Tjedna čitanka #21

Gospodarski rast u 2021.

Početak listopada donosi dobre vijesti! Gospodarski rast u 2021. bi tako trebao biti viši od očekivanog, čak 8,5%. S druge strane, postoje indikacije da bi u SAD-u inflacija mogla potrajati dulje od očekivanja. Pročitajte zašto je to važno za nas. Provjerite i koji su pokazatelji važni za vašu industriju te kako se pripremiti za rast cijena nafte. Ne čudi što, s rastom cijena, analitičari procjenjuju izvrsne izglede upravo energetskim kompanijama. Više o tome na kraju još jedne Tjedne čitanke.

Petak, 1.10.

GOSPODARSKI RAST U 2021. VIŠ I OD OČEKIVANOG

Dobre vijesti za Hrvatsku! Nagoviještao sam, kao i nekolicina drugih domaćih analitičara na čelu s Ivicom Brkljačom, da stiže najbolje desetljeće hrvatske ekonomske povijesti. Sad to polako pokazuju i projekcije. Gospodarski rast u 2021. bi, naime, trebao biti još viši od očekivanog. Poslovni dnevnik prenosi: “Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u četvrtak je izjavio da se u trećem tromjesečju očekuje visoki rast BDP-a te da bi na razini cijele 2021. mogao dosegnuti 8,5 posto, što je iznad zadnje projekcije, a na to su najviše utjecali rezultati turističke sezone i snažniji rast robnog izvoza.” Nakon pada BDP-a u 2020. od 8,4%, gospodarski rast u 2021. bi trebao gotovo potpuno anulirati najtežu godinu.

Četvrtak, 30.9.

INFLACIJA BI MOGLA POTRAJATI DULJE OD OČEKIVANOG

“Čelnik Federalnih rezervi Jerome Powell (…) upozorio je zakonodavce Washingtona da bi uzroci nedavnog rasta inflacije mogli trajati dulje nego što se predviđalo”, izvještava CNBC. FED očekuje da će inflacija ostati nešto povišena u narednim mjesecima prije no što se približi njihovoj ciljanoj dugoročnoj visini od 2%. Više je razloga zašto smatram da će inflacija ostati povišena najmanje sljedeća dva kvartala. Možda i dulje! O tome ću reći nešto više sljedećeg tjedna, zasad samo jedna napomena.

Inflacija od, primjerice, 4% ne znači da će sve cijene rasti točno 4%. Neke cijene su u posljednja dva mjeseca možda rasle za 20% (primjerice, cijena peciva u pekarnici koje poskupi s 4 na 5 kuna). Druge su pale za isti iznos (npr. hotelskog smještaja, kako izlazimo iz sezone). Nadalje, potrošačke cijene ne moraju reflektirati kretanje proizvođačkih cijena. Podaci DZS-a za kolovoz govore da su potrošačke cijene rasle 3,1% (YoY), a proizvođačke cijene industrije čak 10,2% (YoY). Svi poduzetnici, a posebno proizvođači, moraju voditi računa o jednima i o drugima te imati spremne scenarije ovisno o kretanju cijena inputa, kao i cijena na tržištu prodaje.

Srijeda, 29.9.

AKO TRAŽITE KREDIT, MORATE ZNATI OVO!

Kako bi se dobro pripremili za uspješno dobivanje kredita ili financiranja projekta u dijelu glavnice, imajte na umu da su ključni financijski pokazatelji i oni specifični za industriju zapravo središte vašeg poslovnog plana. “Kad znate koji su ključni financijski pokazatelji, kao i određeni specifični pokazatelji, možete bolje razumjeti vlastito poslovanje. Ali to nije sve: tako možete bolje razumjeti i ono što gledaju bankari, odnosno kreditori, posebno kod obrade kreditnog zahtjeva.” Posebno s tim imam iskustva kod COVID-kredita. Više o ovom važnom području analize saznajte ovdje.

Utorak, 28.9.

RAST CIJENA NAFTE: BITI SPREMAN, TO JE SVE

Kanadski Bloomberg javlja: “Brent [Crude budućnosnice, odnosi se na indeks opcija u trgovini naftnim sirovinama] zatvorio je na najvišoj razini u gotovo tri godine pored znakova da je tržište sirove nafte u porastu zbog globalne energetske krize. Globalna referentna cijena sirove nafte porasla je 1,8% u ponedjeljak, no naišla je na određeni otpor kad se približila ključnoj, psihološkoj razini od 80 dolara za barel. Njen američki paravan porastao je za 2% i zatvorio dan iznad 75 dolara za barel po prvi put od srpnja.

Obje referentne cijene izgledaju kao da će nastaviti rasti uslijed toga što ponuda ne uspijeva zadovoljiti brzorastuću potražnju, prema jednom od direktora trgovine naftom Trafigura Grupe, Benu Luckocku.  Njegove su zamjedbe stigle istovremeno s izjavom Goldman Sachs grupe da bi Brent mogao dosegnuti 90 dolara do kraja godine, budući da je tržište u većem manjku no što mnogi shvaćaju.”

Š to to znači za hrvatskog poduzetnika? Pripremite se za rast cijena energenata, posebno ako ste u proizvodnim djelatnostima. Ako imate poslovni plan, ukalkulirajte rast cijena energenata u različitim scenarijima. Ako ga nemate, krajnje je vrijeme da ga izradite te izračunate kako će ove promjene utjecati na vaše troškove te prodajne cijene. Idealno bi bilo da imate barem jednostavan kontroling sustav u kojem možete redovno ažurirati ove podatke. Tako možete imati jasan hodogram odlučivanja ovisno o prilikama na tržištu.

Uz ovo, istog dana stigla je vijest o ukidanju viza za građane Hrvatske koji putuju u SAD. Veliki napor trebao bi, između ostalog, biti blagotvoran i na sniženje troškova poslovanja s američkim kompanijama. To će dati dodatan vjetar u leđa povećanju razmjene između hrvatskih i američkih poduzeća.

Ponedjeljak, 27.9.

ENERGETSKE KOMPANIJE NAJBOLJE STOJE

Između S&P500 kompanija, koje čine poznati Standard&Poor’s indeks od 500 najvećih kompanija kojima se trguje u SAD-u, analitičari najbolji rejting daju energetskim kompanijama. Malo iza njih nalaze se one u sektoru komunikacijskih usluga. Odmah zatim su tu sektori informatičkih tehnologija te zdravstvenih usluga. Najslabije su ocijenjeni sektori robe široke potrošnje, komunalne usluge i financija. Rejting se mjerio po omjeru “kupi”, “drži” i “prodaj” ocjena. “Zanimljivo je primijetiti da su, čak i uz povećanje cijene od 32% od kraja trećeg tromjesečja prošle godine (30. rujna 2020.), analitičari optimističniji u pogledu dionica S&P 500 danas u odnosu na 30. rujna 2020., na temelju postotka ocjene ‘kupi’.”

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: