Nemojte biti tranzicijski mulj – budite pobjednici

Tranzicijski mulj

I dok svijet napreduje, Hrvatska ostaje ista. Ne, nije to parafraza kartuzijanskog gesla “stat crux dum volvitur orbis” (križ čvrsto stoji, dok se svijet okreće), već realnost, koliko god nam teško padali križevi naše državnosti. U više od dva desetljeća mira na ovim prostorima, nema razloga zašto bismo i dalje gospodarski zaostajali za sve više zemalja srednje, pa i istočne Europe. Mnogi od nas više ne sliježu ramenima, nego napuštaju “tranzicijski mulj” i s obiteljima odlaze zauvijek. Može se slobodno govoriti o bijeloj kugi.

I LIJEVIMA I DESNIMA UVIJEK SU KRIVI – DRUGI

Neki pak perpetuiraju urbano-rasističku sliku da je problem u genima ili krvnim zrncima. Pitam se, onda, kako se Finci ili Novozelanđani mijenjaju? O Rumunjima i Poljacima da ne govorim. I često se to podupre argumentom “kakav narod, takva vlast”. Ako pripadate lijevom spektru ili progresivnom, standardni ešalon optužbi ide na račun kleptokracije, klerofašizma… Napominjem, svjestan sam nedavno objavljenog istraživanja o tome da je najvažniji razlog koji ljudi iznose da emigriraju jest društvena nepravda. Za to vrijeme desni spektar voli baciti kletvu o komunjarama. Da ne mislite da sam vulgaran i kako sve ide na slovo k, ima i drugih optužbi. No dijagnoze i stalni i nesmiljeni dokazi o sve većoj razini propadanja društva u kojem živimo tjeraju nas van – ili unutra, u sebe.

Vrijeme je kratko, život je jedan, je li vrijedan življenja i svega, pitamo se. Korizma je uvijek dobro vrijeme za ispit savjesti i promjenu životnog puta.

DNEVNI RITUALI KOJI NAM MOGU POMOĆI

Predlažem sebi i drugima uvođenje nekih dnevnih rituala ili normi ponašanja koje mogu u kraće vrijeme dovesti do promjene svijesti o tome da se može bolje i da je potrebno mijenjati se. Ako ne eshatona radi, onda radi sebične bliske budućnosti.

Uvesti dnevno čitanje od 10 do 15 minuta. Po mogućnosti ne baš bilo čega. Savjetovati se s pametnijima od sebe. Razmatrati što smo čitali i čuli. Neki to zovu unutarnjom molitvom.

Stalno učenje i propitivanje. Ispitivati  najviše svoje motive. Nismo nepogrešivi. Ogledalo je korisnije od kažiprsta, pogotovo za eshaton. I ponovo učimo i započnimo ispočetka. Jučer je prošlo, sutra tko zna hoćemo li doživjeti, zato borba za danas, odmah i bez odlaganja.

Ne muljati, nego iskreno priznati “ne znam” i “pogriješio sam”. Preuzimanje odgovornosti je najbolja stvar koju možete učiniti, ako ne želite biti sporedni glumac u vlastitom životu. Platiti štetu koju smo prouzročili. I ne bojmo se riskirati ponovo, jer ako smo inovativni, uspjet ćemo, jer čistimo vlastito srce i svoje nakane.

NE MORAMO I MI BITI TRANZICIJSKI MULJ

Poštivati privatno vlasništvo. Da, to također znači imati visoke kriterije kod vožnje u tramvaju i autobusu s plaćenom kartom, ne “skidanju” piratskih filmova (autorska prava i intelektualni kapital su također privatno vlasništvo, a nitko ne voli kada mu se laže ili da ga se krade). Ide to dalje, do nenamještanja poslova vlastitom krugu ljudi, obitelji ili prijatelja i kumova. Taj “vizantijski” način osobito je prisutan, bez obzira kojoj ideološkoj potki pripadamo. Ako to radimo, mi smo ili vi ste krkani. Ne, ja nisam glup niti budala, a vi ste tranzicijski mulj. Ne morate biti tranzicijski mulj.

Oprostimo. Oprostite. Ne gajimo mržnju prema zlima, lijenima i pokvarenima. Ne treba biti naivan, ali ih iskreno treba žaliti. Ne znači to da trebamo piti kavu s takvima, ali valja se udružiti s ljudima i pokušati ponovo. Oprostimo sebi, nekad je teže nego drugima. Ne znači to lagati sebi da smo dobri, jer samo je Jedan Dobri (da, ovo je konveksni dokaz o postojanju apsolutnog dobra, jer vlastito iskustvo o nedostatku toga transcendira nas u područje da tragamo za Bitkom).

Nisam išao dalje ovaj put, jer svatki od nas se bori s neumjernostima raznih vrsta. Te demone vlastite duše može se pobijediti. Moj je pokojni rođak u borbi s teškom bolesti (ALS) imao ispisanu rečenicu koja mu je bila moto, a pripisuje se Bertoltu Brechtu: “Wer kämpft, kann verlieren, wer nicht kämpft, hat schon verloren.” (“Tko god se bori, može izgubiti, tko se ne bori, već je izgubio.”)

Sada započinjem.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: