Default Grčke neizbježan?

Nevjerojatno je da zemlja koja broji oko 10 milijuna ljudi, a čiji je udio u svjetskom BDP-u beznačajan, može otpuhati svijet u novu veliku svjetsku krizu.

Možda obični čovjek može pomisliti da je to sve nepotrebno pratiti i razumjeti. Da je teško razumjeti, teško je i ljudima koji su ekonomisti.

O čemu se zaista radi o čemu se sluša na vijestima zadnjih par dana u svijetu?

Grci su dužni nevjerojatnih 350 milijardi eura, s tim da je najveći vjerovnik Europska središnja banka (ECB).

Njemačka zahtijeva “restrukturiranje duga”, što laički znači otpis dijela potraživanja: znači, priznajmo da smo izgubili, otpišimo to, a ostalo prepakirajmo na rok od x-godina.

Francuska i ECB ne žele ni čuti za default (međunarodni termin koji označava da dužnik ne može vraćati svoje kreditne obveze).

S druge strane, grčki dug je pokriven CDS-ima. To su derivati koji se aktiviraju u slučaju da dužnik ne može vraćati dug, pa imatelji CDS-a dolaze kod izdavatelja (osiguravatelji grčkog duga bili su razne financijske i osiguravateljne kuće) i traže isplatu svog novca.

Jasno je da bi grčki default doveo do masovnog defaulta mnogih svjetskih financijskih kuća, pa bi se “kula od karata” sama urušila.

Pa su se stoga Merkel i Sarcozy dogovorili o “dobrovoljnom refinanciranju” (voluntary rollover), što znači da ako baš netko želi, on će sam prolongirati grčke obveze.

Taj dogovor ništa ne znači, jer naravno, ako imam CDS na grčki dug, rado ću ga aktivirati.

Danas su euro-ministri odgodili odluku o tranši od 17 milijardi dolara kako bi pritisnuli Grčku da smanji potrošnju i proda državnu imovinu. Kako je preko vikenda došlo do ostavki više ministara u grčkoj vladi i imenovanja novih, glasanje o povjerenju novoj vladi praktično znači DA ili NE za predloženu izmjenu proračuna Grčke.

Gotovo svi svjetski analitičari slažu se s ocjenom da je default Grčke neizbježan, pitanje je samo u kojoj formi.

Izlazak Grčke iz EMU (Europske monetarne unije) jedan je od spominjanih scenarija, na što mnogi čelnici iz EU odmahuju glavom jer “bi takav razvoj događaja bio poguban”.

Jutros se euro u odnosu na dolar tržio oko 1,42. Default Grčke neizbježno bi smanjio vrijednost eura zbog takozvanog “credit eventa”, odnosno njenog defaulta.

Još jednom naglašavam svoj stav da kineski yuan samo može profitirati ovakvim, vrlo vjeroajtnim, razvojem događaja.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: