Hrvatska treba nesocijalističku vladu

Hrvatska treba nesocijalističku vladu

Pad dobiti banaka u Hrvatskoj od 40% je jučerašnja vijest dana. Kako sam puno puta pisao, vješanje bankara o stup neće nikome pomoći.

U potpunosti se slažem s tvrdnjom iz priloženog članka g. Ivankovića (urednika Banke) da su banke menadžeri/ organizatori gospodarstva. Ne jedini, ali svakako najvažniji. Medijatori između novčano suficitarnih i deficitarnih jedinica, kako glasi definicija o bankama koju smo učili na kolegijima „Financijske institucije i tržišta” te „Poslovna politika banaka”.

Smanjenje njihove uspješnosti znak je, u hrvatskom slučaju, slijedeći misao iz priloženog članka, da ima sve manje prilika. Odnosno, ima sve manje novca kojeg treba organizirati i kojem treba medijacija. To je jasan znak, ako uopće treba tumačenje, bolnog i sve bolesnijeg stanja hrvatskog gospodarstva.

SVESTI PRORAČUN NA 100 MILIJARDI KUNA

Hrvatskoj, kojoj ne da prijeti, nego je sasvim izvjesno otvaranje EDP protokola, nasušno treba:

 1. Smanjenje plaća u javnom sektoru 20-30% u roku 120 dana (op. rok je definiran istekom kalendarske godine i stupanjem na snagu novog proračuna, a sve zbog definicija u aktiviranju EDP protokola — tzv. proračunskog nadzora iz Bruxellesa).
 2. Stavljanje u okvire materijalnih troškova svih proračunskih korisnika u jasne gabarite u odnosu na broj zaposlenih (npr. Ne može se dogoditi da određeni tipičan materijalni trošak u jednom ministarstvu bude 5.000 kuna po čovjeku, a u drugom 50.000 kuna po čovjeku).
 3. Ukidanje velikog broja županija i općina te određeno smanjenje broja gradova u cilju smanjenja broja lokalnih jedinica — kriterij mora biti održivost u samofinanciranju.
 4. Provođenje reforme zdravstva — od ukidanja odjela u određenim bolnicama, optimalizacija broja ljudi iz tzv. nezdravstvenog dijela, kontrola trošenja lijekova i nabave medicinskog materijala, kontrola smjenskog rada do ukidanja licenci paralelnog rada kao liječnika u bolnici i privatnika.
 5. Dovršenje mirovinske reforme na način da je svatko odgovoran za svoj novac (ukidanje fonda generacijske solidarnosti, što naravno nije moguće odjednom) do mogućnosti da mirovinski fondovi imaju mogućnost ulaziti preko cenzusa u vlasništvo tvrtki koje su sada u portfelju države.

Uvjeren sam da bi uštede na prve dvije stavke već postigle cilj da se proračun svede na 100 milijardi kuna. Druge stavke, osobito 4. i 5. su rak-rana svake vlade i nije ih moguće u kratko roku provesti.

ZAŠ TO HRVATSKA TREBA NESOCIJALISTIČKU VLADU

No, problem Hrvatske je da ona u dva desetljeća samostalnosti nikad nije imala nego socijalističku vladu u ekonomskom smislu.

Tome su krivi glasači, jer oni traže i dalje veliku-majku državu da ih hrani i brani. Zato može zvučati apsurdno da Hrvatska treba nesocijalističku vladu, po prvi put.

„Vrijeme je da se oda sna prenemo!“, rekao bi Sveti Petar. Očito nam treba Stijena, a ne kamen, da nas u glavu pogodi da to shvatimo.

To buđenje moglo bi se dogoditi u listopadu kad će se aktivirati EDP protokol.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

2 thoughts on “Hrvatska treba nesocijalističku vladu

 1. Drago mi je da se slažeš sa svojim kolegom Ivankovićem (ipak obadvojica radite za Zagrebačku banku) no međutim moram izraziti određeno neslaganje.
  Prvo i osnovno profit banaka je isklučivo pripadao i pripada vlasnicima banaka i g. Ivanković ma koliko se trudio uvjeriti nas “neznalice” da su banke skoro pa karitativne institucije ne može niti će uspjeti odraditi taj posao uvjeravanja za svog vlasnika. Druga stvar je da su vlasnici banaka u RH tj. banke matice (uglavom iz Austrije i Italije) uvijek nalazili načina da se profit pod drugim imenom iznese iz RH (u tom slučaju se našoj državi ni porez nije plaćao) tako da i ove informacije koje se sada puštaju u javnost imaju za cilj samo jednu stvar a to je pritisak na sudove kako presuda u slučaju udruga Potrošač vs nekoliko banaka u RH nikako ne bi postala pravomoćna.
  Da ne bi ispalo da se samo ne slažem ja sam također mišljenja da je u priči sa kreditima nominiranima u SFR ima dosta onih koji su špekulirali i oni su “zaslužili” ovakvu sudbinu s SFR.
  No postoje oni kojima su osobni bankari “izračunavali” kako nemaju kreditnu sposobnost ukoliko uzmu kredit u Eurima ali u SFR imaju i ono što je najgore u cijeloj toj priči u razdoblju od 2006 do 2008 nije bilo moguće uzeti stambeni kredit bez valutne klauzule a to je pak bio dogovor među bankama (kako to popularno kažu “kartel”)

Comments are closed.