Više je manje

Već su sve dijagnoze izrečene tijekom vikenda, nisam baš pročitao puno rješenja, konkretnih rješenja. Stoga kopiram sa zadovoljstvom profesora Santinija i njegov post na stranici www.rifin.com. (https://rifin.com/za-to-se-zalagati/1651-raskrije)

Osobno dajem prognoze u nastavku, kao što sam i lani učinio i pogriješio za devet mjeseci, kada sam ispravno prognozirao da će nova Vlada biti neuspješna u obrani rejtinga te će on pasti do 31.03.2012.

Prognoziram:

1) EUR/HRK 7,80-8,00 do 31.3.2013.;

2) Kratkoročni kredit po tekućem racunu: delta + (50,100) postotnih bodova do 31.3.2013.;

3) Inflacija: delta + 2% do 30.6.2013.;

4) Prijevremeni izbori do najkasnije do kraja 2013. ili tehnička vlada.

 

Kriviti rejting agencije za pad rejtinga, kao što to čini premijer Milanović, nezrelo je i smiješno. Nitko nije tjerao Hrvatsku da se zadužuje.

Kako će iduće godine trebati platiti dvije milijarde više za kamate, a zadužiti se na inozemnom tržištu nećemo tako lako, izvjesno da će država posegnuti za rezervama kod HNB-a.

Možete to zvati kako god hoćete, a ima više ekonomskih termina, vrijednost kune bit će manja.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

2 thoughts on “Više je manje

 1. Drago mi je pogledat često ove komentare.Ne vidim komentare po pitanju odnosa EUR/$ a predpostavljam iz razloga da ih često promaše i oni koje smatramo velikim autoritetima na tom području. Prije bi se dalo zaključiti da je razvoj događaja suprotan očekivanom.

  uz srdačan pozdrav !

 2. Hrabre prognoze, moram priznati…

  Zar da HNB neće uspjeti obraniti EUR/HRK na 7.60 ili barem 7.70 odnosno 7.80? Kao tamo negdje 2004.g.? Ako možete ovo elaborirati bio bih Vam zahvalan.

  Prijevremeni izbori iduće godine? Teško, još ovaj narod može podnijeti gaženja, još ima prostora za stezanje remena… Još se može otpustiti 20-30.000 ljudi u državnom sektoru, a ovima koji ostanu uzeti minuli rad, prijevoz, prehranu i još ponešto… Uostalom, ja ne vidim nikoga na ulici tko bi rušio vlast, osim tu i tamo nešto sporadično. Pogledajte uostalom ulice Ljubljane, Skopja, a Atenu ni Madrid neću ni spominjati…

  Ako smijem prognozirati, ja bih rekao 2013. MMF dolazi u RH, a zatim 2014. narod na ulice i ove sve prognoze koje ste dali bih pomakao bih za godinu dana kasnije.

  Muči me nešto drugo… Dolar je jeftin, da li ga sada kupiti? Fiscal cliff je isto tu negdje iza cornera… Iako ne vjerujem da su toliko nerazboriti da dopuste takvo nešto…

  Zlato je preskupo… Dionice su totalno out koliko god se Bakić trudio dokazati suprotno… Cijene nekretnina još nisu ozbiljnije pale, bar ne onih kvalitetnih na dobrim lokacijama… Čekamo porez na nekretnine… da eventualno nešto zaradimo na jadnicima ili naivcima koji će na brzinu prodavati…

  Sjetit će se dogodine ministar Linić i poreza na štednju te poreza na kapitalnu dobit… koji godinama već postoje u Sloveniji i Srbiji….

  Užas i horor….

Comments are closed.