Also sprach Mr. Bond Market

Tržište obveznica

U iščekivanju čvrstih podataka s tržišta rada, jučer je prinos na dvogodišnje američke državne obveznice preskočio 5 posto (5,12 % je 16-godišnji maksimum). Desetogodišnji je prešao 4 posto. Sve to dolazi od očekivanja da će FED u drugoj polovici srpnja jamačno ponovo podići kamatne stope. Govori li nam tržište obveznica da nas zaista čeka ljetna pauza s podizanjem? Pogledajte, za usporedbu, ovaj članak iz lipnja.

DIONIČKI INDEKSI U BIKOVSKOM RASPOLOŽENJU

Povećanja referentnih kamatnih stopa ima za učinak smanjenje vrijednosti svih klasa imovina, a osobito dionica (vidjeti: diskontiranje budućih novčanih tokova, tj. dijelimo s većim nazivnikom zbog viših stopa). Pa kako onda da su dionički indeksi mahom prešli u bikovsko tržište?

Različita su gledišta oko ovog, možemo gotovo reći i oksimorona. Američka ekonomija jako dobro podnosi više stope. No, iskustva iz prošlosti govore da problema nema dok god kamatne stope ne počnu padati.

Sudeći po tržištu rada: niskoj nezaposlenosti i kontinuirano solidnom tržištu rada uz rast plaća, FED će i dalje morati dizati kamatne stope da obuzda tvrdoglavu inflaciju.

TRŽIŠTE OBVEZNICA GOVORI DA GODOTA NEMA

Ljeto će biti lijepo, ekonomija dovoljno čvrsta da ćemo i dalje za recesiju moći govoriti kako je nema na vidiku. Vidimo se na zimu, Mr. Godot, barem tako kaže Mr. Bond Market.

Ako pogledate bolje inverziju krivulje prinosa, stupci recesije će se pojaviti tek kad se inverzija ukine. Zasad možemo smatrati kako je meko slijetanje i dalje opcija.

Krajem idućeg tjedna počinje sezona kvartalnih financijskih izvještaja, koje tradicionalno otvaraju financijske institucije. Kako su rezultati stres-testa zadovoljavajući za američke banke, banke su najavile da podižu dividende, odnosno krenule su u otkupe dionica. Ako vas zanima kad se isplaćuje dobit i dividende, a kad ne, što je važno za bilo koje poduzeće, pogledajte ovdje. To bi moglo dati i naznaku o solidnim korporativnim rezultatima, odnosno da su korporacije uspjele izbjeći efekt negativne operativne poluge.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: