Fiskalna nedisciplina vodi u siromaštvo, nemoral pojedinaca i grijeh struktura

Fiskalna nedisciplina

Fiskalna nedisciplina, ili nedisciplina u vođenju proračuna, jedna je anti-vrlina kojoj bih ovaj put želio posvetiti posebnu pozornost.

Je li vlada spremna formalno i stvarno zaoštriti fiskalnu odgovornost?

Velimir Š onje, jedan od naših najstaloženijih i ponajboljih ekonomista, napisao je odličan tekst na ovu temu. U jednom dijelu naveo me je na razmišljanje o nužnosti uvođenja čvršćeg zakonodavnog okvira po pitanju javnog duga i uvođenja fiskalne discipline.

Posebno mi se svidio odlomak:

“Ispravljanje prekomjernog manjka proračuna. Tu Vlada ima rezultat i za očekivati je da će Hrvatska ove godine izaći iz Procedure prekomjernog manjka. Međutim, nije donesen novi, stroži zakonski okvir za fiskalnu odgovornost, pa će se vladu u ovoj godini moći ocijeniti upravo iz te perspektive: je li spremna na formalno i stvarno zaoštravanje fiskalne odgovornosti?”

FISKALNA NEDISCIPLINA TEŽE SE SUZBIJA U “DOBRIM GODINAMA”

Kako slikovito to možete vidjeti, javni dug se počeo smanjivati, što je izvrsna vijest. Ipak, prije nekoliko dana DZS je objavio kako je deficit opće države smanjen s 3,4% na 0,8% BDP-a. Problem je u tome što se radi ipak o prihodovnoj konsolidaciji (op. bolja naplata poreznih prihoda zbog raznih razloga koje sada neću posebno navoditi).

Ako velik broj ljudi smatra da su prevelik dug i deficit jedni od ključnih problema Hrvatske, onda bi bilo poželjno u javnom prostoru zagovarati tu ideju. Zatim bi valjalo donijeti zakonski okvir koji neće dopuštati da se dug ili deficit prebaci preko neke utvrđene mjere.

Smatram kako je to jedna od ključnih stvari s kojima se treba suočiti i za koju se treba (iz)boriti.

KAIROS – PRIPREMA AMBIJENTA ZA PROMJENU PARADIGME

Iz konzervativne i tradicionalne perspektive, izrazito je bitno inzistirati na fiskalnoj disciplini. Ne samo što nedisciplina vodi u osiromašenje općih slojeva stanovništva i naroda, nego potiče nemoralno ponašanje kod pojedinaca i grijeh struktura. Promjena općeg mentaliteta događa se po angažiranim pojedincima koji prepoznaju kairos, onaj neponovljivi trenutak u povijesti.

Pripremanje ambijenta ključno je u svakoj društvenoj i paradigmatskoj promjeni.

 


Slika je preuzeta S PORTALA Christianity Today (www.christianitytoday.com)
Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: