Što je to tranzitorna inflacija i je li FED ipak u pravu?

Tranzitorna inflacija

Ovih smo dana mogli mnogo čitati o Team Transitoryju i FED-ovim objavama o tranzitornoj inflaciji. No, što je tranzitorna inflacija uopće? I zašto je inflacija važna za svakog od nas, čak i ako se ne radi o hiperinflaciji iz osamdesetih i devedesetih?

BREAK-EVEN INFLACIJA

Prije no što se bacimo na glavni obrok, otvorit ćemo apetit s riječ-dvije o break-even inflaciji. Naime, bez obzira na to jeste li dužnik ili vjerovnik, vi imate određena očekivanja vezana uz inflaciju. Mislite da to nema veze s vama, jer nemate kredit ili niste nikome dali pozajmicu? Vjerojatno ste, ako ovo čitate, zaposlena osoba, pa (prisilno) štedite za mirovinu. Veća razina inflacije će vam obezvrijediti ušteđeno, posebno ako ste ograničeni na drugi stup koji masovno kupuje hrvatske državne obveznice. Ako ste uzeli kredit koji nije vezan na referentnu stopu (NRS ili Euribor), viša inflacija vam ide na ruku. Ako ste pak poduzetnik, inflacija može djelovati i dobro i loše: o tome čitajte više ovdje. Ukratko, break-even inflacija predstavlja onu prosječnu razinu koju sudionici na tržištu očekuju u budućem razdoblju, najčešće u narednih 10 godina.

ŠTO JE TIPS OBVEZNICA?

Američko Ministarstvo financija izdaje tzv. TIPS obveznicu, kojom se možete zaštiti od inflacijskog rizika. Kupon će biti isplaćen u originalnom (nominalnom) iznosu ili realnom iznosu (nominalnom uvećanim za inflaciju), ovisno o tome koji je veći.

Tako desetogodišnji break-even prinos (prinos pokrića) mjeri razliku ili jaz između desetogodišnjih trezorskih obveznica u originalnom iznosu te vrijednosnih papira zaštićenih od inflacije (TIPS, skraćeno od Treasury Inflation Protected Securities). Stopa pokrića (break-even) od 10 godina služi kao pokazatelj inflacijskih očekivanja tržišta u razdoblju od 10 godina. Ako pogledate povijesne podatke za US10YTIP, vidjet ćete da je na povijesnom minimumu, blizu razine od -1%.

Ovi podaci ukazuju na slabljenje argumenta o kratkotrajnoj, odnosno prolaznoj inflaciji. Ona se zove i tranzitorna inflacija, kako je naziva FED i članovi Team Transitory. Slične pokazatelje možete dobiti i pogledom na tzv. 5y5y inflation swap. Ipak, u djelomičnu obranu FED-a, moram kazati kako je u međuvremenu nastupila i promjena njihove politike. Naime, sad tvrde da “traže postići inflaciju u visini od 2% tijekom vremena” te da, “nakon razdoblja kad je inflacija bila stalno ispod 2 posto, prikladna monetarna politika će vjerojatno ciljati postizanje inflacije umjereno iznad 2 posto za neko vrijeme”.

Sve to određene sudionike tržišta i analitičara ne zaustavlja da kritiziraju FED kako nisu prepoznali da je “gorila odavno u sobi”. Podaci o maloprodaji samo su dolili ulje na vatru oko inflacijskih strahova, kako prenosi Reuters. A FED možda ipak samo želi nešto višu inflaciju kako bi potaknuo rast produktivnosti.

TRANZITORNA INFLACIJA: FED JE MOŽDA IPAK U PRAVU

Nastavljamo malo u prilog zastupnika tvrdnji da je ovo ipak prolazna, odnosno tranzitorna inflacija. Nedavno sam bio na webinaru kojeg je organizirala agencija Standard&Poor’s oko makrostabilnosti i rejtinga, osobito s osvrtom na CEE regiju. Analitičari ove agencije također zastupaju da je ovo kratkotrajna, odnosno tranzitorna inflacija.

Nadalje, koncem prošlog tjedna razvila se rasprava između Cathie Wood (žena superstar na Wall Streetu, CEO Ark Invest) te Jacka Dorseya (CEO Twittera). Doomsday Dorsey tvrdi da nas čeka hiperinflacija, dok ga Wood temeljito demantira i navodi da je pogriješila kad je kritizirala politiku FED-a u prošloj krizi. Wood usto tvrdi da će deflacijski pritisci prevladati.

Činjenica je da je velik dio inflacije izazvan cijenama energenata. Pogledajte samo cijene nafte. No, uvid u podatke o prosječnoj potražnji za naftom iz 2021. pokazuje da se ona još nije vratila na razinu 2019. Na predpandemijske razine će se, izgledno je, vratiti tek početkom 2022.

ILI NAS IPAK ČEKA STAGFLACIJA?

Stanje u četvrtom kvartalu ove godine pokazuje da su stope rasta maloprodaje usporene. Pod rizikom produljene i uvećane inflacije ukazuju na rizik usporavanja ili još teže – stagflacije. Ona označava nizak ili nikakav rast uz inflaciju. FED-ova Beige Book pokazuje da članovi FED-a predviđaju skroman do umjeren oporavak ukupne ekonomije. U kombinaciji s tržišnim očekivanjima sve veće inflacije, to ukazuje da se srednjeročna vjerojatnost od stagflacije povećava.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: