Odjeci njemačke politike (Also sprach Frau Merkel)

FED je koordinator

Blizu 90% svjetske trgovine odvija se u – dolarima. Prema tome, FED ima ključnu koordinirajuću ulogu u svjetskoj ekonomiji. Da promotrimo malo bliže što to znači u Europi.

Dolaskom socijalističkog predsjednika u Francuskoj, F.Hollandea, oživjela je napetost na razini njemačko-francuskih odnosa koji su ključ europske stabilnosti. Ako se sjećate, The Economist je krajem 2012. Francusku na naslovnici nazvao “tempiranom bombom u srcu Europe”. Hollande se zalaže za razvojni pakt (čitaj: tiskanje eura, ciljana inflacija), za razliku od “fiskalnog pakta”, kojeg je Njemačka na određen način nametnula cijeloj EU uz kojeg idu mjere štednje i kontrola nacionalnih proračuna.

Š to je Njemačka tu?

Ne zaboravimo da je Njemačka izrazito izvozna ekonomija (po nekim procjenama čak 50% BDP-a ide na izvozni sektor!), što znači da Njemačkoj odgovara relativno slabiji euro, odnosno da relativno jači euro ruši kompetitivnost njemačke ekonomije u odnosu na američku, japansku, korejsku… u odnosu na ključne njemačke konkurente.

1€ = 1€

Ali sada, Nijemci naglo odustaju od pritiskanja svih onih koji traže politiku “kvantitativnog popuštanja” (čitaj: jeftinog novca iz novih primarnih emisija ECB, ulično: štamparije). Zašto?

Zašto Nijemci odjednom razumiju da Francuzi i Š panjolci trebaju više vremena da riješe problem svog proračunskog deficita? Zato što ove dvije zemlje zauzimaju značajan udio (trećinu!) u u njemačkom izvozu unutar EU. Time se Nijemci nadaju da će jačanje eura, čime gube na svjetskoj (dolarskoj) trgovinskoj izložbi, biti nadoknađeno unutar kuće – u granicama EU. Tako je za Europljane – jer “ako nešto košta jedan euro, onda to košta jedan euro”.

Zaključno, vrlo je vjerojatno da ECB neće aktivno utjecati, do daljnjega, na kretanje tečaja EUR/USD.

 

Izvor:

https://www.cnbc.com/id/100430256

https://www.msiglobal.com/index.html

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

One thought on “Odjeci njemačke politike (Also sprach Frau Merkel)

  1. dakle za očekivati je stabilnost i moguć rast eura do daljnjeg ako smo dobro razumjeli…molimo komentar

Comments are closed.