Upravljajte svojom likvidnosti i zadužite se povoljnije od stope inflacije

Upravljanje likvidnosti

“Da bi poduzeće dalje poslovalo, potrebna su dugoročna ulaganja (investiranja) koja će održavati i/ili povećavati konkurentsku prednost. Životni ciklus poduzeća je obično takav da su potrebna ulaganja na početku veća, no kako se ulazi u zreliju fazu, ona mogu biti nešto niža. Dobro upravljano poduzeće mora imati jasno definiranu strategiju, a zatim i dobru politiku ulaganja koja dovodi do viših povrata na ulaganje i stabilnih (ili bolje) rastućih prihoda i dobiti.” Ovo je citat iz mojeg drugog članka o najčešćim financijskim pogreškama, a ticao se pogreške br. 7: “Previše ili pogrešno investirate, pritom se previše zadužujete”. Prvi članak možete pročitati ovdje. Ova pogreška ticala se dugog roka, a ovaj put želim upozoriti na izuzetno važnu vještinu vezanu uz kratki rok. To je upravljanje likvidnosti, odnosno zlatno pravilo financiranja. No, prije nego što se osvrnem na to, najprije istaknimo neka obilježja uspješnih poduzeća.

ŠTO IMA SVAKO USPJEŠNO PODUZEĆE?

Općenito, poduzeće koje posluje vrlo dobro ili izvrsno, bez obzira na veličinu, mora najprije imati:

  • natprosječno sposoban menadžment
  • jasno definiranu strategiju kako će se postaviti (proizvodnja ili nuđenje usluge uz niže troškove odnosno produktna/servisna diferencijacija ili oboje) koja dovodi do stanja konkurentske prednosti
  • kvalitetnu politiku ulaganja koja dovodi do viših povrata i stabilnih (ili bolje) rastućih prihoda i dobiti
  • jasno definiran poslovni plan s postavljenim financijskim modelom
  • izračuni isplativosti investicija i analize scenarija, što znači i dobro upravljanje dugom
  • oprezno upravljanje troškovima (važno ih je ne podcijeniti, osobito kad govorimo o inflaciji, čak i ako ste nova firma koja pokušava doći na tržište)
  • izračun slobodnog (raspoloživog) novčanog toka i ekonomske dobiti
  • prave zaposlenike na pravom mjestu.

Vratimo se na upravljanje likvidnosti. Rekli smo da u ovakvim vremenima otporna poduzeća krasi karakteristika “dobra likvidnost i niska zaduženost”. Nasuprot njih, ranjiva su ona koja imaju nisku likvidnost i visoku zaduženost. Njima prijeti opasnost japanifikacije, odnosno zombifikacije. Zato, nemojte biti zombi poduzeće i upravljajte svojom likvidnošću!

UPRAVLJANJE LIKVIDNOSTI: KAKO SI POMOĆI

U članku o financijskim pogreškama sam naveo: “Za većinu poduzeća vrijedi da trebaju imati pozitivan radni kapital. Uglavnom je greška u tome da se kratkoročni izvori financiranja, recimo kratkoročni kredit ili neplaćene obveze prema dobavljačima, koriste za neku investiciju.”

Bez obzira na razlog, važno je dnevno praćenje vaše novčane pozicije. Isto tako, i svjesno planiranje unaprijed za 10 dana, pa 30, 90 i 180 dana, pa i dulje.

Ako ste pak imali pad prihoda od prodaje preko 20% u 2020. u odnosu na 2019. te ste mikro, mali ili srednji poduzetnik, možete osigurati financiranje likvidnosti po cijeni od 0,25% na 5 godina s uključenom godinom počeka. Primijetite kako je cijena zaduživanja manja od trenutne stope inflacije koja je trenutno 3,1%, a izgledno je da će rasti. Dakle, to je praktično poklonjen novac.

PLAĆATE LI PREVISOKU KAMATNU STOPU?

Provjerite imate li kreditnu sposobnost. Ujedno provjerite kakva bi bila vaša stvarna cijena zaduživanja. Imam spremne procjene za sve hrvatske poduzetnike, za sva poduzeća. Prije desetak sam dana jednom manjem poduzeću iz okolice Zagreba dao procjenu koliku kamatnu stopu bi realno moglo dobiti, da sad traži financiranje. Rezultat je bio nešto povoljniji od prosjeka na tržištu koje kontinuirano pratim. Toj sam firmi dao procjenu na taj gotovo novi dug, i iznosila je nešto više od 3%. A sad zamislite da vam netko nudi stopu od 0,25%!

To se upravo sada događa, a još malo pa – nestalo. U trenutku dok ovo pišem, preostalo je oko 194 milijuna kuna. Prije tri tjedna bilo je više od 290 milijuna, što znači da je 100 milijuna potrošeno u 20-tak dana. Moguće je da će program zatvoriti i prije 31.12.2021., s obzirom na brzinu trošenja sredstava.

Možda se možete osigurati na dulji rok s povoljnim financiranjem i tako izbjeći jednu od pogrešaka. Ponekad se isplati zadužiti!

SIMPOZIJ U TUČEPIMA: PROCJENA VRIJEDNOSTI

Za one koji žele znati više, idući tjedan odlazim na Simpozij RiF-a u Tučepima gdje ću održati prezentaciju u četvrtak 21.10. Premda tema nije upravljanje likvidnosti, već procjena vrijednosti poduzeća, izvijestit ću podrobnije i o tom događaju. Naime, tamo ću prikazati ovaj koristan alat koji sam razvio za Bon.hr portal te pokazati kako naručiti certifikat Procjene vrijednosti. Ako se tad nalazite na području Dalmacije, javite se za razgovor uživo!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: