FED: CTRL-P!!!

Iako na ovim stranicama kontinuirano čitate o jačanju dolara nad eurom, kratkoročno od jučer to tako ne izgleda…. Naime, Ben Bernanke, predsjednik FED-a, objavio je kako je nakon sastanka ključnog Fedovog odbora FOMC-a (regulira pitanje kamatne stope, kojim FED određuje uvjete pod kojima bankama posuđuje novac kojeg sam tiska), razdoblje podizanja kamatne stope s 0,00% produljeno za idućih 18 mjeseci.

Tako do 2015. ne trebamo ništa očekivati. Na svojem Facebook profilu dao sam komentar neki dan kako vidim da se recesija priprema u depresiju. Gledam graf BDI. Radi se o burzovnom indeksu Baltic Dry Index. Prepolovio se u mjesec dana. Ovaj indeks pokazuje kakve su brodske vozarine, ključni indikator kakvo je svjetsko gospodarstvo. 2008. je pao zbog pada svjetske potražnje. Kina je svojim tiskanjem novca povećala potražnju, pa se indeks oporavio u 2009. No, zbog hlađenja kineskog gospodarstva i teške recesije na Zapadu, možemo očekivati desetljeće nikakvog rasta.

Ako se uspoređuju bilance FED-a i ECB-a, onda se vidjelo da je cilj tečaja EUR/USD na dan 31.12.2012. bio 1,08. Ovom akcijom FED-a od jučer cilj je stavljen na 1,15. https://www.zerohedge.com/news/market-now-pricing-770-billion-increase-fed-balance-sheet

Roubini ili Dr.Doom, kako ga mediji nazivaju, američki profesor koji je ispravno prognozirao krizu prije nekoliko godina, govori kako ECB mora spustiti kamatnu stopu. U prijevodu, to je tiskanje novca. Ako još znamo da nas čeka bankrot Grčke 20.03.2012. ili novo tiskanje novca radi spasa Grčke, onda znamo da dugoročno EUR ne može jačati.

Stoga u naslovu stoji CTRL-P. Ovo je rat centralnih banaka tko će tiskati više.

Savjet ne tražim, niti bih ga dao: nećete pogriješiti ako raspršite na rok od par mjeseci svoj portfelj na ove dvije valute.

Ako imate namjeru kupovati dolar, pogledajte na webu što govore tehnički analitičari o tome. Prema mojem viđenju, tečaj EUR/USD može se sada vratiti najviše do 1,34 (razina iz studenog), pa ako planirate kupnju dolara, možete to učiniti sada na ovim razinama od 1,31 do 1,34.

Nije jučer euro ojačao, već je dolar oslabio zbog FED-ovog lupanja po tipkovnici (CTRL-P).

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

31 thoughts on “FED: CTRL-P!!!

 1. znači da čekam da mi istekne oročenje do 11.02’….da ne gubim na kamatama…i molim odgovor koliki su troškovi konverzije iz eura u dolar na istoj banci……nisam pametna…..što se događa ako grčka bankrotira s eurom….i moj novac je na pbz…kako stoji ta banka i inače bankarski sektor u italiji i eu uopće…….može li sve to propast….cijeli život štedim a sad je sve to upitno….

  1. Gledaje, Vaš novac, Vaša odluka. Ne mogu preuzimati taj rizik da donosim odluke. Ne poznajem Vas, a Vi tražite da mislim za Vas. K tome još i besplatno, što bankari i investicijski savjetnici ne rade. :-)

   Ponavljam stalno da savjet ne tražim niti bih ga dao. Ako se radi o životnim ušteđevinama i velikim iznosima, savjet potražite od više iskusnih ljudi.

   Osobno se ne uzrujavam, a ne smatram da će EUR nestati. Barem ne do 1.3., kada je novi summit EU, odnosno 20.3., kada je datum kada Grčka mora platiti ratu kredita. Danas je gđa Merkel u intervjuu Financial Timesu i drugim euro-medijima prvi put dala mogućnost bankrota Grčke.

   A on će se dogoditi vrlo vjerojatno. Ili će tiskati novac. U svakom slučaju, oročavam na rokove od 1 do 3 mjeseca, s raspodijeljenim portfeljem. Ne gledam kako ću zaraditi, nego kako ne izgubiti.

   Ni dolar nije neka sreća. Dolar ima nuklearne rakete i nosače aviona, to je jedina njegova prednost. Stoga se i nafta plaća u dolarima, ne sumnjate u to.

   Dobro se zabavljajte i smijte, ne zabrinjavajte se tjeskobno, pratite jednim okom što se događa.

   Svako dobro.

   1. ma razumijem vas..u pravu ste…ja i suprug kao luđaci pratimo gotovo sve što se događa..a vi ste u dosta stvari pogodili ranije…i mi smo dosta toga predvidjeli ali opet je sve tako zamršeno…ljude je uhvatila panika..kao i nas…da ne izugubimo sve što smo teško zaradili….ne kao što ste i vi rekli da bismo zaradili..nego da sačuvamo maximalno moguće vrijednost ušteđevine….i znam da su pitanja koja vam postavljamo komplicirana……..ipak vaše mišljenje hoće li se što događati drastično do 11.02.kada nam ističe oročenje….onako–po vama……..ipak ste bankar……..

 2. …….i kako kaže….moj suprug…..svi ovi ratovi su radi nečije jeb… privatne imovine….molim odgovor na ranije pitanje…..

 3. …dosadili smo vam……u davosu među G20…..je i jedan soroš….koji je sve zaradio na špekulacijama….i sada raspravlja kako dalje s kapitalizmom….dokle smo došli….ovaj će svijet sigurno završiti u rasulu….a o našima da ne govorimo…..nemaju pojma što će i kako voditi hrvatsko gospodarstvo…..samo gledaju prema eu foteljama..iako i ove saborske nisu loše…..prestrašno………

  1. Svoja oročenja nisam stavljao na dulje rokove jer je teško išta predvidjeti sa 100% sigurnosti. Ova je kriza generacijske veličine, poput one 30-tih godina.

   Nemojte se bojati, budite strpljivi.

 4. g hrvoje kako stoje naše (talijanske).. banke u rh i jesu li sigurne poradi ove krize….odnosno mogu li ih matične strane banke povući u kaos ukoliko do toga dođe….vaše mišljenje…..te ukoliko dođe do ne daj bože sloma eura….u što bi se štednja pretvarala….ako se recimo radi o bankama u većinskom talijanskom vlasništvu…tko i na koji način o tome odlučuje…….vaše mišljenje…….p.s..ako ova kriza prođe i preživimo je s što manje gubitaka imate najbolju večeru u cavtatu…..

 5. Kao bankar sam u sukobu interesa odgovarati direktno na ovakva pitanja. Iz mojeg CV-a vidite gdje sam zaposlen.

  Nemoguće je sa 100-postotnom sigurnosti išta reći o kretanju ekonomije. Moja matična grupa upravo je završila uspješno dokapitalizaciju. Najiskrenije, nitko ne može reći: “Neće biti tzv. bank-run-a (trčanja na šaltere), 100% garantiram.” I najbolju banku možete tako baciti “na koljena”.

  Poslovanje banaka u Hrvatskoj direktno nadgleda HNB, sve transfere novca (uplate i isplate). Operacija tzv. izvlačenja kapitala uopće nije tema za vlasnike banaka u Hrvatskoj, po mojem mišljenju. Ima više razloga, no ne bih htio zvučati kao hodajuća reklama. Možete čitati neke druge blogove, npr. g. Velimira Š onju u bankamagazine.hr.

  Osobno ne vjerujem u blistavu budućnost eura dok god se Europa ne riješi navike da više troši nego što privređuje, dok živi pomodno i rastrošno, bez imalo asketizma. U makroekonomiji vrijedi jednadžba da je štednja, suštinski odgođena potrošnja, investicija. Bez novog ulaganja neće biti novog ekonomskog rasta niti prosperiteta.

  U euro ne vjerujem pretjerano u ovom razdoblju jer su se Nijemci zadužili s negativnom kamatnom stopom (njima plaćaju) prije mjesec dana, dok svi drugi imaju zaista velike kamatne stope. Eto, Portugal je na obveznicu od 10 godina stigao sada na 17%. Tu je Grčka bila prije 7 mjeseci.

  Ako će se Grčka spašavati, zašto neće i Portugal? Iskreno, ovo s Grčkom je kupovanje vremena do travanjskih predsjedničkih izbora, gdje je gđa Merkel stala iza kolege Sarcozya.

  A grčki je dug malen u odnosu na španjolski i talijanski.

  Negdje sam na ovim stranicama napisao da su Nijemci već spremni za operaciju vraćanja u marke, ako bude potrebno. Nisam ja došao u teoriju zavjere, o tome ozbiljno govore svi europski poslovni dnevnici ovaj tjedan. Ako Vas zanima, pretplatite se na neki newsletter, npr. na http://www.smartbrief.com imate izvrsne kratke vijesti (engleski) ili bankamagazine.hr (hrvatski).

  Moja je procjena prije 4 godine bila da će ova kriza trajati 10 godina, pa me je i vlastita rodbina, čak i poneki prijatelji i znanci u čudu gledala.

  Vjerujte mi, nisam pretjerano sretan zbog toga. Ono što ja vidim kako će se razvijati stvar dalje jest, s velikom vjerojatnosti, nešto što sam par puta napisao na ovim stranicama.

  Shakespeare je u Hamletu rekao meni omiljenu rečenicu: “Biti spreman, to je sve!” Kažem vam, ne bojte se, ako raspodijelite portfelj, najmanje ćete izgubiti. Imate još nekoliko dana, a onda u miru odlučite što ćete s novcem.

  Š to se tiče ovog tjedna, s eurom i dolarom ništa se ne bi do petka u 14 sati trebalo događati: tada se objavljuju podaci o nezaposlenosti, pa ćemo dalje vidjeti u kojem smjeru ide ovaj brod…

 6. a u koju valutu bi se u slučaju propasti eura štednja u našim bankama pretvarala zna li se to..i na koji način..je li to predviđeno…..neće valjda u recimo lire…..kako bi to išlo…

 7. ….gospodine hrvoje…..je li ovaj pad eura danas početak kraja s obzirom na nedogovor oko grčke…., pa pad rumunjske vlade….rast cijene goriva…..što mislite….molimo odgovor…..ima li više uopće vremena…..za bilo što…….

 8. ..znači…..kad ne odgovarate…..da je i tamo gdje radite…gužva…….panika……ili što već……ne znaju ni vaši nadređeni šta i kako dalje poduzimati…..

  1. Nemam baš mnogo vremena. Vidim sve Vaše komentare na e-mailu (RSS). Uglavnom, situacija je tragikomična što se tiče Grčke: već pet-šest mjeseci dogovor samo što nije tu.

   Pa čak i da se dogovore, to ništa ne mijenja: otpisuje se 100 milijardi da bi im se dalo 130 milijardi pomoći kako bi vratili ratu kredita.

   Ako želite neka dodatna razmišljanja, predlažem jedan blog: generationaldynamics.com. Prilično depresivan. :-)
   Istinit, ali realan, težak. Čitam ovaj blog jedno 4-5 godina svakodnevno.

   Mislim da trebate pričekati u miru još par dana i onda podijeliti portfelj, pa ćete biti u miru. Većem nego sada. neće se bitno ništa dogoditi još par dana, to je sve veeeliki cirkus.

   Kada sam prije 4 godine govorio da će ovo trajati 10 godina, svi su se ljutili na mene.
   Eto, sada govorim još neke stvari, nije za papir, ali ne brinite se…

  2. POlažem izrazito težak ispit: CFA Level 2. Stoga se i ne javljam tako često. Ispit je 2.6., a čovjek se sprema bar 6 mjeseci.

 9. …..hvala…,,ipak kad stignete…..komentirajte nešto….oročenje nam ističe 12.02…..valjda će bit vremena….

 10. Zadnjih 4-5 godina pratim svakodnevno slijedeći sajt na kojem ima zaista zanimljivih autora te ga toplo preporučam:
  https://www.marketoracle.co.uk/
  Zanima me zastupate li više teoriju deflacionista poput akademskih Krugmana ili Stieglitza koji traže bjesomučno štampanje eura radi spasa EU ili se više slažete sa hiperinflacionističkim strahovima ECB-a i Njemačke i težnji za fiskalnoj odgovornosti usred recesije?
  Inače na ovim prostorima narodi jako dobro znaju kako je to živiti u okruženju hiperinflacije.

  1. Zahvaljujem na linku, svakako ću i ja početi pratiti.

   Ako mogu skromno odgovoriti, smatram se zastupnikom teorije zdravog razuma (nemojte ovo shvatiti kao da pretendiram da sam pametniji od drugih). Moje stajalište je da se tiskanjem novca ne mogu riješiti problemi realne ekonomije.

   Naime, sve otkad novac više nema stvarnog uporišta u realnoj ekonomiji (od 70-tih godina), vlada neko čudno uvjerenje da će se politikom monetarizma riješiti pitanje ekonomije.

   Cilj ekonomije postao je rast pod svaku cijenu i kratkoročni profit nauštrb dugoročnog. Poznato je da sve vrijednosti teže nekom višegodišnjem prosjeku, nekoj ravnoteži. Tako i profit (dobit) teži nuli (0). Ovdje govorim o konceptu ekonomskog profita koji je manji od računovodstvenog jer iskazuje troškove oportuniteta.

   Smatram da se ekonomija odvija u ciklusima. Svi su makroekonomski modeli zakazali jer ne uzimaju u obzir ljudsku prirodu koja je kvarna roba. Današnje generacije ponavljaju iste greške kao i ona iz 30-tih.

   Ni tada nije bilo rješenja za krizu koja je uzrokovana gramzivosti i pohlepom, te je zavladao strah (op. Strah i pohlepa: jedine dvije sile na tržištu? Neki kažu, zgodna krilatica.)

   Nezgodno je smanjivati državne izdatke? Zgodno je uvijek smanjivati one izdatke koji nisu neophodni. To su tako zgodne krilatice koje opravdaju ljude da ne rade svoj posao kako treba.

   Nažalost, ciklusi se ponavljaju svakih 80-100 godina, a mi smo sada u 10-godišnjem razdoblju. Znate kako je završila prošla velika kriza? Kinezi imaju 60 milijuna muškaraca više od žena. Sve ide k tome, a ja nisam jedini čovjek koji o tome govori…

   Kad biste mene pitali, odmah bi isključio Grčku i Portugal iz EMU, šteta će na kraju biti manja. No, Nijemci znaju da im je isplativije spašavati ovakve jadne ekonomije jer bi nestankom EMU ostala samo njemačka marka koja bi bila bezobrazno skupa, svi bi ju htjeli. A to za njemački izvoz ne bi bilo dobro: Nijemci su od početka Unije 9x povećali svoj izvoz.

 11. hrvoje……to što nije za papir….je najzanimljivije….mi ne znamo što ćemo….potpuno smo blokirani…..sutra ističe oročenje……što se događa u ovoj eu…..imamo osjećaj da veliki već spremaju svoje novce….u nešto….imamo osjećaj da će doći do bankarskog sloma….(sniženi rejtinzi danas svim italijanskim bankama)..naše šute……ovo je totalni kaos…nećemo valjda ako sve pođe kvragu…dobiti lire….u zamjenu…za euro…..recite nešto pametno…..i sretno s ispitom…..

  1. Poslao sam Vam e-mail, ali očito niste dobili. Uglavnom, nemojte biti zabrinuti. Već sam sve rekao par puta, pa se pokušajte toga držati. Ipak, savjet ne tražim niti bih ga dao: Grčku su kao spasili, a dolar jača…

 12. Poštovani Hrvoje,
  imam u 2 banke oročenih na 2 i 6 mj. oko 200000 kn i oko 2500 € pa me zanima šta da uradim s tim novcem, a da ne budem na gubitku. Znam da “savjete…”, ali mi bar natuknite uputu. Cijenim Vaš blog i unaprijed zahvaljujem!

  1. Osobno ne vjerujem u hrvatske kune, iako bih joj rado vjerovao kao hrvatski patriot. Osobno sam prodao sve dionice u studenom i sve pretvorio u dolare. Malo kuna što sam imao držim u eurskoj valutnoj klauzuli (stambena štedionica). Nažalost, kunu shvaćam kao sredstvo obračuna, a ne štednje (čuvanja vrijednosti).

   Nije da sam ja zaljubljen u američke dolare. Vrlo dugo, negdje kad sam se počeo baviti Forexom, bio sam EURO BULLISH (termin koju trgovci devizama koriste kada žele reći da smatraju da će neka valuta rasti na vrijednosti, tzv. BIKOVI (BULLS), pa tako imate i MEDVJEDE (BEARS) ili kažem da sam nekada bio DOLLAR BEARISH).

   Na Forexu sam nekoliko puta zaradio od doslovno nule do velikog iznosa, pa opet sve nazad do nule… i tako tri-četiri puta. Tako da imate procjenu da znate da nisam najbolji “pogađač”. Dobro, moram priznati da sam radio na tzv. dnevnom trgovanju gdje se pozicije brzo otvaraju i zatvaraju.

   Ovdje pišem o dugoročnom trendu.

   Kako ću sad napisati nešto zbog čega me kolege i prijatelji u zadirkivanju zovu Dr.Doom, ja zbog nadolazeće Velike svjetske krize (jer prava tek nije ni počela) ne vjerujem pretjerano nikome od ljudi, osobito u svijetu financija. Moje viđenje jest da ćemo gledati veliki svjetski sukob, a nadam se da ćemo mi to sa strane gledati (valjda smo “odradili” svoje).

   Osobno oročavam za sebe i rodbinu na rokove do 3 mjeseca. Podijelio sam portfelj na pola-pola (EUR:USD). Sve držim u gotovini.

   Evo, rekoh Vam kako sam za sebe napravio. Vidim tečaj EUR/USD na razini ispod 1,20. CILJ je sada do kraja godine 1,15 (podijelite aktive dviju centralnih banaka i to je to!)

   Grčka je već bankrotirala, a Nijemcima se više isplati spašavati ih – dopuštajući tiskanje novca. Bar tako misle.

   Vidjet ćemo što S&P misli o Hrvatskoj, jer to Vam je Mercedes u financijama, ostale agencije su automobili. Iako, ni Mercedes nije što je bio, pa tako ni S&P. Pad rejtinga bio bi izrazito loš za sve nas.

   Proračun je prenapet za 2012., a temelji se na nominalnom rastu BDP-a od 0,8%. Ne znam iz čega, iskreno ne znam.

   1. I ja sam pretvorio veći dio svog dioničkog i fondovskog portfelja u CASH-R-A, i to fifty-fifty EUR/USD. Iako sam htio uzeti i nešto zlata po 1400 USD/unci ali sam zakasnio.
    Razmišljao sam o štednji u AUD ili CAD ali te “sirovinske” valute su direktno ovisne o stanju u kineskom odn. američkom gospodarstvu i čine mi se trenutačno precjenjene. S druge strane CHF mi se činio prenapregnut s obzirom na fiksiranje tečaja odn. kukanje švicarskih izvoznika kako ih jaki franak uništava.

    Čitam Nenada Bakića kako trubi o očuvanju vrijednosti kapitala u najtežim vremenima isključivo ulaganjem u (jeftine) dionice ali ne slažem se s tim viđenjem razvoja događaja. Naročito ne bih držao lovu uloženu na ovoj našoj plitkoj nelikvidnoj burzi gdje se cijenom bilo koje dionice može manipulirati sa par milijuna kuna…

    A kreditni rejting RH ide sigurno dolje, ako ne za mjesec dana onda koji kvartal kasnije. E onda će biti spašavaj se tko može. Jednostavno ne bih volio da je vrijednost moje imovine izražena u valuti neke banana državice sa junk-rejtingom. A tko zna, kada se svi uskoro vjere da fiskalna politika ne može riješiti strukturne probleme gospodarstva RH, možda naslijednik Rohatinskog priskoči monetarnom “popuštanju”?

    1. Naš burzovni indeks bi se trebao zvati HATEX, toliko o tome.
     Gledajte, po pitanju zlata nitko nije ravnodušan. Ima analitičara koji tvrde da je “target” 4000 dolara, a nisu neozbiljni. Ima i ljudi (ozbiljniji od mene) koji govore kako je cijena u balonu.

     Osobno, smatram da će sadašnji financijski sustav “ispariti” prije nego kasnije. Nešto kao Weimar. (op. Financial Times govori o fiskalnom feudalizmu koji Njemačka nameće Grcima.)

     Š to se tiče HR-rejtinga, slažem se s Vama, o tome sam i pisao. Radije bih da sam u krivu. Ja ništa neću imati od toga. Mogu samo izgubiti posao kojeg radim i volim.

     Ali, da vidim kuda sve ovo vodi, vidim već par godina, a sada se još bolje vidi: stoga, ja se kladim na dolar jer dolar ima rakete, a nafta se plaća u dolarima zbog tih raketa. I vjerujte mi, dok god Kinezi ne sagrade flotu dostojnu za rušenje SAD-a, dolarom će se i dalje plaćati nafta.

 13. hrvoje….komentirajte nešto…..odmah……što se trenutno događa…je li ovo početak kraja eura….objavio limun.hr jedan komentar…danas….američki..doduše…..dosta nas vas prati i komentira…….molimo odgovor

  1. Očekujem blitzkrieg do 1,26 u roku 10 dana.

   Ako hoćete dobre komentare, prepoučam jedan odličan blog: zerohedge.com (imate ih i na Twitteru). Dosta su avangardni, bez dlake na jeziku, a blog pišu ljudi s Wall Streeta pod pseudonimom Tyler Durden (lik iz filma “Klub boraca”).

   Uvijek preporučam meni najomiljenijeg blogera Johna Xenakisa (generationaldynamics.com).

   Euru ne vjerujem pretjerano, jer ako hoćete imati valutu, morate imati državu. Ako hoćete državu, morate imati Trezor (Ministarstvo financija). To EU nema jer se ne mogu dogovoriti. Tu Nijemci kolo vode, a na rubu su da ostvare ono što prije nisu uspjeli. To je jedina ozbiljna nacija u Europi.

 14. hrvoje….koliko ovakva eu i euro ima još života…..po vama…..da li pretvoriti sve u dolare i podići iz “naših” talijanskih banaka…što prije….vaša prognoza..za narednih mjesec, dva, tri….što slijedi……da li bi se svi euri pretvarali u njemačke marke u slučaju propasti…kako to ide…

  1. Nijemci su jedina ozbiljna euro-nacija. Ne samo da nisu uništavali novčanice, oni su napravili i nove. Ako će se EMU raspasti, oni su u stanju preko vikenda odraditi kompletnu zamjenu sistema na DEM.

   Njemačka će se boriti svim silama da se to ne dogodi. Zašto? Jer će DEM svi htjeti imati (kupiti) = skupa cijena. A to nije dobro za njemački izvoz.

   Stoga oni spašavaju Grke maksimalno. Ustvari, spašavaju sebe i svoj projekt “Drang nach Osten”…

 15. hrvoje…..nitko ne daje odgovor u što bi se štednja građana rh u eurima pretvarala..u slučaju propasti eura…..a banke su u talijanskom vlasništvu….zna li se to….da li automatski u dem….lire…kune…..u što.?….ima li na to odgovora…….je li to regulirano…molimo odgovor……..što vi mislite….

 16. Š to se mene tiče, može i u teleće kože, kako se plaćalo i prije nekoliko stoljeća. To je potpuno svejedno. Radi se o tome ako će vrijednost eura biti izgubljena, zato što će tečaj (cijena) eura u tom slučaju pasti na razinu na koju bi se i potražnja smanjila.

  Zamjena u neko drugo sredstvo plaćanja bit će stvar povjerenja. Nema tu nikakvog automatizma, jer to nije zapisano u nekakvom zakonu.

  Otkad je ukinut zlatni standard, tečajevi valuta stoje u odnosu jedan prema drugom. Sve se svodi na jačinu nečije ekonomije i poželjnost imanja takve valute.

  Svi žele imati dolar jer se dolarom plaća nafta, a plaća se jer Amerika ima najjači utjecaj.

 17. dakle…..promjeniti sve u dolar….i pokupiti s banke……hrvoje…kako stoje naše banke trenutno…..jedna mi je poznanica koja radi u jednoj rekla da je ljude uhvatila panika i da ih dosta razmišlja da pokupi lovu s njih….svi su nervozni kao i mi…..da se počnemo pripremati za rat…..smjernice nam trebaju….

 18. hrvoje…komentirajte najnovija događanja vezano za tečaj…zašto euro raste…..što se dogaađa…

  1. Ne mogu svaki dan otvarati stranicu i odgovarati, CFA ispit plus doktorat plus obitelj i mala djeca, nije to baš vremenski izvodljivo. Iako je užitak.

   Lucija, kako Vam rekoh, pokušajte ovo gledati opuštenije. Osobno se ne uzbuđujem kratkotrajnim pomacima na FX tržištu (nisam pobornik investiranja putem tehničke analize, iako sam potpredsjednik HUTA-e ili Hrvatske udruge za tehničku analizu).

   Uglavnom, pomak na tržištu je uzrokovan načinom na koji algoritmi u investiranju rade (tzv. High Frequeny Trading). Na hrvatskom: dogodio se pomak iznad određene vrijednosti (1,33) i zadržao se iznad jedno određeno vrijeme (morate razumjeti tzv. japanske svijeće, to su grafikoni koji imaju okomite stupce s vrhom i dnom u tijelu te gronjim i donjim krakom; tako su se svijeće zadržale iznad određene tehničke vrijednosti, a zove se 100-dnevni momentum).

   Taj 100-dnevni momentum je srednja vrijednost zadnjih 100 dana trgovanja.

   Osobno, očekujem i dalje isto: 1,15. Eto, već je 12.03. novi datum za Grčku, prejučer se njemački ministar “izletio” s izjavom da bi Grčka trebala izaći iz EMU-a.

   Slažem se s njim.

   Dakle, korizma je, a sljedeći post namjeravam objaviti za koji dan u kojem ću analizirati cijene nafte i benzina. Očekujem 12 kuna do kraja godine po litri benzina.

Comments are closed.