Brana popušta…

Kreditni balon se napuhivao negdje oko 12 godina, kako to dobro tvrdi John Xenakis, američki bloger na www.generationaldynamics.com. Sve je kulminiralo s dva događaja: tzv. subprime krizom ili credit-crunch-om u ljeto 2007., da bi se efekti prelili u 2008. do dana kada je propao Lehman Brothers (rujan 2008.)

Ako pogledamo, zadnjih 4 godine tzv. prime-rate (osnovne kamatne stope po kojima centralne banke pozajmljuju novac poslovnim bankama koje posluju s tvrtkama i građanima) su na povijesno najnižim razinama, na razinama od 0 do 1 posto.

Čak i ovako spuštene kamatne stope ne pomažu da se gospodarstvo svijeta pokrene. Zadnje 4 godine Kina, tj. BRICS zemlje vukle su svijet da ne padne u ambis.

Nova ravnoteža koja je uspostavljena je takva da, slikovito rečeno, još će svima vrtiti u glavi još jedno dulje vrijeme. Barem još 12 godina, kako tvrdi Xenakis.

Dakle, nema brige, negdje oko 2020. smo spremni. Osobno nisam uopće uznemiren, pa savjetujem svima da se tako ponašaju, jer od nervoze i panike ništa nema. Ako se hoćemo pomaknuti naprijed, ionako se moramo smiriti od nervoze i pokušati učiniti što možemo.

Savjet ne tražim niti bih ga dao. Target EUR/USD do 30.06.2012.: 1,25.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

5 thoughts on “Brana popušta…

 1. svi će navalit na rasprodaju eura…..do kojeg omjera ga mogu branit….ako ga uopće mogu obranit više…..može li se kratkoročno dogoditi totalni kolaps banaka u eu…i da sve nestane….

  1. Pretpostavljam da nakon epizode s najslavnijom možemo očekivati bijeg u “Treasuries”, što znači veću potražnju za dolarom (kratkoročno).
   Euro je i dalje pod pritiskom da će se u Grčkoj dogoditi novi izbori. To su samo stvari trenutka, ali fundamentalno, ovaj odnos je ugrožen, pa će se stvari početi odmotavati (izraz koji u “slengu” koriste mediji, engleski “unwind”) jer centralne banke svijeta, a među prvih 10 su zemlje koje drže vše od 2/3 svjetskih rezervi kapitala razmatraju koji je novi ravnotežni odnos.
   “Dogovorno” će to biti, procjenjujem, između 1,15 i 1,20, osim ako Amerikanci ne pokrenu novi val tiskanja novca.

 2. Kako je kuna fiksno vezana uz euro, svaka promjena u EUR/USD djeluje i na tečaj EUR/HRK. Primjetite da je EUR u brojniku u oba valutna para, što znači da jačanje dolara prema euru znači i jačanje dolara prema kuni.

 3. ,,,je li moguće da nijemci već imaju plan i da napuštaju euro..ne govoreći nikome ništa….

Comments are closed.