EU GDP ipak iznad očekivanja (Odjava do 2.6.2012.)

Današnja Eurostatova objava ipak je bila iznad očekivanja: EU BDP se očekivao da će biti -0,2% za prvi kvartal 2012., a bio je 0% u odnosu na Q1/2011. U četvrtom kvartalu 2011. procjena rasta bila je -0,3%.

Ovakav podatak može se zahvaliti njemačkom utjecaju (naravno! brojka od 1,2% s najvećim udjelom u EU BDP-u). Ovo će negativno utjecati na trend dugoročnog pada EUR/USD (dok ovo pišem EUR/USD se nalazi na razini od 1,2845).

Ipak, ovo neće spektakularno djelovati na ono što je svima očito. Na Nijemce se vrši pritisak da dopuste inflacijsku korekciju (op. čitati kao “tiskanje” eura, što vodi ka jačanju dolara u odnosu na euro).

U drugom obrnutom slučaju koji Njemačka želi prevelik je pritisak na ostale zemlje koje ne uspijevaju zadržati “proračunski ritam štednje”, pa to vodi k padu BDP-a i vrijednosti eura.

Euru je ovaj pritisak neizdrživ, s napomenom da Moody-eva ocjena od jučer sigurno ne doprinosi vrijednosti eura.

Tehnički, euro će probije li ovaj tjedan 1,28 ciljati u kratkom roku na 1,26 (do 10-15 dana).

************

Poštovani čitatelji ovog bloga,

zahvaljujem za izrazito visoku posjećenost, bez obzira na relativno skromniji broj postova.

Hvala i na svim komentarima i pitanjima.

Ovim putem svima javljam da se neću javljati novim postovima i komentarima niti odgovorima na pitanja. Razlog je što je ispred mene CFA Level 2 ispit, za kojeg se spremam nešto oko pola godine. Ispit je zaista zahtjevan i prilično opsežan. Nadam se da možete razumjeti.

Toliko od mene, čujemo se za tri tjedna, iza blagdana Tijelova.

*************

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

5 thoughts on “EU GDP ipak iznad očekivanja (Odjava do 2.6.2012.)

 1. da li je euro pred konačnim naglim slomom…..ima li tko kakvo mišljenje…što slijedi…..koliko ostale valute mogu rasti…..moilim bili čije mišljenje

 2. Rezultati ispita su dostupni krajem srpnja, što je uobičajeni proces za prva dva nivoa (Level 1 i 2) koji provodi CFA Institute. Level 3 rezultate doznaje krajem kolovoza.

  Ispit je bio težak, zaista težak, no zahvalan sam obitelji, kolegama i prijateljima, a najviše Gospodinu što sam imao mogućnost uopće učiti ovakve stvari.

  Level 2 kojeg sam polagao je težak, ponavljam, ispit se uobičajeno priprema kroz nekakvih 5-6 mjeseci. Osobno, nešto najteže što sam radio u životu.

  Nadam se prolazu, ali ne mogu reći da sam siguran da će tako biti.

  Pokušat ću do iduće godine dovršiti doktorat, a CFA titulu steći u idućih par godina.

  Hvala Vam na interesu.

Comments are closed.