Euro će devalvirati u odnosu na USD

EURUSD, 27-11-2011

Stavljam graf s tjednim svijećama kretanja valutnog para EUR/USD. Onima koji se nikad nisu susreli s ovim, samo kratko objašnjenje: jedna okomita crta predstavlja jednu “svijeću”. Gornji dio svijeće je najveća postignuta cijena, a donji najmanja cijena u određenom vremenskom razdoblju.

Ovaj graf ima 400 svijeća, a kako je odabrano razdoblje tjedan, to je 400 tjedana unazad.

Graf sadrži tri pokazatelja:

– jednostavni pomični prosjek za razdoblje od 10 te 50 tjedana

– tzv. Fibonnacci retracement, gdje sam u određenom razdoblju označio najveću i najmanju cijenu, pa se prema određenim pravilima vidi određeni kritični postotak te vrijednosti koji predstavljaju kritične vrijednosti

Kako možete i vidjeti sljedeća kritična razina je 1,2914 (danas smo na 1,3234), pa onda dolazimo na razinu oko 1,20 (1,1991).

Moje je razumijevanje u kontekstu burnih događaja (koji se doslovno izmijenjuju iz minute u minutu) da se nalazimo pred prijelomnicom.

Moja je prognoza da će euro izgubiti na vrijednosti na dolar najkasnije do 30.06.2012., a tu sam vrlo komforan u procjeni.

Ciljana vrijednost je 1,0000 (danas 1,3234).

Hrvatskim građanima koji masovno štede u euru, ako se takva procjena ostvari, najvjerojatnije znači da se tečaj EUR/HRK neće mnogo mijenjati, no kako se energenti i kava, dvije najtrgovanije stvari plaćaju u dolarima, poskupjet će gotovo sve što ne dolazi iz Europe.

Još jedna stvar: savjet ne tražim, niti bih ga dao. Molim sve poštovane čitatelje da dobro odvagnu sve svoje investicijske odluke. Ovo nije nagovor na bilo što…

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: