Planirate 2024.? Evo o čemu morate voditi računa.

Upravljanje pasivom i likvidnošću

Usponi i padovi nisu neuobičajeni u poslovnom svijetu. Iako se mnoga poduzeća mogu pohvaliti solidnom EBITDA-om, neto dobiti i rastom prihoda, i dalje se često javljaju dva glavna krivca za lošu krvnu sliku. To su negativni slobodni novčani tok i negativni radni kapital. Kako ispraviti ova dva ključna problema u planiranju 2024. i ostati na putu održivog rasta? Rješenje je bolje upravljanje pasivom i likvidnošću: provjerite kako!

KAD JE OPASAN NEGATIVAN SLOBODNI NOVČANI TOK

Prvo, pogledajmo slučaj negativnog slobodnog novčanog toka. Iako je pozitivan novčani tok ključan za održanje stabilnosti u plaćanju obveza, negativan pokazatelj ne mora nužno značiti propast. Jedna godina s takvim slučajem, osobito ako se radi o važnoj i očekivano rentabilnoj investiciji, može biti prihvatljiva. Naravno, to je tako kad je operativni novčani tok dobar, a investicijski negativan i on je pretegnuo nad operativnim, pa otud minus. Ako je negativan operativni novčani tok, a pozitivna neto dobit, onda znamo da je kvaliteta dobiti – nikakva! To može značiti manipulacije u računu dobiti i gubitka. Time se neće zavarati iskusno oko analitičara, osobito u bankama. Nemojte se čuditi ako ova pojava dovede do odbijenice za kredit. Ovdje provjerite kako povećati vjerojatnost da banka prihvati vaš kreditni zahtjev.

Da se poduzeće zadužilo, umjesto da je za investiciju koristilo obrtni kapital, ova se situacija možda ne bi dogodila! Dug nije uvijek loš, dapače. Za to najprije valja napraviti kvalitetan poslovni plan i postaviti jasne ciljeve u prodaji, broju ljudi, razini troškova i sličnom. Oni koji pripremaju vaš poslovni plan, bili oni unutar poduzeća ili vanjski konzultanti, trebaju pažljivo ocijeniti izvore i upotrebu novca, identificirati potencijalne rupe i prilagoditi strategije kako bi se postigao održiv novčani tok. Urednost vašeg poslovanja ovisi o tome!

NE INVESTIRAJTE NOVCEM ZA DOBAVLJAČE

Drugi izazov, negativan radni kapital, može značiti ozbiljne probleme za likvidnost. Upravljanje obrtnim kapitalom iznimno je važno ako se ne želite suočiti s dubokim problemima po pitanju likvidnosti. Što u tome može pomoći? Za početak, povećanje efikasnosti naplate potraživanja i upravljanje zalihama. Poboljšanje ovih dviju stavki može značajno poboljšati radni kapital i omogućiti vam da izbjegnete poteškoće.

Zapamtite: pogrešno je uzeti novac s računa, kojeg dugujete dobavljačima, pa od toga napraviti investiciju, i to ad hoc odlukom bez financijskog modela i poslovnog plana! Jer onda će zakašljati likvidnost, počet ćete kasniti s plaćanjima, a onda brzo u banku po novac da se plate dugovanja. Banka će reći “ne može” jer će vidjeti da s novcem ne upravljate razborito. Zato to nemojte činiti. Napravite kvalitetan izračun i razmislite dvaput prije nego krenete u neku investiciju.

UPRAVLJANJE PASIVOM I LIKVIDNOŠĆU MORAJU BITI USKLAĐENI

Poslovno planiranje ne postoji bez financijskog planiranja. Ovo dvoje mora biti integrirano. Upravljanje pasivom i likvidnošću trebaju biti usklađeni kako bi se osiguralo da svi dijelovi poslovanja djeluju u sinergiji.

Što to znači, konkretno? Nekoliko stvari: jasno postavljanje mjerljivih ciljeva, praćenje ključnih pokazatelja uspješnosti i prilagodbe strategije prema potrebama trenutnog tržišta.

Dakle, negativan slobodni novčani tok i negativan radni kapital nisu nepremostivi problemi. Ako želite dobro poslovati u 2024., pokušajte izbjeći ove dvije situacije. Kako biste to postigli, treba vam poslovno planiranje koje objedinjuje upravljanje pasivom, odnosno izvorima iz kojih ćete financirati ulaganja, kao i upravljanje likvidnošću, odnosno izvorima iz kojih ćete financirati svakodnevne obveze. Ako uspostavite ovu sinergiju, imat ćete izvrstan temelj za dugoročni rast, a prilično sam siguran i da ćete puno lakše do kredita, ako vam zatreba.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: