Tjedna čitanka #36

Cijene mesa

Ovog smo tjedna svjedočili velikim volatilnostima na financijskim tržištima: što će od svega biti, ostaje vidjeti. Ja sam se više bavio onim svakodnevnim: inflacijom, procjenama gospodarskog rasta i predajom godišnjih financijskih izvještaja. Pročitajte i zašto rastu cijene mesa te koja pitanja morate postaviti ponuđaču leasinga za svoj novi traktor, kamion ili službeni automobil. Ove odgovore u pet minuta donosi trideset i šesta Tjedna čitanka.

Petak, 28.1.

CIJENE MESA: NA PUTU PREMA GORE

Na spomendan sv. Tome Akvinskog, najvećeg filozofa srednjeg vijeka, poznatog pod nadimkom “Nijemi vol” i zbog pozamašnih dimenzija, dobra je prigoda za reći nešto više o mesu. Naime, osim cijena struje i plina, i cijene mesa idu gore. Proizvođači ističu kako su troškovi proizvodnje su narasli pa meso postaje neisplativo proizvoditi o ovim cijenama.

Trgovci u ovom trenutku imaju određene zalihe smrznutog mesa preko kojeg održavaju cijene, no one bi mogle nestati do ožujka i uzrokovati dvoznamenkasti rast. Upravo je Toma Akvinac govorio o pravednoj cijeni, pa se moramo zapitati: koja je pravedna cijena? Smijemo li ograničavati cijenu tako važne živežne namirnice?

Imamo iskustvo iz doba socijalizma da kontrole cijena uglavnom dovode do nestašica, jer se proizvođačima ne isplati proizvoditi i prodavati po cijenama koje ih vode u gubitak. Potrošači će u slučaju regulacije cijena, zbog manjka ponude, pohrliti i isprazniti police da bi napunili svoje zalihe. Pravedna cijena nije samo ona prema potrošačima, već i ona prema proizvođačima, i tu država ne smije biti i sudac i igrač, ili nametati štetu jednima zbog koristi drugih.

Niže cijene mesa u skorije vrijeme teško je očekivati. Visoka cijena dušičnih gnojiva poskupljuje stočnu hranu, bilo kupljenu ili proizvedenu, a to pritišće i cijene mesa prema gore.

Četvrtak, 27.1.

MMF SMANJUJE PROCJENU RASTA ZA 2022.

“U svom odgođenom izvještaju ‘World Economic Outlook’, objavljenom u utorak, MMF kaže da očekuje kako će globalni rast BDP oslabiti s 5,9% u 2021. na 4,4% u 2022., pri čemu je brojka za ovu godinu pola postotnog boda niža nego što je ranije procijenjeno.” Tko je zaslužan za ovo smanjenje procjene rasta?

Prije svega, smanjene procjene za američko i kinesko gospodarstvo. Američko gospodarstvo ostat će bez FED-ova monetarnog poticaja, uz izražene poteškoće s dobavnim lancima. S druge strane, politika nulte tolerancije vezano uz koronakrizu i prisutan financijski stres kod velikih developera nekretnina umanjili su procjene za Kinu.

MMF nije stigao reagirati i na ukidanja mjera u nekim europskim zemljama posljednjih dana, koja će neminovno imati utjecaj i na gospodarska kretanja. Važno je pratiti ove projekcije, posebno za izvoznike ili na poduzetnike u turizmu, jer će one imati utjecaja i na potražnju u navedenim zemljama.

Ako pratite ove procjene, moći ćete se pripremiti na vrijeme. Jer, biti spreman – to je sve!

Srijeda, 26.1.

8 PITANJA PRIJE SVAKOG FINANCIJSKOG LEASINGA

Ako razmišljate o financijskom leasingu vozila, bio to automobil, kamion ili traktor, pripremio sam listu od osam pitanja koja možete iskoristiti kad šaljete upit leasing kući. Kopirajte ih i uštedite barem dvadeset minuta.

Tako ćete i bolje znati što plaćate i koliko plaćate te izbjeći neplanirane troškove. Spriječit ćete i da vam netko proda leasing koji zapravo ne odgovara vašim potrebama i poslovnim ciljevima. A ako nabavljate više vozila ili flotu, možda ćete željeti i financijskog savjetnika da vam pomogne bolje planirati likvidnost i ispregovarati najbolje uvjete prema vašim potrebama.

Utorak, 25.1.

ZAŠTO JE VAŽAN ROK PREDAJE FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA

U javno je savjetovanje stavljen prijedlog o stavljanju izvan snage Pravilnika o rokovima predaje financijskih izvještaja u posebnim okolnostima. Ukratko, o povratku “starog datuma”, 30.4. No, znatan dio računovodstvenih i knjigovodstvenih servisa se oglasio i poručuje, nogometnim rječnikom, “nema predaje”.

Na stranu to što je ove godine taj prijedlog relativno kasno stavljen u proceduru: što, zapravo, gubimo kasnijom predajom izvještaja? Sve javno dostupne informacije iz financijskih izvještaja postaju dva mjeseca zastarjelije, odnosno manje relevantne. Ovo nije važno samo za kreditore, već za sve poduzetnike: ako želite znati s kim poslujete, u interesu vam je imati što recentnije podatke o svojim kupcima, dobavljačima ili konkurentima.

Prenosim osvrt konzultantske kuće Prima Bon, za koju sam razvio algoritam procjene vrijednosti svih hrvatskih poduzeća, i u kojem možete pronaći korisna pojašnjenja.

Ponedjeljak, 24.1.

KLJUČNA TEMA U 2022. BIT ĆE INFLACIJA

Bez bilo kakvog trijumfalizma, mogu reći da sam bio sam među rijetkima koji je najavljivao veću inflacije od očekivane kad je postalo jasno da koronakriza neće biti kratkog vijeka. U ovom se tjednu odvija dvodnevni FED-ov sastanak na kojemu će se raspravljati o završetku programa kvantitativnog popuštanja.

Uvod je to u povećanje temeljnih kamatnih stopa, koje bi nas moglo snaći već u ožujku. A potom se preliti i na druga financijska tržišta. Kako je to povezano s vrednovanjem poduzeća, i koje su još vrste imovine znatno izgubile na vrijednosti? Po čemu su poduzeća u znatno lošijoj poziciji od građana?

Saznajte u ovom kratkom pregledu, koji vam može pomoći da bolje razumijete što se događa na svjetskim financijskim tržištima.

***

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: