Sedam godina poduzetništva

Sedam godina poduzetništva

Sutra slavim dva rođendana. Naime, 23. ožujka proslavljam sedam godina poduzetništva. Otišao sam iz bankarstva nakon 17 godina, točno na svoj četrdeseti rođendan. Iz ove perspektive, mogu li reći da sam bio uspješan kao poslovni i financijski konzultant? Pa, preživio sam dosad!

BILO JE I TEŠKIH TRENUTAKA

Bilo je izrazito teških trenutaka, više puta sam sumnjao u sebe. Bilo je trenutaka kad nisam znao što nosi sutra. Iako se nisam predavao, teško bih prošao kroz sve to da nije bilo obitelji i prijatelja. No, reći ću i ovo javno: bilo je i direktne Božje intervencije, koju sam doživio više puta. Mnogo mi je pomogao i duhovnik, svojim bodrenjem i molitvom.

Naravno da je bilo i uspjeha. Ljude koji su me oblikovali i za mene se osobno zauzeli: svaki taj korak me doveo do sadašnjeg trenutka. Beskrajno sam im zahvalan, a mnogi od njih su i javno poznati. Nevjerojatno je kako ljudi žele pomoći, iako bih im to teško ikad mogao uzvratiti.

ODLUKE POVODOM SEDAM GODINA PODUZETNIŠTVA

Ove godine sam odlučio podići svoje poslovanje na novu razinu. Angažirao sam mentora u prodaji, a k tome sam odlučio staviti neke “točke na i” u svom životu. Ponajprije oko doktorata, kojeg se nadam uskoro dovršiti u tekstualnom obliku.

No, ne radi se samo o poslovanju ili edukacijama, poput CFA i CFI Institute. Naučio sam važnost brige o vlastitom zdravlju nakon što sam doživio tešku ozljedu, a zahvaljujući brzoj i kvalitetnoj intervenciji liječnika i stručnog osoblja, izbjegao sam operaciju. Tad sam shvatio da neću daleko dogurati bez vlastite brige i napora.

Trenutno radim na svojoj kondiciji uz pomoć Josipa Vučka i već vidim rezultate. Uspio sam prijeći više od pola puta do neke idealne težine. Kako? Nema poprijeko: ništa bez napora i kalorijskog deficita. Nadam se nastaviti, sve kako bi me Josip pripremio – za nastavak nogometnog hakla. Volim nogomet i kao navijač i kao igrač.

BRIGA O ZAJEDNICI

Također, nije bilo samo brige samo o sebi, već i o zajednici. Pokrenuo sam u suradnji s Mihovilom Katićem i drugim suradnicima malu konferenciju za male poduzetnike s ciljem poticanja razvoja poduzetništva u manjim gradovima. Bili smo u Sinju, a planiramo nastaviti dalje.

Pozivam sve da se pridružite tom putovanju. Bez obzira na to jeste li poduzetnik koji traži savjet, netko tko želi poboljšati svoje poslovanje ili želite podržati lokalne inicijative, ovo je prilika da zajedno napravimo razliku. Hrvati nemaju ništa lošija krvna zrnca od Finaca ili Austrijanaca! Dakle, možemo puno više. Godinama se zauzimam za manje poreze, manju rastrošnost države te veću slobodu poduzetnika i ekonomije. Uz to, naša djeca mogu živjeti sretnije. Dobra ekonomska situacija pomaže da živite život ispunjen vrlinama.

Da bi se to dogodilo, potrebno je da svatko da neki dio sebe. Potpuni altruizam nije moguć svima, pa se najprije valja pobrinuti za sebe i bližu obitelj. Sa svoje strane, odlučio sam nastaviti pisati ovaj blog i dijeliti znanja. Nastojim i biti dostupniji medijima, kojima sam zahvalan za dosadašnju lijepu suradnju.

Ako vam se sviđa moje pisanje, podržite ga tako da ga podijelite s drugima. A ako ste uvidjeli da vam pomoći da proširite svoje poslovanje ili poboljšate upravljanje financijama svog poduzeća, javite se ili me predložite drugima.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: