Tjedna čitanka #39

TIPS (and tricks)

TIPS and tricks u ovotjednoj čitanci! Ne, nije ono što biste na prvu pomislili – radi se o američkim obveznicama usklađenim za inflaciju. Pročitajte zašto je kretanje ovih obveznica važno za čitavo svjetsko gospodarstvo. Tu je i gostujući osvrt o izazovu radne snage te uvozu radnika. Prenosim zapažanje o rastu prinosa na državne obveznice, koje će posljedično poskupiti javni dug zemalja EU. Mogli bismo vidjeti i prvo podizanje kamatne stope ECB-a i više od desetljeća. Preporučujem vodič za prikupljanje kapitala za SaaS-ove, kao i komentar o cijeni vaše kvartovske kave. Pogledajte sve važno iz ovog tjedna u pet minuta!

Petak, 18.2.

DUG POSKUPLJUJE: ZNAČAJAN RAST PRINOSA NA DRŽAVNE OBVEZNICE

U posljednjih nekoliko mjeseci, prinosi na državne obveznice značajno su porasli. “Nakon konferencije za novinare Christine Lagarde, investitori su obznanili svoja očekivanja o tome kad će ECB završiti sa svojim programom kupnje obveznica te podići kamatne stope po prvi put nakon srpnja 2011. Analitičari očekuju da će ovo prvo započeti dobrano prije kraja godine, a novčana tržišta su ugradila u cijene ECB-ovo podizanje temeljne stope na nulu do prosinca, s trenutnih -0,5%”, javlja Reuters.

Više kamatne stope na državne obveznice znače skuplji dug za sve. Tu su i brojne druge posljedice, poput utjecaja na stabilnost javnih financija, vrednovanja financijskih instrumenata i poduzeća, kao i dugoročnih investicija. No, o tome više sljedećeg tjedna.

Četvrtak, 17.2.

USPJEŠ NO PRIKUPLJANJE KAPITALA ZA SAAS

SaaS ili softver kao usluga doživjeli su pravi procvat u posljednje dvije godine. Većina je u tom razdoblju barem isprobala Zoom, Slack ili Trello, ako već ranije nisu bili korisnici. Osobitost kompanija koje se bave SaaS-om jest jako velika mogućnost skaliranja. Ipak, eksplozivan rast korisnika može biti i značajan financijski izazov.

U ovom izvrsnom pregledu možete saznati koje su ključne metrike koje SaaS mora pratiti u pojedinoj fazi rasta. I ne samo to, autor upućuje na vrste investitora koje morate ciljati da biste ostvarili rezultate. Uz to, iznesene su najčešće pogreške koje SaaS startupovi čine u određenim fazama životnog ciklusa. Zato ovo smatram vrlo korisnim štivom za one koji se tek pripremaju za ovaj iskorak.

I dok sam siguran da domaći SaaS-ovi poput Infobipa, TalentLyfta, Productivea ili Oradiana dobro razumiju ove pojmove, vjerujem da će mnogim stanovnicima domaćih inkubatora ovo biti vrlo korisna orijentacija.

Srijeda, 16.2.

MANJAK RADNE SNAGE: KLJUČNI GOSPODARSKI IZAZOV

Više sam se puta na ovom blogu dotaknuo izazova radne snage. U ovom trenutku, zbog koronakrize i poremećaja u lancima opskrbe u velikim svjetskim gospodarstvima pada produktivnost. Dobre je i stručne radnike sve teže naći, jer postoji sve snažniji demografski pritisak. Radna mjesta koja su nepopunjena nerijetko nisu ni postojala prije desetak godina. Inflacija, isto tako, može donijeti izazove kod upravljanja troškovima osoblja.

U ovotjednom osvrtu, gostujući autor Filip Katić objašnjava zašto više ne možemo nadoknaditi manjak radne snage preko susjednih zemalja. Iz svog iskustva pokazuje koja su najtraženija radna mjesta u građevinskom sektoru i turizmu te što možemo očekivati u bližoj budućnosti. Na koncu, daje pregled procedura kod zapošljavanja radnika iz Azije, koji su sve popularniji kod domaćih poslodavaca. Dok se mi demografski ne oporavimo, uvoz radne snage često je jedino rješenje za naše sezonske izazove ili završetak velikih građevinskih projekata.

Utorak, 15.2.

SMANJENJE UDARA NA CIJENU KAVE

Omiljeni topli napitak ipak neće poskupiti do razina do kojih se spekuliralo. Naime, izjavu Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave HUP-a prenosi Ja TRGOVAC: “Naše članice su najveći dio tog udara amortizirale na teret svog poslovanja, a korekcija cijena naših proizvoda prema kupcima kretala se oko deset posto, kako bi krajnji potrošač što manje osjetio poskupljenje svog omiljenog toplog napitka. Nadamo se kako će našim naporima da kava cjenovno ostane pristupačna potrošačima pomoći i najavljene mjere za ublažavanje troškovnog udara uzrokovanog porastom cijena energenata.”

Iz ovog možemo jasno pročitati da je cijena energenata u ovom trenutku vjerojatno značajniji faktor rasta cijena usluge ispijanja kave u omiljenom kafiću ili kavani, od cijene same sirovine. Nadalje, konkretan doživljaj poskupljenja najčešće ovisi o tome koliko je i je li vaš omiljeni lokal podigao cijene. Više o samoj cijeni kave i njenim kretanjima možete saznati u nekolicini objava na mom blogu.

Ponedjeljak, 14.2.

TIPS AND TRICKS

Prošlotjedni podaci Ministarstva rada o američkoj inflaciji na godišnjoj razini od 7,5% u siječnju u odnosu na prosinačkih 7% pokazuju da je “Team Transitory” imao samo lijepe želje i nadanja. Primjetno je kako su sve stidljivije najave da će inflacija u drugom dijelu godine početi kopnjeti. Zato trebamo obratiti pozornost na tzv. obveznice s usklađenim prinosima za inflaciju (TIPS).

Naime, ovi su prinosi prešli u negativan teritorij. Ostat će tu dok god prinosi na standardne državne obveznice budu manji od očekivane inflacije. Prinosi američkih državnih obveznica počeli su rasti s obzirom na najave da će FED u ožujku značajno povećati temeljne kamatne stope. TIPS prinosi su se, tim više što se prinosi na obveznice povećavaju, počeli oporavljati. Oni se polako dižu iz negativnog područja.

Prema podacima FRED-a, vidljivo je da su negativni prinosi bili prisutni od kolovoza 2011. do lipnja 2013. Ovi su prinosi ponovno ušli u negativan teritorij s nastupom koronakrize u veljači 2020. Kako bi nekom bilo isplativo posjedovati dug, ovakav realan ili usklađen prinos za inflacijska očekivanja mora biti u pozitivnom teritoriju. Dakle, ili se nominalni prinosi moraju podići, ili se inflacijska očekivanja moraju smanjiti.

Zasad je izglednije ovo prvo.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: