Tjedna čitanka #12

Globalna minimalna stopa poreza na dobit

U ovom tjednu mnogo se toga pomaknulo na globalnoj skali. Najvažnija vijest je načelni dogovor koji je postiglo 130 zemalja, kojim se najavljuje minimalna stopa poreza na dobit na globalnoj razini. Ovog tjedna izdvajam i rast cijena depozita, kao i strožu regulaciju držanja bitcoina od strane financijskih institucija. Provjerite i moj osvrt o utjecaju inflacije na poslovanje poduzetnika: sadrži sve ono što poduzetnik mora znati o inflaciji.

Petak, 2.7.

DOLAZI GLOBALNA MINIMALNA STOPA POREZA NA DOBIT

Minimalna stopa poreza na dobit na svjetskoj razini, o kojoj je već bilo govora, čini se sve izvjesnijom. Bidenova administracija je postavila minimalnu stopu poreza na dobit kao jednu od svojih prioriteta. Zanimljiv je to zaokret u kojem je America first retorika zamijenjena pritiskom na rast stopa poreza na dobit u drugim zemljama te snažnijim oporezivanjem inozemnih zarada američkih poduzeća. U najnovijem razvoju događaja, preko 130 zemalja najavilo je podršku Bidenovom planu. Globalna minimalna stopa poreza na dobit trebala bi iznositi 15%. Ne čudi nimalo da Irska još nije stavila svoj potpis na ovaj plan.

Četvrtak, 1.7.

DEPOZITI RASLI U SVIBNJU

InterCapital izvještava kako su depoziti porasli čak 7,3% u svibnju, kad promatramo godišnju razinu. Time su ukupni depoziti na kraju svibnja iznosili 338 milijardi kuna, što je porast od 0,9% na mjesečnoj razini. Ističu: “Možemo pretpostaviti da hrvatski građani ne vjeruju da slijedi vrijeme prosperiteta, jer je veća štednja znak nesigurnosti.” Većina rasta odnosi se na depozite po viđenju. No, moguć porast inflacije bi mogao ova sredstva usmjeriti prema ulaganjima i zaštiti njihove vrijednosti.

Srijeda, 30.6.

KAKO INFLACIJA UTJEČE NA PODUZETNIKE

Posljednjih smo tjedana mogli iskusiti nestašicu i promjene cijena određenih proizvoda i na vlastitoj koži. Koronakriza je nakratko destabilizirala ponudu i potražnju dijela proizvoda, ali i poremetila uobičajene lance nabave, što se očitovalo u nestašici čipova, nekih metala i većine proizvoda koji ih koriste. Kombinacija s jakim fiskalnim stimulusima recept je za povećanu inflaciju. No, kako će to utjecati na poduzetnike, i kako se mogu pripremiti na ono što dolazi?

“Ako se bavite proizvodnom djelatnosti ili trgovinom, pravi će izazov biti odrediti ciljne razine zaliha. I dok držanje zaliha ima svoju cijenu, u okolnostima većih zastoja u kanalima dobave niža razina zaliha može značiti oportunitetni trošak koji uvelike nadmašuje troškove držanja zaliha.” Ako želite saznati kako vam inflacija može biti od koristi, i treba li se zaduživati u ovim okolnostima, pročitajte članak o utjecaju inflacije u cijelosti.

Utorak, 29.6.

BANK OF AMERICA: INFLACIJA U SAD-U ĆE OSTATI POVIŠ ENA

Bank of America je iznijela svoje prognoze o inflaciji u američkom gospodarstvu: “Bank of America očekuje da će američka inflacija ostati povišena tijekom dvije do četiri godine, usprkos rastućoj percepciji da je ona samo privremena te dodaje kako bi samo pad na financijskim tržištima mogao spriječiti središnje banke u pooštravanju mjera u narednih šest mjeseci.”

Ako vas zanima sve što sam u posljednje vrijeme objavio na temu inflaciju, pogledajte ovdje.

Ponedjeljak, 28.6.

STROGA REGULACIJA DRŽANJA BITCOINA

Reuters prenosi novu regulativu za banke: morat će rezervirati dovoljno sredstava da potpuno pokriju svoja držanja u bitcoinu. Pokušaj je to koji bi mogao spriječiti velike financijske institucije u opsežnom korištenju kriptovaluta. “Bazelski odbor za nadzor banaka, sastavljen od regulatora iz vodećih svjetskih financijskih centara, predložio je dvojaki pristup kapitalnim zahtjevima za kriptoimovinu koju drže banke u svom prvom prilagođenom pravilu za sektor u nastajanju.” Konkretno, kriptoimovina će se podijeliti u dvije skupine, ovisno o tome radi li se o stablecoinima, koji su vezani uz tradicionalnu imovinu, ili su valute poput bitcoina.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: