Tko kaže da je socijalizam propao?

Naprotiv, on cvjeta i buja snagom “tisuću cvjetova”.

Naravno, ovo je sarkazam. Ujedno sam kontradiktoran sam sebi kada sam nedavno rekao da “socijalizam nikad nije ni postojao, već da se radi o samo jednom pojavnom obliku kapitalizma”.

Trebao bih se ispraviti.

Naime, još tamo od Francuske revolucije 1789. u Europi se događaju čudne stvari. Riječi kao “jednakost” i “sloboda” tumače se na razne načine, po načelo “svetosti privatne imovine” čak i heretično.

Jedan je kolega rekao da proljetno “događanje Cipra” je najvažniji prijelomni trenutak u svjetskoj povijesti još od Francuske revolucije. Gotovo je teško ne složiti se. Sjetite se da je uvedeno pravilo “bail-in” umjesto “bail-out”: dioničari i vlasnici će otkupljivati propale bankarske bilance, a ne država prikupljenim porezima.

Tako su, da bi se zadovoljilo pravilo da su mali štediše osigurani do iznosa od 100.000 EUR, tiskalo punom parom u Frankfurtu i posebnim noćnim letovima za Nicozyju dostavljala svježa količina papira da se isplate mali štediše. Ostalima je novac oduzet. Zašto? Ne zbog “nove pravednosti”, nego zato što se moglo.

Tako se i sada moglo. U Poljskoj. Nazovimo stvari pravim imenom: socijalistička vlada je u maniri pravih komunističkih država konfisiscirala “radi veće zaštite” imovinu privatnih mirovinskih fondova, sve zato da bi se mogla dalje zaduživati.

To je ono kad imaš dug, a odjednom to postane tvoja imovina. Dok se svijet okuplja i moli protiv rata na istoku Mediterana, a “oni koju znaju bolje i imaju dokaze” bruse svoje oružje, s druge strane jedna država u trakavici zvanoj “Oporavak od financijske krize” jednostavnom operacijom ukidanja predznaka “-” i pretvaranja u “+” rješava probleme na način da se i dalje može zaduživati.

Sjetimo se da je takvu briljantnu ideju imala bivša hrvatska Vlada, pa ju je javnost osula drvljem i kamenjem. Na takvu najavu hrvatski je CDS u jednom danu skočio za 200 pipseva, što za neekonomiste znači da je osiguranje od propasti da hrvatska Vlada neće moći vraćati svoje dugove poskupilo za dodatnih 2%. CDS je, osim što je financijski derivat, pokazatelj rizičnosti neke zemlje.

E sad, Poljska je takvo što i provela. Zašto? Jer je mogla, jer je imala što, “kako bi zaštitila građane i njihove uloge”.

To je tipično socijalistički.

Ako mislite da se ovakve heretične misli ne motaju po glavi naše Vlade, varate se. Srećom, zasad se takvo što još nije dogodilo.

Ovime još jednom želim reći da sve dosadašnje hrvatske vlade u ekonomskom smislu smatram socijalističkim. Izraelski je narod lutao 40 godina pustinjom nakon izlaska iz Egipta; mi Hrvati zasad 20. Niti jedan Izraelac rođen u Egiptu nije ušao u Obećanu zemlju.

Vjerojatno je potrebno da biologija učini svoje i u Hrvatskoj. Revolucija donosi smrt, a evolucija novi život.

 

Izvor: https://www.zerohedge.com/news/2013-09-06/poland-confiscates-half-private-pension-funds-cut-sovereign-debt-load

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

One thought on “Tko kaže da je socijalizam propao?

  1. Doista,kako zgodno su translocirali sredstva.Ni pet ni šest nego cap i nema više kume tvojih para.A to je čini mi se samo zagrijavanje.Nastavi sa dobrim radom.

Comments are closed.