Volim nogomet

Samo kratko o meni najdražoj sporednoj stvari zbog koje sam vrlo strastven.

U nedjelju sam gledao drugo poluvrijeme jadranskog derbija Hajduk-Rijeka (0:3) te četvrtfinalnu utakmicu  Svjetskog prvenstva U-17 Mali-Hrvatska (1-0). U oba slučaja sam bio, neću reći oduševljen, ali zadovoljan viđenim.

VOLIM NOGOMET. I PRENOSIM ZARAZU

Iako sam navijač Dinama iz Zagreba, hrvatski derbi koji će vjerojatno odrediti jesenskog prvaka gledao sam sa sinom na kojeg sam i prenio zarazu za nogomet, što me košta. Ujutro u sedam dočekuju me pitanja poput: je li Everton pobijedio Crystal Palace, koji je najlošiji igrač na svijetu, koji je bio rezultat neke utakmice u sezoni prije sedam godina te tko je sve dao golove itd. Volim nogomet, i skupo to plaćam.

Oduševljen sam bio prodornošću i brzinom Marina Tomasova, bivšeg igrača Zadra i Hajduka, koji je bio motor u igri Rijeke. Zabio je lijep gol iz slobodnog udarca. Š teta što je Tomasov svoju karijeru ugrozio preranim odlaskom u inozemstvo gdje se i nije naigrao. Hajduk je nakon neregularno poništenog četvrtog gola za Rijeku stao na kočnicu i odlučio se ne osramotiti. Tako više nisu jurili po gol, svjesni da su izgubili. Dinamo je pak potpuno zakazao u prvenstvu jer su koncentrirani na Ligu prvaka, a ključni igrači su se ozlijedili.

Tu je i problem s dopingom najboljeg Dinamovog igrača (Š ibenčanin Ademi koji je i makedonski reprezentativac) kojem je sportska karijera, vrlo vjerojatno, gotova. Kao laik, ali informirani laik, što si utvaram, smatram da je Zoran Mamić, ipak nekvalitetan trener koji ne čita igru. Rekavši time, ograđujem se od izricanja moralnog suda nad njim kao osobom, jer me to uopće sada ne zanima dok razmatram igru.

Htio sam reći da će Dinamo, izgubi li sutra u Pireju od Olympiacosa, prebaciti koncentraciju na domaće prvenstvo. Tako će opet, zbog kvalitete, osigurati da razmak bude zasad isti i na proljeće opet biti prvak. Š anse da izbori pobjedu ili neriješen rezultat sutra u Pireju postoje, ali su relativno slabe.

SVIDIO SE BREKALO I Š EMPER

Š to se kadeta tiče, oduševljen sam opće viđenim. Žao mi je što nisu dospjeli dalje. Bilo je vidljivo da su prvaci Afrike bili fizički jači i brži i da su stalno imali pritisak na igrače u obrani i veznom redu, tako da je prijem lopte kod Hrvata bio slab. Umor i ozljede ključnih igrača sigurno su utjecale na to. No, posebno mi se svidio lijevi bočni igrač Brekalo te mladi golman Š emper. Ako se bude razvijao ispravno kao igrač, Hrvatska će na deficitarnoj poziciji imati jako dobrog igrača kojem nije problem prolaziti kroz trojicu i centrirati, pa čak i zabijati golove.

Uglavnom, slijedi nam danas i sutra četvrto kolo Lige prvaka. Očekujem da španjolski klubovi naprave neki i posao do kraja, a gotovo svi da budu gotovo sigurni putnici za osminu finala.

Za kraj, mladi Alen Halilović je igrao dobru utakmicu u pobjedi svojeg Sporting Gijona (1:0). Dao je izrazito lijep gol, pogledajte na YouTube-u.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: