Paritet do Uskrsa? Čekam.

Svaki analitičar voli pokazati koliko je bio točan. Nisam analitičar, radio sam puno pogrešaka, ali volim biti u pravu, ako jesam.

0719903d-8e45-4bc8-8290-279a59174dc6

(izvor slike: www.tradingfloor.com)

Neskromno priznajem da sam već nekoliko godina “medvjed” na valutnom paru EUR/USD. Tako sam vjerovao lani u rano proljeće (procijenio je vrlo ugledna riječ za nekoga tko radi “podrumske analize” kao što ih radim ja) da će dolar ojačati do kraja 2014. na razinu od 1,22-1,25, a tada je dotakao 1,40.

Bio sam u pravu, a prijatelj je poslao poruku pred sam kraj godine: “Smatram da si točno procijenio…” Tada je došao na razinu od 1,20.

Savjet ne tražim, niti bih ga dao: ja sam dokupljivao tada dolar.

Tada lani sam isto rekao da će u 2015. ići do 1,10. Nisam bio precizan dovoljno tada jer je godina dana velika. Neki dan rekoh da ako probije 1,10 i završi tjedan ispod, ide testirati 1,05-1,07 u ožujku. Tehnički gledano, ako se navuče, prema Fibonacci rettracement pokazateljima, mi smo samo mjesec dana od pariteta. Za moj ukus malo prebrzo, no moguće je.

No, ja volim čitati i drukčije analize, osobito mi je drag John Hardy (Saxo Bank) i ostali analitičari iz te banke, a njihova gledanja su drukčija.

——————–

DISKLEJMER:

Ja nisam briljantan. Ja radim podrumske analize i savjet ne tražim niti bih ga dao. Ljudi me zovu i pitaju što da radim: dolar, euro, dionice, depozit, što? Moje prvo pitanje je sad i uvijek: koliko si spreman izgubiti i koliko si spreman trpjeti da gubiš? Mnogi se pokolebaju, jer malo tko želi trpjeti gubitke, a svi bi željeli rast.

Vjerujem, ne procjenjujem, da će pokušati doći do pariteta u ovoj godini nakon ovog petka kada je objavljeno da su Amerikanci došli do pune zaposlenosti.

Ako tražite savjet, potražite ga od nekoga tko zna i razumije se u makroekonomiju, derivate, opcije, trgovanje, dionice, obveznice, vrednovanje i općenito mnogo toga. Osobno, savjet ne dajem, niti bih ga dao. Reći ću da sam zaradio u prvom mjesecu ponovo kupio dolare. Sada čekam, moja obitelj i neki moji prijatelji. Ja čekam kraj ožujka, pa ćemo vidjeti.

——————-

Dodatna ograda: ovo nipošto nije ograda od kupnje ili prodaje bilo kojeg financijskog instrumenta, niti prorokovanje smrti ili kraja svijeta. Ako ste vjernik, kao autor teksta, to je izvor radosti jer tek nam najbolje predstoji!

Autor teksta ima također ovostranu zemaljsku dugoročnu investicijsku strategiju i vjeruje da ekonomija nije igra nulte sume (jedan dobiva, drugi gubi), nego da se strpljivo ulažući može ostvariti povećanje vrijednosti vašeg ulaganja. Baš onako kako to lijepo opisuje fenomenalni Burton G. Malkiel u svojoj legendarnoj knjizi “A Random Walk Down Wall Street”.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: