Tjedna čitanka #61

Poslovni plan: zašto ga trebate ažurirati?

Nakon kratkog ljetnog predaha, stiglo je vrijeme za novu Tjednu čitanku i sažetak štiva iz proteklih pet tjedana. U ovom pregledu pročitajte što su radile ključne središnje banke, ECB i FED. Tu je i komentar našeg prolaska kroz koronakrizu u Prima Razgovorima. Obrazlažem zašto je važno ažurirati svoj poslovni plan te osvrt na moguće redukcije struje. Zaključno, saznajte i zašto je moguće da inflacija u Hrvatskoj pada premda bilježimo rekordne godišnje stope.

STIGAO INSTRUMENT ZAŠTITE TRANSMISIJE. ŠTO JE TO?

ECB je odlučio povećati svoje tri ključne kamatne stope za 50 baznih bodova, ali i podržati Instrument zaštite transmisije (eng. Transmission Protection Instrument, TPI). “Instrument TPI bit će nov alat Upravnog vijeća koji će se aktivirati u slučaju neopravdane, neuredne tržišne dinamike koja ozbiljno ugrožava transmisiju monetarne politike u europodručju. Opseg kupnji u sklopu instrumenta TPI ovisit će o ozbiljnosti rizika za transmisiju monetarne politike. Kupnje nisu unaprijed ograničene. Instrumentom TPI štiti se transmisijski mehanizam, što pridonosi učinkovitosti Upravnog vijeća u ispunjavanju glavne zadaće održavanja stabilnosti cijena.”

Pojam “neograničene kupnje”se izriče da “unaprijed kupnja nije ograničena”. U prijevodu, dospijeća državnih obveznica manje zaduženih zemalja (npr. nizozemskih ili njemačkih) mogu se koristiti za one zaduženije koje je dosad u svom portfelju držao ECB. Da bi se mogao koristiti ovaj instrument, zemlje će morati ispuniti četiri kriterija. Njih možete pronaći ovdje, uz moj komentar.

SAD U MANEVRU IZBJEGAVANJA RECESIJE

Krajem prošlog mjeseca najavio sam da FED neće podizati temeljni kamatnjak za čitavih 100 baznih bodova. Tako je i bilo, na kraju je podizanje iznosilo 75 baznih bodova. Hoće li najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju? “Većina ispitanika u anketi [Reutersa] ujedno očekuje recesiju, no preko 90 % ih očekuje da će biti blaga ili vrlo blaga.”

Visoka podizanja kamatnih stopa obično uguše visoke stope inflacije, no isto tako obuzdavaju gospodarski rast. Ako vas zanima zašto su temeljne kamatne stope važne, pročitajte ovo. A ako želite pročitati cijeli komentar na podizanje kamatnih stopa i FED-ovo balansiranje između visoke inflacije i recesije, kliknite ovdje.

KAKO SU HRVATSKA PODUZEĆA PROŠLA KROZ KORONAKRIZU

Nedavno sam gostovao u Prima Razgovorima naše konzultantske kuće Prima Bon, gdje je moj domaćin bio direktor Predrag Novačić. Sad kad imamo podatke na portalu Bon.hr o poslovanju hrvatskih poduzeća za 2021., možemo i vidjeti kako su hrvatska poduzeća prebrodila koronakrizu te koliko su spremna za eventualne nove poteškoće na tržištu.

U našem razgovoru poslušajte, između ostalog:

 • koje su razlike između krize 2008. i 2020. godine
 • kako su hrvatska poduzeća poslovala u 2021. godini
 • što možemo zaključiti o spremnosti za novu krizu na temelju financijskih izvještaja 140.000 obveznika predaje GFI
 • koliko je važna likvidnost za otpornost na krizu
 • kako su se kretale procjene vrijednosti poduzeća u 2021. u odnosu na pretkriznu 2019.
 • što se promijenilo u načinu na koji investiramo od 2007. naovamo
 • na što bi u financijskim izvještajima mali i srednji poduzetnik trebao posebno obratiti pozornost.

Hvala Predragu na pozivu i mogućnosti da prokomentiramo ove važne teme u prijateljskoj atmosferi.

9 ZNAKOVA DA MORATE AŽURIRATI SVOJ POSLOVNI PLAN

Ako imate poslovni plan, naravno. Nemate ga? Još jedna tipična greška u upravljanju financijama.

Ako ne planirate, bit ćete kao lišće na vjetru: bez korijena, bez smjera i bez stabilnosti.

Koji su razlozi ili znakovi da trebate ažurirati poslovni plan?

 1. Novi proizvodi ili usluge – svaki novi proizvod ili uslugu mijenja način na koji zarađujete i trošite. Ažurirajte plan!
 2. Novi ili jači konkurenti – vaše poslovno okruženje i izazovi s kojima se susrećete mijenjaju se ako imate novog konkurenta, ili je postojeći ojačao. Morate se prilagoditi, a samim time i prerasporediti resurse. To znači samo jedno. Ažurirajte plan!
 3. Potrebe kupaca se mijenjaju – kupci mogu, uslijed promjena kao što je bila koronakriza ili rastuće cijene energenata, promijeniti svoje preferencije. Primjerice, ako se bavite ugradnjom solarnih panela, morat ćete uzeti u obzir da je potražnja kratkoročno drastično narasla zbog porasta cijena energije, ali i da postoji rizik da potražnja padne ako padnu cijene energenata. Što učiniti? Ažurirajte plan!
 4. Pojavili su se novi dobavljači ili tehnologije – ako ste dosad, kao restoran, koristili vlastitu dostavnu službu, možda ste pojavom novih posrednika koji su, između ostalog, dogovorili suradnju s vašim konkurentima, morali prilagoditi svoje poslovanje. Neovisno o tome jeste li zadržali vlastite dostavljače ili outsourcingom povjerili dostavu posrednicima (oboje ima svoje prednosti i nedostatke), kod takve je odluke jedno važno. Ažurirajte plan!
 5. Prilagodba novim tržištima ili tržišnim uvjetima – različita tržišta imaju različite regulatorne okvire. Primjerice, samo će uvođenje eura u Hrvatskoj značiti da će kupci mnogo lakše moći usporediti cijene s onima u inozemstvu. Ako niste imali politiku jednakih cijena u Hrvatskoj i, primjerice, Mađarskoj, sad ćete ih morati prilagoditi ili imati spremno objašnjenje. Samo ova promjena znači drastičnu razliku u percepciji cijena kod krajnjih kupaca. Dakle… ažurirajte poslovni plan!
 6. Promjene u operativnom poslovanju – ako, primjerice, uvodite rad od kuće dva dana u tjednu, to će donijeti znatne promjene u vaše poslovanje i sigurno će imati određen utjecaj na poslovne rezultate. Ažurirajte plan!
 7. Promjene financijske situacije i novčanog toka – ako vam ključni kupac promijeni politiku plaćanja, ili porastu kamate na kredite (a uskoro ćete trebati refinanciranje), jasno je da to ima utjecaj na opstanak vašeg poduzeća. Ažurirajte plan!
 8. Počinje novo financijsko razdoblje – svake poslovne godine treba ažurirati plan u skladu s najnovijim spoznajama, tržišnoj situaciji i ciljevima. Ažurirajte plan!
 9. Vaš trenutni poslovni plan je netočan ili zastario – nije samo riječ o tome da možete pogriješiti u procjeni. Moglo se dogoditi i da imate dobavljača iz Ukrajine, ili da su sadnice za vaš OPG iz Nizozemske značajno kasnile zbog prosvjeda seljaka. Ništa nije 100% predvidljivo. Ali vi ste trebate prilagoditi, i kad se nešto ovakvo dogodi: ažurirajte plan!

Velika većina financijskih problema potječe upravo iz ovog izvora. Nije loša navika ni voditi vlastiti dnevnik, gdje možete svoja razmišljanja staviti na papir ili ih pohraniti u omiljenu aplikaciju za bilješke.

Pisanje i planiranje potiče sabranost, umanjuje strahove i daje nam priliku da vježbamo razboritost. Zato ne mogu dovoljno naglasiti važnost poslovnog planiranja, koji je temelj da vam mogu puno lakše pomoći i u financijskom planiranju.

INFLACIJA PADA VEĆ ČETIRI MJESECA?

Priopćenje DZS-a od 17. kolovoza 2022. jasno kaže da je za srpanj indeks potrošačke inflacije na međugodišnjoj razini iznosio 12,3 posto, što je najviša stopa ikad zabilježena u povijesti Republike Hrvatske. Zadnja četiri mjeseca, od travnja do srpnja, imamo stalno rekord za rekordom. Stope su na međugodišnjoj razini bile: 9,4 u travnju, potom 10,8 za svibanj, zatim 12,1 u lipnju te konačno za srpanj 12,3 posto. Kako je onda moguć naslov: inflacija pada? Važna je interpretacija: evo i zašto.

ŠTO AKO BUDE REDUKCIJA

Ako je vaše poslovanje ovisno o električnoj energiji, onda vjerojatno već znate koliko i kako takva odluka može utjecati na vas, kao i hoćete li biti prvi na listi za odstrel kad do njih dođe.

No, ako vaše redovno poslovanje nije izravno osjetljivo na redukcije, moguće je da budete pogođeni na dva načina:

 1. Vaša potražnja možda ovisi o električnoj energiji. Primjerice, ako izrađujete svijetleće reklame, možda one budu prve žrtve redukcija i potražnja za njima od strane klijenata nestane.
 2. Vaši dobavljači možda ovise o stalnoj električnoj energiji. Primjerice, proizvodni procesi za određene metale poput cinka postali su neisplativi čak i prije redukcija. Ako dobavljač ne bude više bio u stanju proizvoditi kritični resurs za vaše poslovanje, jeste li toga svjesni?

Zato je važno dobro ispitati, popisati i procijeniti rizike na obje strane i pokušati pronaći alternativu prije nego budete stjerani u kut.

Mora li, ipak, sve biti tako sivo? Ne nužno. Distributeri i prodavači solarnih panela sigurno imaju slatke brige. S planiranim ograničenjima rada klima uređaja, lako je moguće da vidimo značajan rast potražnje za antiperspirantima. I toplinska fasada bit će često pretraživan pojam ovih mjeseci.

U svakom slučaju, nije vrijeme za šutiranje limenke niz ulicu. Treba odmah nastojati biti spreman, i sačuvati vlastito poslovanje dok se može.

***

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: