Tjedna čitanka #94

Financijski uvjeti

Ovog tjedna mi je, vidjet ćete, osobito važna bila inflacija i njena različita lica. Analizirao sam proizvođačku inflaciju, temeljnu inflaciju, kao i onu ukupnu. Posebnu važnosti imali su podaci za SAD: o njima ovisi reakcija FED-a, vodećeg svjetskog monetarnog policajca. A to je pak važno jer je FED-ov cilj, između ostalog, ukrotiti inflaciju. Ovisno o tome hoće li i koliko FED podizati kamatne stope, takvi će financijski uvjeti vladati u ostatku svijeta jer smo svi snažno povezani financijskim tokovima. Trenutno je izgledan kreditni stisak: sve stroži financijski uvjeti po pitanju odobravanja kredita i kamatnih stopa po kojima će se odobravati. Više saznajte u nastavku!

Petak, 14.4.

PAD CIJENA U PROIZVODNJI U SAD-U

“Indeks proizvođačkih cijena za krajnju potrošnju u Sjedinjenim Državama porastao je za 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu u ožujku 2023., smanjivši se s naviše revidiranog rasta od 4,9 posto u prethodnom mjesecu i ispod tržišnih očekivanja od 3 posto. Stopa inflacije bila je najniža od siječnja 2021., umnožavajući znakove da bi se inflacijski pritisak u najvećem svjetskom gospodarstvu mogao smiriti nakon pooštravanja politike koje je FED proveo tijekom prošle godine”, prenosi Trading Economics vijest o tome da je proizvođačka inflacija pala, a koju je jučer objavilo američko Ministarstvo rada.

Kako će ovaj pad utjecati na politiku kamatnih stopa vodećeg svjetskog monetarnog policajca, FED-a? Hoćemo li uspjeti izvesti meko slijetanje? I kako sve to utječe na tečaj dolara? Više saznajte ovdje.

Četvrtak, 13.4.

LEKCIJA O TEMELJNOJ INFLACIJI

Ovaj je četvrtak bio obilježen objavom zapisnika s prošlomjesečnog FED-ovog sastanka. Naime, FED vidi blagu recesiju u drugom dijelu godine, a oporavak u iduće dvije godine. No, tema mog osvrta nije bila recesija, već to kako to da temeljna inflacija u SAD-u raste te zašto nekima odgovara rat iscrpljivanja. O ovoj geoekonomskoj križaljci čitajte ovdje.

Srijeda, 12.4.

FINANCIJSKI UVJETI ZAOŠTRAVAJU, EVO I ZAŠTO

Bank of America Global Research upozorila je da bi gospodarstvo moglo pasti u drugom tromjesečju i to pod sve većim utjecajem restriktivne monetarne politike FED-a. Ovaj put razmatramo neželjenog člana skupa: kreditni stisak. Kako ga već možemo prepoznati i što nam valja činiti? Zašto financijski uvjeti zaoštravaju i po koje ih četiri komponente možemo analizirati? I na koncu, što nam o svemu kažu prinosi na obveznice? Saznajte ovdje.

Utorak, 11.4.

GLOBALNE CIJENE HRANE U PADU

FAO indeks cijena hrane pao je 12. uzastopni mjesec na 126,9 bodova u ožujku 2023., dosegnuvši najnižu razinu od srpnja pretprošle godine. To je pad od 20,5 % u odnosu na rekord postignut u ožujku 2022. U ovom osvrtu možete saznati kojom su se dinamikom mijenjale sastavnice FAO indeksa te koja vrsta hrane trenutno najviše odstupa od prosjeka. Pogledajte i kome naročito preporučujem praćenje ovog indeksa te kako je na ove cijene dosad utjecao rat u Ukrajini.

Ponedjeljak, 10.4.

PROIZVOĐAČKE CIJENE U HRVATSKOJ PALE NAJVIŠE OD 2021.

Proizvođačke cijene u Hrvatskoj u ožujku 2023. pale su na 9,3 posto na godišnjoj razini, nakon rasta od 12,7 posto u prethodnom mjesecu, podaci su DZS-a. Bila je to najniža razina proizvođačke inflacije još od srpnja 2021. Troškovi su rasli blažim tempom za opskrbu električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom (60,8 posto naspram 64,1 posto), proizvodnju (4,4 posto naspram 7,9 posto u siječnju) i opskrbu vodom, kanalizaciju, gospodarenje otpadom i djelatnosti sanacije (1,4 posto prema 1,7 posto). Uz to, cijene su nastavile padati za rudarstvo i vađenje kamena (-13,5 posto prema -11,8 posto). Na mjesečnoj su razini proizvođačke cijene porasle za 0,3 posto, nakon rasta od 0,4 posto u prethodnom mjesecu.

***

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: