-slučajeva na ono što bi mogao biti vrlo robustan oporavak. Slab izvještaj bi mogao zamagliti politiku za Federalne rezerve, koje razmatraju hoće li povući neki dio masovnih stimulusa koje su dodavali još od početka pandemije početkom 2020.” Primjer s američkog tržišta mogao bi ukazivati na to koliko je osjetljiv oporavak u nekim dijelovima svijeta. S druge strane, Hrvatskoj je taj fiskalni stimulus (poticaj) već osiguran iz europskih izvora. Dakle, možemo biti optimistični oko viših stopa rasta u idućim kvartalima.

Ponedjeljak, 30.8.

AMERIČKI KORPORATIVNI PROFITI PODIGLI RAST BDP-A

Profiti američkih kompanija snažno su rasli u drugom kvartalu, čime su nadmašene ranije projekcije rasta BDP-a. I, što je još važnije, ukupni američki BDP je sada viši za 0,8% nego što je bio na svom prijašnjem maksimumu, u posljednjem kvartalu 2019. Rubikon je prijeđen! “Prema podacima o profitima, bilo kakvo usporenje [gospodarskog] rasta kao rezultat usporavanja krajnje potrošnje će se vjerojatno pokazati privremenim”, iznosi analitičar Brean Capitala, a prenosi Reuters.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: