Disrupcija neće uništiti računovodstvenu profesiju, ali će izmijeniti njenu ulogu

Disrupcija

Već sam nekoliko godina prijavljen na jedan od najboljih newsletter servisa (SmartBrief), do kojeg sam došao posredstvom CFA Instituta. Tako često naiđem na kratke i kvalitetne članke. Jedan od tih je i članak o blockchain tehnologiji i utjecaju na računovodstvenu profesiju. Zahtijeva 3-4 minute čitanja i objašnjava kako ova disrupcija neće uzdrmati temelje računovodstvene profesije.

BLOCKCHAIN I DISRUPCIJA: GUBIMO LI TRADICIONALNO RAČUNOVODSTVO?

Revizorska kuće Deloitte u tom članku problematizira pitanje utjecaja razvoja blockchaina na računovodstvenu i revizorsku profesiju. Premda je promjena neupitna, oni koji će ih pozorno pratiti i prilagoditi se, uvijek će imati posla. Blockchain nazivaju tehnologijom koja će najviše promijeniti poslovanje još od početaka interneta.

Moguće je očekivati i ukidanje dvojnog knjigovodstva, kojeg je osmislio naš Benedikt Kotruljević, a Goethe ga hvalio. Ovaj je sustav star 500 godina (op. tko kaže da je srednji vijek mračan?), no mogao bi otići u povijest. Iako još nije sigurno na koji način će ova tehnologija djelovati unutar industrije, inoviranje vam može pomoći da budete “ispred drugih” i bolje razumijete mogućnosti kada se pojave. Jedan od načina kako blockchain već ulazi u financijsku industriju su kriptovalute – budućnost je već tu!

NE TREBA SE BOJATI IZAZOVA

Rano usvajanje promjena može dovesti do velikih nagrada u budućnosti. Deloitte tvrdi da će uvijek postojati potreba za ljudskim sudjelovanjem u području računovodstva i revizije, ali će se uloge mijenjati. Razvoj tehnologije u prošlosti nam to neosporno dokazuje: kako je učenje dobro, kako svijet stalno napreduje i kako se ne treba bojati izazova. Samo hrabri mogu pobijediti.

N.B. Već sam u jednom od posljednjih članaka naznačio koliko je disrupcija važna, osobito u sferi ulaganja u nematerijalnu imovinu. Ako počnete ulagati već danas, u znanja i procese, možete brže stvoriti konkurentsku prednost – troškovnu ili u ponudi vrijednosti. Ne dopustite da vas disrupcija dočeka nespremne: odgovorite na izazov još danas!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: