Dobrodošli u eru uništavanja potražnje

Uništavanje potražnje

Podnaslov današnjeg osvrta je mogao biti i “Zagrijavanje za zamjenu ruske nafte: u igru se vraćaju Venezuela i Iran”. No, to ne bi bila potpuna istina. U nastavku provjerite zašto pada cijena sirove nafte te zašto se javlja uništavanje potražnje.

PAD CIJENA SIROVE NAFTE

Cijene sirove nafte padaju posljednja tri tjedna, s visokih razina od 120 prema razinama od 100 dolara po barelu. Tehnička analiza dodatno upućuje na promjenu trenda. Već se javljaju naslovi i analize analitičara koji proglašavaju “povratak medvjeda za naftu” ili medvjeđeg tržišta.

Trading Economics prenosi kako postoji bojazan da bi brzo podizanje temeljnih kamatnih stopa u SAD-u moglo izazvati recesiju i naštetiti potražnji za gorivom. Jerome Powell (FED) izjavio je jučer u američkom Kongresu kako američka središnja banka FED “ne pokušava proizvesti recesiju kako bi zaustavila inflaciju, već je u potpunosti predana stavljanju cijena pod kontrolu, čak i uz rizik usporavanja gospodarstva”. U prijevodu, recesija može biti nuspojava u predanoj borbi protiv inflacije. Ako se sjetimo da je prošlogodišnji vladajući narativ bio tranzitorna inflacija, onda ipak trebamo biti oprezni s najavama da će uspjeti meko slijetanje.

U IGRU SE VRAĆAJU IRAN I VENEZUELA

U međuvremenu, Bidenova administracija traži od Kongresa da privremeno obustavi savezni porez na benzin. Cecilia Rose, predsjednica Vijeća ekonomskih savjetnika američkog predsjednika, vjeruje da Kina i Indija kupuju više ruske nafte nego što su SAD ranije vjerovale. To su faktori koji ublažavaju opskrbu na globalnim tržištima. Ali, to još nije sve! Nakon nekoliko godina, u igru se vraćaju i Iran i Venezuela, kao što se nagađalo početkom rata u Ukrajini. Ali, ni to nije sve!

Glavni razlog za to je pad potražnje Kine koju Bloombergov John Authers jutros naziva “oil’s comsumer of last resort”. Kina je zadnjih dvadesetak godina srkala svaki višak nafte, a zero covid politika u 2022. je dovela do pada količine. Godišnja promjena količine je kontinuirano bila u plusu posljednjih dvadeset godina. Međutim, posljednjih 12 mjeseci Kina bilježi pad.

Potražnja Kine za naftom
Slika 1. Kineski uvoz nafte, 12-mjesečni prosjek. Izvor: BloombergOpinion

ODAKLE UNIŠTAVANJE POTRAŽNJE?

Još dva faktora smanjuju cijenu. Prvo, rastu zalihe. Drugo, dugoročni trend jakog dolara pritišće zemlje uvoznice, pa postoji trend smanjenja uvoza. Zbog svega toga, događa se uništavanje potražnje. Ukratko, to je pad potražnje za naftom zbog razdoblja previsokih cijena. Takva promjena može biti i trajnija, jer kupci traže druge opcije. EU u međuvremenu kupuje sve više ugljena iz Južne Afrike.

Ako Rusija zauzme cijeli Donbas, to bi moglo značiti i ostvarenje minimalnih ratnih ciljeva Rusije, nakon čega bismo mogli gledati dugoročnu pat-poziciju. Svi ovi faktori utjecat će na kretanje cijene crnog zlata. Zasad, čini se, bez većeg povećanja do daljnjega.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: