Tjedna čitanka #32

Rast kamatnih stopa

Posljednja tjedna čitanka ove godine završava u stilu! Izvjesno je da nas u 2022. čeka pritisak na rast kamatnih stopa, jer je FED najavio tri podizanja temeljnih kamatnjaka. ECB još gura glavu u pijesak. Tu je i pregled najčitanijih članaka na ovom blogu u 2021. Za dva dana, naime, proslavljamo 11 godina Serdarusic.com. Pogledajte i zašto ne treba gomilati troškove na kraju poslovne godine te koji je udio zombi kompanija u hrvatskom gospodarstvu.

Petak, 17.12.

ECB NE DIŽE KAMATNJAKE

Nakon što je FED dan ranije najavio tri podizanja temeljnih kamatnih stopa, očekivao sam promptni odgovor Europske središnje banke. U svijetu bez velikih restrikcija kretanju kapitala, monetarne politike ne funkcioniraju kao otoci. Dakle, ako je FED najavio rast kamatnih stopa u tri navrata u 2022. te smanjivanje kupnje obveznica, ECB je trebao djelovati barem promjenom retorike.

Nakon sastanka njihovog Upravnog vijeća, izvjesno je da pandemijski program otkupa obveznica završava 31. ožujka sljedeće godine, kako je i planirano. No, ECB ustraje i na tranzitornosti inflacije.

Ja nisam toliko siguran, prije svega jer ne znamo koliko će trebati za oporavak različitih sektora od pandemije, koliko će trebati da se oporavi ponuda i opskrbni lanci (pogledajte samo tržište automobila ili potrošačke elektronike!) te kako će reagirati ostali igrači. Teško je predvidjeti i kretanje cijena energenata, a u EU posebno postoji i opasnost od greenflacije. FED-ovo podizanje kamatnih stopa imat će zasigurno utjecaja na Europu. Koliko će ECB držati glavu u pijesku, vidjet ćemo. Ono što znamo da je Bank of England podigla temeljnu kamatnu stopu s 0,1% na 0,25%, kao i da je IFO-ov Business Climate Index pao na 94,7 bodova, s 96,6 u studenom.

Četvrtak, 16.12.

FED: UBRZAVANJE TAPERINGA, RAST KAMATNIH STOPA

Američki su futuresi (budućnosnice) porasli nakon što je FED najavio smanjenje programa otkupa u 2022. “FED će započeti smanjenje brzine kupnje imovine u siječnju te će kupovati samo 60 milijardi dolara obveznica u narednim mjesecima, u usporedbi s 90 milijardi u prosincu.”

Uz to, najavljena su i tri podizanja temeljnih kamatnih stopa tijekom iduće godine. Tržišta su odmah reagirala: “Dow je porastao za 383 boda, ili 1,08%. S&P 500 porastao je 1,63%, a tehnološki usmjereni Nasdaq Composite skočio je 2,15%.” Očekuje se i vrlo brz odgovor ECB-a. Rast kamatnih stopa na američkom tržištu je neminovan ako FED ostvari najave, a to će imati posljedice i na sva ostala svjetska tržišta i politike središnjih banaka.

Srijeda, 15.12.

Š TO STE NAJVIŠ E ČITALI NA SERDARUSIC.COM U 2021.?

Kad pogledam na najčitanije članke objavljene ove godine na ovom blogu, koji za par dana ima 11. rođendan, mogu primijetiti što vas je najviše zanimalo i brinulo u prethodnoj godini. Primijetit ćete da većina članaka govori o financijskim temama: kreditiranju, financiranju i ulaganjima. Ipak, vrh je zauzela analiza sektora koji je koronakriza osobito snažno pogodila: ugostiteljstvu. Pregled pročitajte ovdje.

Ovom prilikom zahvaljujem svima na podršci i čitanju. Ujedno, zahvaljujem i svim gostujućim autorima koji su ove godine svojim člancima pružili doprinos: Domagoju Buriću, Marku Ćurkoviću, Kristini Ercegović i Mihovilu Katiću. Zahvaljujem i predstavnicima medija, koji su mnogo puta imali razumijevanja za moje poslovne obveze, a koji su zaslužni da se popis “Iz medija” mora ažurirati gotovo na tjednoj razini. Želim nam još puno druženja u 2022. godini!

Utorak, 14.12.

ZAŠ TO NE TREBA GOMILATI TROŠ KOVE KRAJEM GODINE

Za konzultantsku kuću Prima Bon sam nedavno održao edukaciju na temu gomilanja troškova na kraju poslovne godine. Naime, jedan dio poduzetnika, kad primijeti da će poslovati s dobiti, u prosincu gomila troškove da umanji poreznu obvezu. U ovom članku, na kojem sam surađivao, možete vidjeti zašto ta praksa ni ranije nije imala smisla, a s najnovijim poreznim izmjenama ima još manje. Preporučujem ga i svima onima koji žele naučiti nešto o vrednovanju poduzetničkih investicija općenito.

Ponedjeljak, 13.12.

KAKO PREPOZNATI ZOMBIJA?

Prošle sam subote gostovao u emisiji Informer Nove TV. Tema su bile zombi kompanije, o kojima sam već pisao nekoliko puta. Jesu li zombi kompanije jedinstvene za Hrvatsku? Za emisiju sam izjavio: “To nije samo problem u Hrvatskoj, takve firme postoje svugdje. Zadnjih 15-ak godina imamo opći pad kamatnih stopa u svijetu. Š to to znači? To znači da se i lošije firme mogu zadužiti i naravno da to dovodi do toga da takve firme i uz manju produktivnost lakše opstaju.”

Zombi kompanije su one koje iz poslovanja ne mogu podmirivati ni trošak kamata na vlastiti dug. Premda su još žive, zapravo ne proizvode dodanu vrijednost i mogu biti štetne za ekonomiju. Naime, takva poduzeća koriste resurse koji bi bili produktivniji drugdje. Pročitajte izvještaj na stranicama Nove TV, gdje su rezultati moje analize o zombi kompanijama na domaćem tržištu.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: