Tjedna čitanka #28

The Great Resignation

Blaži potres na tržištima: pad eura u odnosu na dolar u petak značio je spuštanje na najnižu EUR/USD razinu u posljednjih 16 mjeseci. Pročitajte u nastavku zašto su tržišta ovako reagirala. Ujedno, nakon nekoliko događaja prošli tjedan, ovaj put vam donosim više s drugog Foruma franšiza. Tu je i komentar povodom Dana sjećanja, kao i nova pojava na američkom tržištu radne snage. Ime joj je Veliki otkaz, ili The Great Resignation. Uživajte u novoj čitanci!

Petak, 19.11.

NOVA ZATVARANJA, PAD EURA

Fortune izvještava o padu eura nakon austrijske najave lockdowna i obveznog cijepljenja: “Austrijsko snažno jačanje mjera protiv COVID-a naglašava koliko se brzo mijenja situacija u Europi, gdje je posljednjih dana Belgija najavila obvezu rada od kuće, Nizozemska je ponovno ušla u djelomično zatvaranje, a Š vedska — veliki uzor laissez-faire upravljanja pandemijom — najavila je konačno uvođenje propusnica. Slovačka, Češka i Njemačka također slijede primjer Austrije u pogledu ograničenja za necijepljene. Najnovije vijesti o zatvaranju u Austriji odmah su pogodile euro — pao je 0,7% u odnosu na dolar — i europska tržišta koja su imala bolje jutro. Stoxx 600 je također pao za 0,7%.” Euro je tako pao na najnižu razinu u usporedbi s dolarom u posljednjih 16 mjeseci. Dolar je, s druge strane, ojačao, a isto tako i zlato- To pokazuje kako investitori traže sigurnu luku.

Četvrtak, 18.11.

DAN SJEĆANJA I POBJEDNICI TRANZICIJE

Na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Š kabrnje, prisjetio sam se članka otprije nekoliko godina u kojem analiziram hrvatsko gospodarsko zaostajanje. “Tko god se bori, može izgubiti, tko se ne bori, već je izgubio”, kaže sentencija. Danas je možda najveća pobjeda za Hrvata otarasiti se kompleksa manje vrijednosti: vjerovati i djelovati za bolju budućnost. Nekad je, kao prije tridesetak godina, borba nerijetko uključivala prolijevanje krvi. Današnji sveci moraju prolijevati znoj i trpjeti brojne nepravde dok pokušavaju izgraditi onu Hrvatsku za koju su drugi ginuli. “Neki pak perpetuiraju urbano-rasističku sliku da je problem u genima ili krvnim zrncima”, rekao sam. Hrvati nisu “lošiji narod”: ništa lošiji od drugih europskih naroda. Vrijeme je da prestanemo tražiti izlike za vlastiti manjak hrabrosti!

Srijeda, 17.11.

THE GREAT RESIGNATION

Veliki otkaz (The Great Resignation) je nova pojava na američkom tržištu radne snage, no ne smatram da će ostati pridržana samo američkom kontinentu. Čak 4,4 milijuna Amerikanaca dali su otkaz u rujnu ove godine. “Razlozi za ovaj trend su, naravno, višestruki, no jedan od većih pokretača je, čini se, da mnogi radnici više ne žele živjeti s plaćama i/ili radnim uvjetima koje su (možda nevoljko) prihvatili prije pandemije. ‘Svakako smatram da je pandemija natjerala mnoge da ponovno sagledaju svoj posao i prioritete te što žele raditi’, izjavila je Elise Gould, viša ekonomistica s Economic Policy Institutea za Business Insider.”

Poslodavci trebaju redovito nastojati smisleno oblikovati radne zadatke i pozicije te pružati smislenu perspektivu: nedostatak jednoga ili drugoga uvijek ima financijske posljedice. Zato će poželjni poslodavci s dobro oblikovanim karijernim putevima moći izbjeći natjecanja u plaćama, isporučiti veću dodanu vrijednost i uživati dobar ugled koji im omogućuje niži trošak privlačenja talentiranih zaposlenika. No, i poduzetnici trebaju iskoristiti priliku i dobro promisliti svoje poslovanje:

“Je li moj poslovni model održiv?”

“Koliko brinem da misija i vizija poduzeća bude razumljiva zaposlenicima, tako da mogu lakše preuzeti odgovornost i inicijativu?”

“Znam li tko će me naslijediti kad neminovno odem u mirovinu?”

“Razumijem li da svojim zaposlenicima dugujem stabilnost i održivost poduzeća po jasnom poslovnom modelu, tako da kruh njihovih obitelji ne ovisi o mojoj bolesti ili nagloj smrti?”

Utorak, 16.11.

ODRŽAN DRUGI FORUM FRANŠ IZA

Prvi Forum franšiza održan je prije dvije godine i otvorio je mnoga važna pitanja. Ovog utorka održan je i drugi. U zagrebačkom Sheratonu pojavila su se, osim znanih, i brojna nova lica koja zanima franšizno poslovanje i prednosti uhodanog poslovnog modela. Većina je okupljenih primijetila kako je drugi Forum franšiza imao još bolju atmosferu od prvog, u smislu da je ona bila partnerska i suradnička. Čini mi se da bi svi poduzetnici trebali promišljati isplati li im se ovakav oblik poslovanja. On nosi svoje prednosti, ili barem zahtijeva da se dobro promisli vlastiti poslovni model. Moj cjelokupni izvještaj i video s događaja možete pronaći ovdje.

Ponedjeljak, 15.11.

DVIJE GODINE OD POGLEDA S VRHA

Jučer se navršilo dvije godine otkako smo organizirali događaj od poduzetnika za poduzetnike: Pogled s vrha. U dobrom dijelu vizionarski, upozorio je na usporavanje u 2020. godini. Nismo slutili da će ono biti ovoliko. Andrej Grubišić se zapitao: “Š to pokazuju praktična iskustva? Većina menadžera ima izrazito lošu sposobnost dugoročnog predviđanja. Nisam u životu vidio petogodišnji plan koji nije optimističan. Da ste 2007. pitali predsjednike uprava banaka ili građevinskih poduzeća o petogodišnjem planu, mislite li da bi neki od njih u sebi imao recesiju? U Talebovom Black Swanu se to zove epistemološka arogancija. Meni se sviđa McKinseyjevski pristup MECE (mutually exclusive, commonly exhaustive). Jako malo kompanija to doista radi na taj način. Praksa pokazuje da intuicija kao takva ne postoji, već samo sposobnosti uočavanja uzoraka.”

Velimir Š onje je još tada upozorio na pad izvozne potražnje kod njemačke autoindustrije, Ona je samo kulminirala tijekom koronakrize i uzrokovala velike poremećaje u lancima dobave. Ujedno, rekao je kako rješenje nije u potpunom zaobilaženju države, već u tome da se poduzetnici fokusiraju na izvoz i time budu neovisniji o državi.

Nadam se skoroj prilici da se ponovno ovako družimo!

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: