Also sprach Frau Merkel

Davos, 24. siječnja 2013. Ključna europska država, Njemačka, šalje preko usta svoje kancelarke “urbi et orbi”: “Cijena nezaposlenosti koju Europa plaća potrebna je radi dostizanja europske kompetitivnosti.”

U trenutku kada broj mladih nezaposlenih Š panjolaca po nekim procjenama dolazi do razina od čak 60%, ovakva poruka znači samo jedno: “Prilagodite se ili umrijte!”

Hrvatski mediji su ignorirali Davos, dok Jutarnji list objavljuje Linićev spasiteljski plan.

Pravo pitanje je razumijemo li mi što Nijemci nama i svima ostalima poručuju. Prema Angeli Merkel, plan štednje i podizanje rasta kroz dizanje kompetitivnosti “dvije su strane jedne kovanice”.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

One thought on “Also sprach Frau Merkel

  1. Ono što nam Frau Merkel a ujedno i Herr Linić poručuju jest da je bilo dosta života u blagostanju i rastrošnosti. Vrijeme jeftinog novca i kredita na čemu se temeljio rast je davno prošlo…
    Došlo je vrijeme kad ćemo svi živjeti lošije – raditi za manje novaca, uz manje radničkih prava, voziti stare a ne nove aute, živjeti u manjim (tuđim) stanovima, nećemo više ići na skijanje i sl.
    A sve to zato da budemo konkurentniji raznim zastrašujućim azijskim tigrovima, američkoj beskonačnoj štampariji novca i savršeno organiziranim i učinkovitim europskim sjevernjacima… Inače ćemo propasti.
    Ne vidim načina kako da sačuvamo naš životni standard na kakav smo u zadnjih desetak godina navikli.

Comments are closed.