Turizmofobija: neosnovana mržnja prema turizmu

Turizmofobija

Svake godine gledamo teroriziranje katastrofom u turizmu. Javljaju se komentari i članci s fatalnim prognozama, a na njih se potom nadovezuju političari i dio javnih komentatora. Primjerice, još nije ni lipanj završio, a već smo mogli vidjeti naslove o famoznoj srpanjskoj rupi. Kao da jedni jedva čekaju da turizam propadne, a drugi ga preziru jer od njega (za njih!) ništa dobra. Treći se pak boje da bi ta grana našeg gospodarstva zapravo mogla – uspjeti. Javnim prostorom kao da je zavladala turizmofobija.

ODAKLE TURIZMOFOBIJA

Želim naglasiti kako velike pogreške u tumačenju turističkih kretanja dolaze od ignoriranja činjenice da je turizam najmanje oscilirajuća industrija u Hrvatskoj. Drugim riječima, problem dolazi od ignoriranja podataka i činjenica.

Jučer smo dobili podatke o noćenjima za prvih šest mjeseci 2023. od HTZ-a. Turizmofobija će zato kratko utihnuti, dok opet netko iz naftalina ne izvuče srpanjsku rupu. Dakle, ni u najtežim godinama u tri desetljeća, 1999. zbog rata na Kosovu i terorističkog čina u Rijeci, a niti u dvije krizne godine u 21.stoljeću, nije bilo sunovrata turizma. Već bi iduće godine rezultati ponovno rasli.

Nevjerojatno je da, unatoč eurorecesiji, a Njemačka je vrlo osjetljiva na pad poslovnog i potrošačkog optimizma, povećanju broja noćenja u prvih 6 mjeseci najviše su doprinijeli upravo gosti iz Njemačke! Veliko apsolutno povećanje noćenja zabilježeno je i kod gostiju iz SAD-a, domaćih, Poljske, Slovenije, Austrije, Australije i Italije (poredano po iznosu povećanja, za zemlje s povećanjem iznad 100.000 noćenja).

Donja tablica prikazuje broj noćenja i dolazaka. Iz nje vidimo da nema govora o padu dolazaka, a pogotovo noćenja, u odnosu na 2022.

Turistički dolasci i noćenja u Hrvatskoj
Tablica 1. Turistički dolasci i noćenja u Hrvatskoj u prvih 6 mjeseci 2023.
Izvor: HTZ

Tako je u prvoj polovici godine ove 2023. godine došlo 6,72 milijuna gostiju, što je gotovo milijun više nego lani (5,79 milijuna). U odnosu na 2019., gotovo smo sustigli broj dolazaka. No, po pitanju noćenja smo je već premašili za 4,1 %, što znači da ljudi sve dulje ostaju u Hrvatskoj na odmoru! Za prvih pola godine u 2023. zabilježeno je 27,3 milijuna noćenja, u odnosu na lanjskih 24,9 milijuna. Podsjetimo, u 2019. bilo je 26,3 milijuna noćenja.

ISTINA O NJEMAČKOJ

Pogledajmo pobliže podatke za Njemačku, odnosno njemačke turiste.

Turizmofobija na djelu
Tablica 2. Turistički dolasci i noćenja iz Njemačke u Hrvatskoj za prvih 6 mjeseci 2023.
Izvor: HTZ

Vidimo da, unatoč inflaciji i recesijskim pritiscima, Nijemci i dalje dolaze u Hrvatsku. Broj dolazaka značajno raste u odnosu na 2019., a noćenja još i više.

U financijskom smislu, trebat će analizirati podatke o fiskalizaciji računa. I to ne samo iznosa, nego i njihova broja, da se razuvjere nevjernici po pitanju statistike dolazaka i noćenja.

Ponavljam, glavni rizik u privatnom smještaju je duljina sezone, ovdje pogledajte i zašto. Jednom kad se nadvladaju fiksni troškovi, mnogo je lakše poslovati s dobiti. To je jedna od dvije poluge u financijama (operativna i financijska): ovdje se radi o operativnoj. U tom smislu, najveći je rizik broj dana, odnosno popunjenost. Nevjerojatno je da mnogi nisu shvatili da hrvatski turizam, a o tome govori i najnovija analiza Ivice Brkljače, stalno produljuje sezonu, iako je rizik sezonalnosti i dalje visok.

Turizmofobi ili kugličari, nažalost, vrlo slabo ili rijetko gledaju u podatke. Inače ne bi, kao ni u vrijeme koronakrize, iznosili pogrešne zaključke.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: