Procjena kamatne stope na kreditni dug

Nerijetko pomažem svojim klijentima da pripreme dokumentaciju za kredit ili da refinanciraju postojeće obveze. Pritom im pomažem da prepoznaju kolika je njihov zahtijevani prinos na vlastiti kapital, ali i koliku kamatnu stopu na kreditni dug trebaju očekivati od kreditnih institucija. Na koncu, tko ne bi želio znati realnu kamatnu stopu po kojoj se može zadužiti? No, dosad nije bilo načina da ove izračune učinim dostupnima većem broju poduzetnika. Zato sam, zajedno sa svojim partnerima, razvio novi proizvod. Zove se Procjena kamatne stope na kreditni dug i dostupna je za sva poduzeća registrirana u Republici Hrvatskoj.

Procjena kamatne stope na kreditni dug
Izvrstan alat u upravljanju financijama poduzeća: procjena kamatne stope na kreditni dug vlastitog poduzeća, ali i povezanih poduzeća i konkurenata.

KOME TREBA PROCJENA KAMATNE STOPE NA KREDITNI DUG?

Ova procjena dolazi u obliku dokumenta i namijenjena je najširem krugu poduzetnika. Preporučujem je svima koji:

1. Razmatraju refinanciranje duga u narednom razdoblju.
2. Razmatraju novo zaduženje u narednom razdoblju.
3. Idu u pregovore s vjerovnikom (kreditorom) i žele biti sigurni da su dobili konkurentnu ponudu.
4. Idu u novu rundu investicija i žele pronaći optimalan omjer dužničkog i vlasničkog kapitala.
5. Žele usporediti trošak zaduživanja konkurenata s vlastitim u potrazi za konkurentskim prednostima ili u strateškoj analizi.
6. Žele saznati trošak zaduživanja za poduzeće koje žele akvizirati.
7. U ostalim, sličnim scenarijima.

Kako se okruženje u kojem poslujemo mijenja, ali i uspješnost poslovanja samog poduzeća, preporučujem da se ova procjena redovito traži iznova. Primjerice, možda ćete u određenom trenutku primijetiti da se možete zadužiti po nižoj kamatnoj stopi od one po kojoj vraćate kredit. Tada ćete znati da je mudro refinancirati postojeće zaduženje i uštedjeti na trošku kamata.

KAKO IZGLEDA PROCJENA KAMATNE STOPE NA KREDITNI DUG?

Ova procjena ne samo da pruža informaciju o trenutnoj kamatnoj stopi po kojoj biste se mogli zadužiti kod kreditora (prema posljednjim dostupnim podacima), već vam pruža i informaciju o tome kako se ova stopa kretala u posljednjih 5 godina.

Nadalje, uz podatak za vlastito poduzeće, možete zatražiti i podatke za do četiri druga poduzeća registrirana u Republici Hrvatskoj. Zašto bi podaci za njih mogli biti važni? Nekoliko primjera:

  • upravljate s nekoliko poduzeća i želite usporediti trošak duga za različita poduzeća;
  • želite znati podatke za svoje dobavljače ili kupce, kako biste znali što im možete ponuditi (primjerice, znat ćete da će više vrednovati plaćanje ili isporuku unaprijed ako se skuplje zadužuju pa ćete imati veću pregovaračku moć);
  • ako se možete zadužiti jeftinije od konkurencije, moći ćete lakše iskoristiti prilike za širenje i brže rasti od njih, posebice u vrijeme ekspanzije.

Primjer kako izgleda procjena kamatne stope na kreditni dug možete pronaći ovdje.

KAKO MOGU NARUČITI OVU PROCJENU?

Procjena kamatne stope na kreditni dug može se naručiti online, putem obrasca na dnu ove stranice. Nakon što ispunite tražene podatke, obradit ćemo zahtjev i poslati Vam ponudu. Svoju ćete procjenu dobiti putem e-maila na dostavljenu adresu.

Ova procjena može biti vaša već od 1500 kuna za osnovni paket informacija (petogodišnja procjena za jedno poduzeće).