Tjedna čitanka #64

Cijene hrane

Cijene hrane su u padu već pet mjeseci zaredom, pokazuju podaci FAO-a. S druge strane, moja analiza poslovanja trgovaca pokazuje da su veliki trgovci bolje prošli u vrijeme inflacije od malih. Znači li to da je opravdan najavljeni porez na “prekomjernu” dobit? Nikako, on bi mogao djelovati destimulativno na poduzetnike, a donosim i nekoliko mogućih posljedica njegova uvođenja. Tu su i savjeti za bolje upravljanje cash flowom (novčanim tokom), koji je krucijalan za opstanak poduzeća, posebno u ovakvim okolnostima. Na koncu, saznajte zašto Njemačka možda ipak neće tako skoro zatvoriti nuklearke te kako kao mali poduzetnik planirati s nestalnim cijenama energije.

Petak, 9.9.

EKSTRAPROFIT JE PONOVNO U MODI

Lord (Darth) Vader jučer je uskliktao na nove Vladine mjere: “The Left is strong with these ones!”Ekstraprofit je ponovno u modi, čini se. Uvodi se porez na prekomjernu dobit, i to u ime pravednosti. Na globalnoj razini zemlje se natežu da uvedu globalni porez na dobit. To je, u prijevodu, trebalo biti oporezivanje multinacionalnih (američkih) kompanija koje bježe u porezno jeftinije zemlje od visokih poreza u svojim zemljama.

Kod nas se uvodi porez na prekomjernu dobit. U objašnjenju predstavnika Vlade nije upotrijebljen pojam “ekstraprofit“, ali to je istoznačnica. Već i najave da bi se mogao uvesti porez na prekomjernu dobit mogu djelovati destimulativno na poduzetnike. Provjerite koje sam moguće posljedice uvođenja ovog poreza izdvojio.

Četvrtak, 8.9.

VEĆINA PODUZEĆA MUČI SE S CASH FLOWOM

Razlog za propast većine poduzeća slabo je upravljanje novčanim tokom (cash flowom). Kako sastaviti izvještaj o novčanom toku? Ako razumijete bilancu, znat ćete i sami sastaviti izvještaj o novčanom toku. A ako znate sastaviti ovaj izvještaj, znat ćete i mjeriti novčani tok.

Ničim se ne može upravljati, ako to ne znate mjeriti. A malo znači dobit u bilanci, ako je ne prate i priljevi na račun pomoću kojih možete podmirivati troškove. Forbes donosi tri savjeta za bolje upravljanje novčanim tokom:

1. Planirajte unaprijed.

Kako biste osigurali dovoljno novca na računu, možda ćete trebati unaprijed dogovoriti raniji krajnji datum plaćanja za jedne klijente. Ili kasnije plaćanje za dobavljače. Nekim ćete pak kupcima moći bezbolno izaći ususret s odgodom plaćanja. Time možete upravljati samo ako planirate.

2. Osigurajte mogućnost zajma prije nego ga zatrebate.

Ako unaprijed ne osigurate kreditnu liniju ili mogućnost pozajmice kad iznenada zaškripi, možda je ne budete mogli dobiti kad vam zaista bude gorjelo pod nogama.

3. Pratite stanje novca.

Sastavite barem mjesečni plan priljeva i odljeva novca. Provjerite imate li u svakom trenutku dovoljno da podmirite dospjele obveze. I Excel tablica je sasvim dovoljan alat.

***

Sve je ovo povezano i s vašom kreditnom sposobnosti. Znate li kakva je i kako njome možete upravljati?

Dio mojih klijenata zapošljava me upravo kao povremenog CFO-a, direktora financija. Ne treba im više nego 5 ili 10 % mog mjesečnog vremena, za što dobivaju 100 % mojeg iskustva u bankarstvu i financijama.

Možda je to najbolje rješenje i za vaše malo ili srednje poduzeće: javite mi se ako želite unaprijediti vaše upravljanje novčanim tokom.

Srijeda, 7.9.

KAKO SU POSLOVALI TRGOVCI U ZADNJIH PET GODINA

Prima Bon je prenio istraživanje koje sam izvorno pripremio za InStore Hrvatska o kretanjima u maloprodaji kroz prethodnih 5 godina.

Nezahvalno je na temelju ove analize o prošlim rezultatima donositi prognoze, no smatram da se mogu donijeti određeni zaključci o položaju pojedinih skupina.

Zanimljivo je da su u 2020. najmanji trgovci prošli izvrsno, dok su se u 2021. i inflaciji najbolje snašli najveći. Pogledajte zašto!

Utorak, 6.9.

NJEMAČKA ZADRŽAVA NUKLEARKE?

Njemačka će, čini se, ipak zadržati dvije nuklearne elektrane u rezervi. Ironija je da njihovi susjedi Francuzi, primjerice, imaju na desetke nuklearnih elektrana, bez ozbiljnih incidenata posljednjih desetljeća. Upravo se toga Nijemci boje od nesreće u Fukushimi i radije spaljuju tone ugljena nego da održe nuklearke u pogonu. Čak i u situaciji kad je Sjeverni tok postao Sjeverni čep.

Kako prenosi Bloomberg, Francuzi i Nijemci su napravili i prijedlog kojim bi se smanjila cijena zagađivanja (prvi imaju eksplicitni porez na CO2, drugi implicitni). Time bi se spustila i cijena energije.

Sve ove energetske igre i igrice mogu nas osvijestiti o jednom: mali poduzetnik nije u položaju da pregovara ili određuje cijene energije. Često je to u rukama političara ili megakompanija. Ono što poduzetnik treba jest biti spreman na različite scenarije, posebno kod projekata s razdobljem realizacije duljim od godinu dana.

Primjerice, ako ste prije dvije godine kao poljoprivrednik uvrstili tadašnju cijenu plavog dizela u svoj troškovnik za projekt od 7 godina, danas biste možda bili u velikom problemu. Isto vrijedi i za proizvođača kojem je tada trošak plina u proizvodnji imao udio od samo 3 %.

Zato treba računati s različitim scenarijima. A dugoročno pokušati umanjiti svoju ovisnost o dobavljačima s kojima ne možete pregovarati. Jer to je rizik kojim, u suprotnom, ne možete upravljati.

Ponedjeljak, 5.9.

CIJENE HRANE PADAJU VEĆ PET MJESECI ZAREDOM!

Indeks svjetske hrane Ujedinjenih naroda pada već pet mjeseci zaredom: u kolovozu je pao za 1.9 %. S obzirom na rastuće cijene hrane u trgovinama, kako je to moguće i govori li nam ovaj indeks istinu? Pogledajmo najprije koje su glavne sastavnice ovog indeksa: meso, mlijeko, žitarice, biljna ulja i šećer.

Sve su sastavnice indeksa doživjele pad u odnosu na mjesec ranije, od čega su najveći među njima imala biljna ulja. Š to možemo očekivati? Pad cijena suncokretovog ulja na policama u narednim mjesecima, s obzirom na to da postoji određeno kaskanje tih cijena u odnosu na one nabavne.

U ovoj analizi FAO-a možete vidjeti i da su cijene biljnih ulja imale svoj maksimum u ožujku ove godine, kad su rat i nevolje s dobavnim lancima potaknule rast indeksa na čak 2,5 više cijene u odnosu na referentnu vrijednost. Tad su maksimum imale i cijene žitarica. Žetve se približavaju kraju na sjevernoj hemisferi i uskoro ćemo znati kako bi se mogle kretati cijene hrane ove zime. No, čini se da su inflatorni pritisci s te strane ipak popustili.

Ovaj indeks preporučujem pratiti svima onima koji su direktno ili indirektno poslovno vezani uz cijene hrane: ugostiteljima, hotelijerima, proizvođačima i prerađivačima hrane, trgovcima, proizvođačima ambalaže, prijevoznicima i drugima.

***

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: