Tjedna čitanka #1: Oporavak dolazi

Tjedna čitanka

Što je tjedna čitanka? Zamislio sam je kao pregled ključnih vijesti koje sam podijelio proteklog tjedna, a koje ste možda propustili. Tako će tjedna čitanka biti poput menadžerskog izvještaja: brzi pregled najvažnijih informacija.

Petak, 16.4.2021.

FATMAN BEACHBOYS

Vjerojatno ste čuli za burzovne kratice poput FAANG, MAAN, FATMAN i slično. U američkom je mentalitetu praktičnost, pa se kraticom želi prenijeti bitno u sažetoj formi. Npr. FAANG je oznaka nekih od najvrjednijih kompanija po iznosu tržišne kapitalizacije, famozni Big Tech: Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google (danas Alphabet). Tu spadaju sada i Tesla i Microsoft, pa imamo FATMAN.

No, možda niste čuli za BEACH. Ovaj je skup vrijednosnica ostvario veći porast tržišne cijene nego tržište, mjereći od 11.3.2020. do 11.3.2021. Pročitajte i pogledajte sjajne grafike Visual Capitalista.

SIGNALIZIRANJE VRLINA?

Možda niste upoznati da bi se moguće ekološke zločine protiv prirode na haškom sudu tretiralo kao zločine protiv čovječnosti (ekocid). To je u Lideru spomenula i Višnja Starešina, izloživši rizik da se takav sud instrumentalizira protiv nepoćudnih. U siječnju je, podsjećam, bilo riječi o tome kako će se za slično tužiti i brazilski predsjednik.

Vezano uz ekologiju: čini se kako će proces dezinvestiranja u kompanije povezane s fosilnim gorivima možda donijeti troškove, a bez posebnog i konkretnog učinka. Radi li se o signaliziranju vrlina koji dolaze pod silinom procesa tzv. zelene tranzicije? Više u članku odlične grupacije Real Clear.

Četvrtak, 15.4.2021.

BROJ DEFAULTOVA SNAŽNO PADA

Iako je plavi nogometni puk ostao uskraćen za daljnje dobre vijesti, svi se mogu veseliti većem broju dobrih vijesti koji najavljuju ekonomsko proljeće.

U krizi uvijek jedan broj firmi nastrada, što se u bankarstvu i financijama naziva default. Nitko to i ne prevodi, a radi se ustvari o nastupu slučaja tzv. nenamire. Broj tih korporativnih defaultova, odnosno nemogućnosti plaćanja obveze na vrijeme je pao ispod 4% u SAD-u. U ožujku defaultova nije ni bilo. Takvo što se nije dogodilo od kolovoza 2018, kako javlja Fitch.

Nešto ranije podsjetio sam na priopćenje sa Savjeta HNB-a od 12.4. o moratorijima. Ovaj podatak, koji dolazi iz SAD-a, govori da će se nastaviti živjeti, da parafriziram poznate stihove grupe U2, s njim ili bez njega. Da, mislim na njega, pričamo o njemu predugo.

Čitajte dakle kako Amerika i ovdje pobjeđuje.

Srijeda, 13.4.2021.

OVO ĆE BITI NAJBOLJE DESETLJEĆE

Jedan od najboljih hrvatskih ekonomskih analitičara smatra da će ovo biti jedno od najboljih desetljeća hrvatske ekonomske povijesti dosad.

Čitajte Ivicu Brkljaču na Ekonomskom labu. Od svih tekstova koje od ovog tjedna, preporučujem da najprije pročitajte ovaj. Jer nas se najviše tiče.

Utorak, 12.4.2021.

SVJETLO NA KRAJU TUNELA?

Zašto su usporili COVID krediti? I vidimo li svjetlo na kraju tunela po pitanju oporavka potrošnje? Analizirao sam podatke o fiskalizaciji koje je objavila Porezna uprava početkom travnja. Oni nam daju za pravo da se nadamo boljim vremenima.

Naime, jasno je kako su tzv. COVID krediti jako stali i da postoji još preko 500 milijuna kuna potencijala (krenulo se početkom prosinca s 1,3 milijarde). Preostala sredstva su u trenutku objave članka 501.471.403,56 HRK. No, ono što želim reći jest da se potrošnja oporavlja, a mi još nismo pravo ni krenuli. Jesmo li odlučili da je dosta korone, i da želimo dalje živjeti, voljeti i veseliti se? Vjerujem da je tako. A matoševski isto mislim, dok je srca, bit će i Kroacije.

Ponedjeljak, 12.4.2021.

HNB KORIGIRAO PROCJENU RASTA NAVIŠE

Brojka od 5,9% djeluje mnogima optimistično, no sjetimo se da je baza jako pala. Da ne budemo kao pučkoškolci koji misle da je cijena ista kad prvo padne 20%, pa se podigne za 20%.

No, na stranu lekcije iz kamatnog računa, smanjen je i iznos moratorija na kraju 2020. za 11,2 milijardi kuna u odnosu na 30.9.2020. Sad iznosi 24,5 milijarde. Savjet HNB-a javlja kako se kreditna aktivnost prema poduzećima pojačava već neko vrijeme. To nam daje razlog za optimizam. Više sa sjednice Savjeta iz travnja pronađite ovdje.

PRVA TJEDNA ČITANKA U SVIJETLIM TONOVIMA

Imao sam početkom tjedna dulju prepisku oko ovih vijesti s kolegom koji je opravdano pesimističan. Medvjed u meni vrlo lako bi se složio s njim. Osim globalnih velikih resetiranja, stalnih zaključavanja po europskih zemljama, možda ovakva razmišljanja s ruba EU nisu pretjerano umjesna. Dajemo li lažnu nadu?

Oprez me tjera da stisnem kočnicu kad se sjetim koliko dugo je vremena trebalo da Hrvatska stigne na razinu 2008. Punih 11 godina, a eto nam i nove krize, zasad najjače. Prošlo sam ljeto prognozirao za PoslovniFM da oko 20% firmi neće preživjeti. Tad sam rekao da se nadam da sam jako pogriješio. Vrijeme će pokazati! Dotad, prva tjedna čitanka neka završi u pozitivnom tonu.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: