Tjedna čitanka #89

Zakon o potrošačkom kreditiranju

Kraj tjedna donio je značajnu vijest: potres u američkom bankarskom sustavu. Propao je SVB, banka za startupove i venture capital poduzeća. Izdvajam analizu Domagoja Burića, člana uprave Hyundai Hrvatska, o manjku poluvodiča i posljedicama koje ima na autoindustriju. Osvrnuo sam se i na podbačaj kineskog gospodarstva, a donosim i gostovanje na Večernjem TV-u o posljedicama rata na gospodarstvo. Na koncu, provjerite kako bi na ponudu kredita u nas mogao utjecati Zakon o potrošačkom kreditiranju.

Petak, 10.3.

ZATRESAO SE AMERIČKI BANKARSKI SUSTAV: ŠTO SE DOGODILO?

Uvod u objavu podataka o američkoj zaposlenosti i nezaposlenosti kakvog sam zamislio nije se dogodio. Naime, bankarska kriza protresla je američki financijski sustav. Komercijalna banka SVB doživjela je klasični bank run, nakon čega su je kalifornijski regulatori zatvorili i stavili pod kontrolu federalnog tijela FDIC-a.

Čini se i da su neki znali da će SVB propasti. Zabilježen je snažan short sell interes.

Ono što mi se čini najvažnijim jest da je sve započelo najavom sniženja rejtinga od Moody’sa SVB-u. Ona je banka za startupove i venture capital poduzeća. Podizanje kamatnih stopa narušilo je poslovanje tih poduzeća, koja imaju izraženu financijsku polugu. Loše poslovanje dovelo je do navale na šaltere i povlačenja depozita, a SVB ima jako nizak udio onih depozita koji su potpuno osigurani, manje od 3 posto. To znači da depozitari nisu mali ulagači. Valja se prisjetiti mudre izreke proroka iz Omahe: sad će se dobro vidjeti tko se kupao bez kupaćih, jednom kad se plima povuče.

Ako vas zanima više, tu je moj osvrt na ono što zasad znamo o ovom slučaju.

Četvrtak, 9.3.

ZAŠTO JE POLUVODIČA PREMALO IAKO IH VIŠE PROIZVODIMO?

Unatoč svim poteškoćama koje smo prošli u 2022. godini, tržište osobnih automobila unutar EU pokazalo se otpornijim od očekivanog. Od svih izazova: utjecaja covid-krize, rata u Ukrajini, prekida opskrbnih lanaca, nedostatka radne snage te nedostatne proizvodnje poluvodiča i čipova, najviše utjecaja na autoindustriju imao je ovaj posljednji.

Koja je razlika između poluvodiča i čipova? I koliko su oni važni za autoindustriju? Zašto proizvodnja automobila u 2023. neće rasti i kako će se to odraziti na cijene rabljenih?

O tome čitajte u članku koji je napisao Domagoj Burić, gostujući autor i član uprave Hyundai Hrvatska.

Srijeda, 8.3.

KAKO JE JEDNO IZLAGANJE POTRESLO BURZE

Cijena nafte je na razini od 80-ak dolara po barelu već nekoliko mjeseci. Europski se plin pak spustio na razinu do gotovo 40 EUR/MWh. No, kako je nedavno istaknuo Chevronov direktor, tržište nafte i njena logistika su jako osjetljivi na bilo kakve neočekivane poremećaje u opskrbi.

Kako će na cijene nafte utjecati kinesko odustajanje od zero-covid strategije, a kako njihovo smanjenje projekcija gospodarskog rasta na samo 5 posto? I zašto su tržišta naoko zanemarila tu vijest te puno snažnije reagirala na jedno izlaganje u američkom Kongresu?

Utorak, 7.3.

ŠTO NAM O KAMATAMA KAŽE ZAKON O POTROŠAČKOM KREDITIRANJU

Prošlog sam petka gostovao u N1 uživo vezano uz inflaciju i kamatne stope. Mediji su istaknuli naslov: “Analitičar: Ako nastave rasti kamatne stope, banke neće htjeti kreditirati građane”.

Kamatne stope na kredite će gotovo sigurno rasti, no kako sam Zakon o potrošačkom kreditiranju odvraća banke od nuđenja kredita građanima? I koji je neočekivani recept legendarnog guvernera FED-a, Paula Volckera, za rušenje inflacije? Više saznajte ovdje.

Ponedjeljak, 6.3.

O POSLJEDICAMA RATA NA EUROPSKO GOSPODARSTVO

Prije desetak dana gostovao sam na Večernji list TV-u, na samu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu. Govorio sam o prethodnim lošim odabirima europskih zemalja u energetskoj politici, trajanju inflacije i gospodarskim sankcijama. Istaknuo sam koliko je skupo bilo njemačko oslanjanje na ruske energente: “I prije izbijanja rata Europa, posebno Njemačka, ispala je naivna. SAD nije.”

Brzo zaboravljamo neke zdravorazumske komentare prije tri ili četiri godine: “Sjetimo se samo ismijavanja one Trumpove izreke od njemačkog gospodarstva kada im je spočitavao preveliku ovisnost o ruskim energentima. Sada je to ispalo proročanski. Ne mogu se načuditi dovoljno koliko je Europa bila naivna.”

Inflacija, kao što sam i ranije spominjao na blogu, duh je koji je pušten iz boce: “Inflacija se neće zaustaviti jer se prelila sada na područje usluga. Vlade i središnje banke kumovale su tome otprije i sada se vlade čude zašto je tome tako. Golem je višak novca u sustavu koji je naglo upao u njega i ne može se to sada vratiti.” Pogledajte video:

***

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: