Tjedna čitanka #90

Poduzetnička ideja

U intrigantnom tjednu za financijska tržišta, stranice ovog bloga užarile su se od čitanosti. Premda sam svjestan da je dio čitatelja motivirala zabrinutost za svjetski bankarski sustav, važno je zadržati trezvenost, a depozite tamo gdje su dosad i bili: posebno one osigurane. U ovoj čitanci pogledajte kako su se promijenila kamatna očekivanja od FED-a te zašto je on u trilemi. Saznajte zašto je Credit Suisse, premda 40 puta manji od najveće svjetske banke, prevelik da propadne i kako europske banke stoje po pitanju likvidnosti. Provjerite i koliko vrijedi vaša poduzetnička ideja u gostujućem članku Mihovila Katića te kako je ECB pomogao europskim bankama da zarade. Na koncu, najavljujem kako ću u ponedjeljak od 8.05 gostovati na Hrvatskom radiju u emisiji Poslovni tjedan (video repriza na HTV4 od 22.30).

Petak, 17.3.

POTPUNI PREOKRET U ROKU OD DVA TJEDNA

Uvijek sam se pitao koja je razlika između preokreta i potpunog preokreta, osobito u nogometu. Reporteri to vjerojatno znaju, no ne žele mi odati tajnu.

U svakom slučaju, potpuni preokret u kamatnim očekivanjima se dogodio na financijskim tržištima. Za početak, američke su banke u posljednjem tjednu posudile ukupno 164,8 milijardi dolara od dva rezervna mehanizma Federalnih rezervi (FED-a), prenosi Bloombergov newsletter.

To je znak eskalacije problema s financiranjem nakon propasti kalifornijske banke SVB. Š to se događa u američkom bankovnom sustavu i kako je povezano s promjenama očekivanja o kamatnim stopama? I kako su situaciju zapaprile dugoročne državne i municipalne obveznice? Čitajte ovdje.

Četvrtak, 16.3.

CREDIT SUISSE PREVELIK DA PROPADNE

Javna je tajna da je ECB pomogao da europske banke ostvare zaradu. Neke su zemlje pritom više profitirale od drugih, poglavito Francuska i Italija. U ovom sam članku pripremio pregled poteškoća u kojima se nalazi Credit Suisse. Oni su mnogo stariji od prošlog tjedna, ali kako je to jako velika banka, nju će se sasvim sigurno spašavati.

Pogledajte i kako europske banke stoje po pitanju najvažnijeg parametra likvidnosti: koeficijenta likvidonosne pokrivenosti (LCR). U svemu ovom, važno je biti trezven. Ovakvo slijetanje, bilo ono tvrdo ili meko, teško je izvesti bez turbulencija.

Srijeda, 15.3.

KOLIKO VRIJEDI VAŠA PODUZETNIČKA IDEJA?

“Ako se vašim mislima već dugo vrti poduzetnička ideja koju namjeravate provesti u djelo, a unatoč tome niste čuli za MVP, stanite sa svime što radite!” moli vas gostujući autor Mihovil Katić. Zašto je važan MVP? Za početak, može vam pomoći uštedjeti vrijeme i novac tako da brže i jeftinije provjerite koliko je ona atraktivna.

Naime, ako je vaša poduzetnička ideja zapravo tržišno neatraktivna, bolje je da se njome bavite što manje. Tako da vam više vremena, živaca i novca ostane za onu sljedeću, koja možda jest.

A ako je vaša ideja izvrsna, onda vam može pomoći brže doći do prvih kupaca. Pogledajte kako!

Utorak, 14.3.

TEMELJNA INFLACIJA NE USPORAVA, FED U TRILEMI

Često nam hitne, ali ne toliko bitne teme zamagljuju pogled u trenucima krize. Odmaknimo se, dakle, od trenutne bankarske krize i vratimo bitnom. A to bitno je temeljna inflacija najvažnije svjetske ekonomije.

Š to bi FED mogao napraviti sljedeće, i za kakav će se korak odlučiti u svjetlu nepopustljive inflacije i pritisaka na bankarski sustav? Kakav signal o stanju financijskih tržišta daju prinosi na obveznice? Provjerite u ovom osvrtu.

Ponedjeljak, 13.3.

VJERODOSTOJNOST FED-A POD ZNAKOM UPITNIKA

Prinosi na desetogodišnje obveznice naglo su pali, za 0,5 postotna boda u svega nekoliko dana! Dvogodišnje su obveznice zabilježile još oštriji pad. Zadnji put smo takvo što vidjeli još 1987., pred Crni ponedjeljak 19. listopada. Nije čudo da se javio i Mike Wilson iz Morgan Stanleyja, koji već dulje vrijeme najavljuje pad burzovnih indeksa. Sada tvrdi da je ovo početak nove “noge” medvjeđeg tržišta.

Hoće li nas FED-ovo sljepilo vezano uz propast američke banke SVB skupo stajati? Jesu li opravdani narativi o sistemskim rizicima, posebno kad se podsjetimo da je FED dugo pričao priču o tranzitornoj inflaciji? Više pročitajte ovdje.

***

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: