Kratki komentar: tečaj EUR/USD i cijena benzina

Nakon jučerašnje objave podataka o nezaposlenosti u eurozoni i povišenih prinosa na obveznice euro-zemalja, očekivano, euro je oslabio na razinu do 1,31 u odnosu na dolar.

Do kraja tjedna EUR/USD testirat će vrijednost od 1,30. U slučaju probijanja i potvrde da tjedan završi ispod 1,30, možemo očekivati jači pritisak prema 1,26.

Kako sam i pisao do sada, moj se pogled na cilj EUR/USD nije izmijenio. Najavljivao sam i očekivao ranije “odmotavanje”, no tiskanje ogromne količine novca od strane FED-a i ECB-a kvari sliku.

Cilj je odnos od 1,15 i dalje do kraja godine.

Pitanje cijene benzina je nešto o čemu sam pisao i na svom FB profilu u komentarima. Dugoročno, cijena benzina ide i na vrijednost od 15 kuna. Svojedobno sam prije par godina najavljivao 10-12 kuna, kada se cijena kretala oko 8 kuna.

Ne radi se o teoriji zavjere niti mračnim planovima naftne kompanije (ili kompanija), već jednostavno povećanoj potražnji u odnosu na ponudu. Zemlje BRICS-a rastu i vuku svjetsku ekonomiju. Hoće se reći: sve je više ljudi srednjeg sloja u tim zemljama koji sve više troše.

Zasad toliko.

(Ispričavam se čitateljima na rijetkim postovima: CFA Level 2 je zaista težak ispit i nemam baš toliko vremena uvijek).

Svima želim sretan Uskrs!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: