Čestitam Dan državnosti!

Dan državnosti

Svim čitateljima ovog bloga želim sretan Dan državnosti!

Zastava RH

Ovaj nas dan podsjeća ne samo na slavnu prošlost, već i na potrebu promišljanja budućnosti. Evo i zašto.

MOŽEMO LI BITI MODERNA, SLOBODNA DRŽAVA DO 2050.?

Uz čestitku, želim istaknuti da smatram potrebnim da se Hrvati trebaju ujediniti oko nekoliko stvari u sljedećem razdoblju. Možda bi tako Hrvatska, nakon 25-35 godina, recimo oko 2050. izgledala kao moderna i slobodna država. Š to podrazumijevam pod tim?

Nekoliko stvari:

  1. Jačanje demokracije u vidu izmjene izbornog sustava. To su preferencijalno glasanje, glasanje putem e-tokena (glasanje izvan fizičkog glasačkog mjesta) i smanjenje broja narodnih zastupnika na najviše 101. Neparan broj je ovdje bitan radi uspostave parlamentarne većine;
  2. Fleksibilno radno zakonodavstvo koje će omogućiti lakše zapošljavanje i lakše otpuštanje radnika;
  3. Reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava na način da se dopusti veći utjecaj privatnog sektora. To će donijeti veću kvalitetu usluga i zadržavanje najboljih liječnika i ostalih stručnjaka u Hrvatskoj.

Ove točke su ključne u uspostavi odgovornije vlasti, većih poduzetničkih sloboda te veće odgovornosti pružatelja javnih usluga. Koristi tih mjera prelile bi se onima koji ih najviše trebaju. A to smo svi mi, porezni obveznici.

ZNAČI LI NAM IŠ TA DAN DRŽAVNOSTI?

Između ostalog, smatram velikim grijehom što su političke elite ispraznile sadržaj najvažnijeg nacionalnog blagdana. To su napravile mijenjanjem datuma, multipliciranjem praznika i nepružanjem nikakve ikonografije oko toga. Bez pardona, krivim osobito vlade od 2000. do danas. Š to nam danas znači Dan državnosti? Znamo li uopće zašto ga obilježavamo na današnji dan?

Prije točno godinu dana sam napisao da kako se slavi, tako se i živi.

Ovakvo trulo obilježavanje nacionalnog blagdana posljedica je mnogo toga, no to nije isprika. To je izgovor za nemušte i nesposobne kvazi-lidere, osobe koje nemaju nadu u sebi, pa je ne mogu ni prenijeti drugima. Krajnje je vrijeme da stvorimo kulturu izvrsnosti i vrlina, koja će iznjedriti prave lidere. One koji shvaćaju da upravljati ponajprije znači služiti.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

One thought on “Čestitam Dan državnosti!

  1. Hvala na čestitci!
    Hrvatska ne smije čekati do 2050. da postane moderna i slobodna država.
    Pa nismo se borili za to da nam život prođe u čekanju!

Comments are closed.