Heretici Progresivizma ili kako je Jelena V. skoropapravovjernica

Ako smatrate kako se povijest otkotrljava u smjeru neumitnog razvoja ljudskog društva koje se penje po sve višim prečkama ljestvice vlastitog usavršavanja, onda ste tipični ili školski primjerak vjernika Progresivizma. Baš kao Jelena Veljača u Jutarnjem listu. U duhu monete političke korektnosti, potrebno je ispraviti moju prvu rečenicu iz riječi “vjernik” i dodati “vjernica”. Ponegdje na zemaljskoj kugli progres se toliko zanijeo i otkotrljao da nema više upotrebe opće zamjenice “on” kada se govori o općem pojmu, nego samo “ona”.

U Jelene je, a to vrvi iz teksta, jako izražena ta vjera u nemitnost otkotrljavanja povijesti. Š to je jako povezano s drugom stranom, naličjem te vjere. Naime, postoje neki, možemo reći entiteti, iako bi Progres ima podulji popis kojeg dajem kao prilog ovome kratkom razmišljanju, koji spriječavaju, ili bolje rečeno, usporavaju (hej, neumitno je!) kamen Progresa povijesti koji se otkotrljava. To su blago rečeno, nemušti ili gore rečeno, zatucani ljudi koji ne vide potrebu za Progresom, stoga su oni rigidni, ergo konzervativni.

Stoga je “konzervativno” ustvari “seljačko” ili “stupidno”.

 

Poduži slijedni uzlazni popis imenica koji se poigrava na usnicama odanih vjernika Progresa, od najniže do najviše, bio bi:

– konzerva

- desničar (op.a. prigodno se koristi i “smeće desničarsko”)

– vjerski fanatik

– kreacionist

– geocentrist

– ekstremist

– katotaliban ili kraće katoliban

– ksenofob

– rasist

– šovinist

– mizigonist (mrzitelj žena)

- specist (mrzitelj životinja)

– ekološki neosviješten

– bigot

– neoliberal (op.a. ovo je već prilično gadna optužba, odmah tik do najgore!)

i ultimativno, jer udara na samo vrhovno svećenstvo Progresa, etiketna riječ, ona koja završava svaku raspru i čini je izlišnom jer je “meč-viner”, a znate ju već.

 

Riječi su riječi, rekao bi Tomislav Ladan, a gradualni popis razine heretika protiv vjere Progresa, onih koji spriječvaju otkotrljavanje povijesti i ne vide bolje i više, podsjetnik je za ispit savjesti svakog naprednog čovjeka. Jer tko misli da stoji, neka pazi da ne padne!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: